ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
          
 
Αθήνα,   12/6/2019
Αρ. Πρωτ.: 534
 
 
                ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΕΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΟΙΚΕΙΟΠΟΙΗΣΗΣ του πολυεπιπεδου εργου των εφορειων

            Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αταλάντευτα έχει σταθεί αντίθετος σε κάθε προσπάθεια να περάσει άμεσα ή έμμεσα η διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε τρίτους, ανοίκειους φορείς, οι οποίοι επιδιώκουν να ασκούν δημόσια πολιτική για ίδια συμφέροντα. Η πάγια αυτή θέση του Συλλόγου έχει επανειλημμένως εκφραστεί μέσα από ομόφωνα διατυπωμένα Δελτία Τύπου, που επικυρώνονται και με Αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα των τελευταίων ετών αποτελεί το ιδιωτικό σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, το οποίο, παρά τις όποιες αρχικές καλές προθέσεις, διαχειρίζεται πλέον τεράστια ποσά, προχωρά σε απευθείας αναθέσεις μελετών χωρίς τις δεσμεύσεις του δημόσιου λογιστικού, με κονδύλια που κανονικά θα απαιτούσαν διεθνείς διαγωνισμούς ώστε να επιλεγεί η συμφερότερη από άποψη ποιότητας και τιμής για το Δημόσιο πρόταση, παραβαίνοντας έτσι κάθε έννοια υγιούς ανταγωνισμού. Με αυτόν τον τρόπο δρομολογείται ποια μνημεία θα χρηματοδοτηθούν και ποια θα μείνουν εκτός χρηματοδότησης, ερήμην της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Η συνεχής κινητοποίηση του ΣΕΑ και οι παρεμβάσεις του συλλόγου σχετικά με το σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, βρήκαν αντίκτυπο σε πρόσφατη Υπουργική Απόφαση της Υπ. ΥΠ.ΠΟ.Α. η οποία ανακαλεί την αποδοχή της δωρεάς μελέτης με τίτλο: «Μελέτη αποκατάστασης αρχαίου θεάτρου Ορχομενού Αρκαδίας», λόγω παρατυπιών στην όλη διαδικασία αποδοχής. Συγκεκριμένα αυτή η Υ.Α. ανακαλεί την προηγούμενη Απόφαση  «λόγω έκδοσης κατά παράβαση της αρχής της νομιμότητας, και δη λόγω παράβασης νόμου, κατά παράβαση ουσιώδους τύπου και λόγω έκδοσης κατά πλάνη περί τα πράγματα».
 
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θεωρεί ότι η Απόφαση ανάκλησης αποτελεί σημαντικό βήμα και παρακαταθήκη για κάθε μελλοντική παράκαμψη του νόμου και παράλληλα δηλώνει, προς όλες τις πλευρές, ότι θα συνεχίσει να καταγγέλει κάθε προσπάθεια οικειοποίησης του τεράστιου έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, και κάθε προσπάθεια υποκατάστασής της στο κρίσιμο έργο της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, υπερασπίζοντας πάντα το δημόσιο συμφέρον.