Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων συμμετέχει στις στάσεις εργασίας που προκήρυξε ο Ενιαίος Σύλλογος Αττικής, Στερεάς & Νήσων για την Τρίτη 17/12 και την Τετάρτη 18/12, από τις 12μ. ως τη λήξη της βάρδιας, καθώς και στις συγκεντρώσεις στο κτίριο της Μπουμπουλίνας στις 12.30μμ. (η ανακοίνωση του Ενιαίου αποστέλλεται συνημμένα)

Προς Όλα τα μέλη του ΣΕΑ
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων συμμετέχει στις στάσεις εργασίας που προκήρυξε ο Ενιαίος Σύλλογος Αττικής, Στερεάς & Νήσων για την Τρίτη 17/12 και την Τετάρτη 18/12, από τις 12μ. ως τη λήξη της βάρδιας, καθώς και στις συγκεντρώσεις στο κτίριο της Μπουμπουλίνας στις 12.30μμ. (η ανακοίνωση του Ενιαίου αποστέλλεται συνημμένα).

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση προσπαθεί, τώρα με το πρόσχημα του «ελέγχου των φακέλων», να δημιουργήσει δεξαμενή νέων υποψήφιων προς απόλυση. Πέρα από τα διαδραματιζόμενα με τον έλεγχο του ΣΕΕΔΔ που είναι σε εξέλιξη στο ΥΠ.ΠΟ.Α., το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στοχοποιώντας τους εργαζόμενους ΙΔΑΧ του Π.Δ. 164/2004, προχώρησε σήμερα στην έκδοση εγκυκλίου με την οποία ζητά από τους αρμοδίους προϊσταμένους Διοικητικού-Προσωπικού να ελέγξουν τα στοιχεία του προσωπικού μητρώου όλων των υπαλλήλων και να διασταυρώσουν τα δικαιολογητικά που αποτέλεσαν τυπικά προσόντα διορισμού, μετάταξης ή μετατροπής της εργασιακής σχέσης, σε συνεργασία με τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες ή εκδούσες αρχές (βλ. συνημμένο δελτίο τύπου).

Θα θέλαμε πάρα πολύ να πιστέψουμε στις «καλές προθέσεις» του ΥΔΜΗΔ, όμως η πρόσφατη εμπειρία έχει δείξει το αντίθετο: Παρόμοιος έλεγχος για τα πτυχία ξένων γλωσσών, που παρήγγειλε το ΥΔΜΗΔ την άνοιξη, κατέληξε στο να ζητηθούν από συναδέλφους με μακρόχρονη προϋπηρεσία και διεθνώς αναγνωρισμένο έργο τα πρωτότυπα πτυχία ξένων γλωσσών, που είχαν κατατεθεί στο Υπουργείο πριν από 20 και πλέον χρόνια! Αυτό εννοεί το ΥΔΜΗΔ «έλλειψη προσόντων»; Η πρόσφατη εμπειρία της μοριοδότησης προς «διαθεσιμότητα» έδειξε ότι οι φάκελοι των συναδέλφων όχι απλώς δεν ήταν πλήρεις, αλλά έλειπαν κρίσιμα δικαιολογητικά. Και βέβαια οι έλεγχοι του ΣΕΕΔΔ στους φακέλους των ΙΔΑΧ του Π.Δ. 164/2004 δείχνουν τη διάθεσή τους να αλλάξουν τον τρόπο ερμηνείας της προϋπηρεσίας, προκειμένου να ανεβάσουν τα νούμερα των προς απόλυση συναδέλφων.

Το ΥΔΜΗΔ συνεχίζει την στοχοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων, σαν να είμαστε όλοι συλλήβδην ένοχοι, γιατί επιλέξαμε να στηρίζουμε το δημόσιο συμφέρον και να δουλεύουμε για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Μπορεί το ΥΔΜΗΔ να μην ενδιαφέρεται αν εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας, εμείς όμως ενδιαφερόμαστε. Μπορεί η κυβέρνηση να θέλει να μας μετατρέψει σε φοβισμένους υπαλλήλους, που δεν θα λένε όχι σε τίποτε υπό το κράτος πανικού, η δική μας δύναμη όμως είναι η δουλειά μας και όσα προσφέρουμε.

Επαναλαμβάνουμε: Οι αρχαιολόγοι και οι άλλοι επιστήμονες του ΥΠ.ΠΟ.Α. με τόσα χρόνια προσφοράς και με αναγνωρισμένο έργο δεν έχουμε να αποδείξουμε τίποτα στους καταστροφείς του δημόσιου τομέα. Δεν έχουμε να αποδείξουμε τίποτε στους ίδιους που επί χρόνια, αντί να κάνουν τακτικές προσλήψεις, κρατούσαν όμηρους τους εργαζόμενους ως συμβασιούχους και σήμερα θέλουν να τους έχουν ξανά όμηρους. Δεν έχουμε τίποτα να αποδείξουμε σε αυτούς που παλαιότερα προσπαθούσαν να συντηρήσουν ένα πελατειακό κράτος με την υπόσχεση της «πρόσληψης» και τώρα προσπαθούν να το συντηρήσουν μέσω των «ειδικών ρυθμίσεων» και των υποσχέσεων για «μη απόλυση». Δεν έχουμε τίποτε να συζητήσουμε με μια κυβέρνηση που καθημερινά παρανομεί παραβιάζοντας το Σύνταγμα, καταργώντας τη μονιμότητα, διαλύοντας τον κοινωνικό ιστό. Δεν έχουμε τίποτα να αποδείξουμε σε αυτούς που θεωρούν το ΥΠ.ΠΟ.Α. περιττό βάρος και ετοιμάζουν απολύσεις και συγχωνεύσεις υπηρεσιών, ακόμη και "ξαφνικό θάνατο" φορέων όπως το Εθνικό Θέατρο και η Λυρική Σκηνή!


 

Για όλους τους παραπάνω λόγους, θα είμαστε την Τρίτη και την Τετάρτη έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, για να διατρανώσουμε ότι: 


ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΟΧΟΙ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΒΑΤΑ ΓΙΑ ΣΦΑΓΗ


ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΚΛΗΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

&

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ

ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ


 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ