ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
          
 
 Αθήνα,   8/5/2019
 Αρ. Πρωτ.: 512
 
                                                                                   
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ  ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
 
Μετά την επιτυχία του προγράμματος καλοκαιρινής δημιουργικής απασχόλησης παιδιών (2012 - 2018), ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αποφάσισε να συνεχίσει τη λειτουργία του και το καλοκαίρι του 2019, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι γονείς που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στο κόστος της απασχόλησης των παιδιών τους μετά το κλείσιμο των σχολείων. 
Το πρόγραμμα διαρκεί 5 εβδομάδες, από Δευτέρα 24 Ιουνίου έως Παρασκευή 26 Ιουλίου, ώρες 8.00 πμ έως 4.00 μμ, και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 7 περίπου ετών (που έχουν ολοκληρώσει την Α' Δημοτικού) έως 12 περίπου ετών (που έχουν ολοκληρώσει την ΣΤ' Δημοτικού / Α' Γυμνασίου). Για την ποιοτικότερη και ασφαλέστερη διεξαγωγή του προγράμματος, η ομάδα δεν θα υπερβαίνει τα 15 παιδιά. Σε περίπτωση που υπάρξει μεγάλος αριθμός αιτήσεων, θα δημιουργηθεί 2η ομάδα παιδιών που θα λειτουργεί παράλληλα, υπό την εποπτεία ενός ακόμη παιδαγωγού. Συνολικά, οι δύο ομάδες δεν θα υπερβαίνουν τα 30 παιδιά. Οι εκπαιδευτικές δράσεις για τη δημιουργική απασχόληση (βλ. επόμενη σελίδα) σχεδιάζονται από την θεατρική παιδαγωγό - ιστορικό τέχνης, κ. Δήμητρα Νικολοπούλου, και υλοποιούνται στο κτίριο και τον κήπο του Συλλόγου, αλλά και σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της περιοχής με τη συνδρομή γονέων – συναδέλφων. 
Το κόστος για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα απασχόλησης αφορά αποκλειστικά στην αποζημίωση του/των παιδαγωγών και στις υπηρεσίες καθαριότητας του χώρου, και θα καθοριστεί ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων παιδιών (από 35 έως 40 € την εβδομάδα/ανά παιδί). Για την έγκαιρη οργάνωση και την εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος, οι γονείς προκαταβάλουν το σύνολο του ποσού που αντιστοιχεί σε ολόκληρο το διάστημα κατά το οποίο το παιδί τους θα συμμετέχει στην καλοκαιρινή δημιουργική απασχόληση. Το συνολικό ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των εβδομάδων που το παιδί απασχολείται στο πρόγραμμα.
 Όσοι γονείς ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο e-mail του Συλλόγου (archaeol@otenet.gr), με κοινοποίηση στο e-mail (amalia.tsitouri@yahoo.gr), το αργότερο μέχρι τις 24 Μαΐου 2019, συμπληρώνοντας τη συνημμένη φόρμα συμμετοχής, (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).
Στην αίτηση (βλέπε συνημ. αρχείο) χρειάζεται να αναφέρονται τα εξής στοιχεία:  1. ονοματεπώνυμο γονέα  2. υπηρεσία  3. τηλέφωνα επικοινωνίας γονέα (σταθερό και κινητό) 4. e-mail επικοινωνίας γονέα  5. ονοματεπώνυμο παιδιού  6. ηλικία παιδιού  7. το χρονικό διάστημα συμμετοχής του παιδιού στο πρόγραμμα δηλωμένο ανά εβδομάδα:  1η εβδομάδα (24/6-28/6), 2η εβδομάδα (1/7-5/7), 3η εβδομάδα (8/7-12/7), 4η εβδομάδα (15/7-19/7), 5η εβδομάδα (22/7-26/7) και 8. στοιχεία που θα θέλατε να μας αναφέρετε για το παιδί (συμπληρώνεται προαιρετικά). 
 Μόλις οριστικοποιηθούν οι ομάδες, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο κτίριο του Συλλόγου, κατά την οποία οι γονείς θα συζητήσουν με την υπεύθυνη παιδαγωγό για την φιλοσοφία και το περιεχόμενο των δράσεων, και θα διευκρινίσουν τεχνικές πλευρές του προγράμματος.                 
 
Λίγα λόγια για το πρόγραμμα από την θεατρική παιδαγωγό – ιστορικό τέχνης, κ. Δήμητρα Νικολοπούλου:
 
«Στο καλοκαιρινό πρόγραμμα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων το αγαπημένο μας στέκι είναι ο κήπος. Εκεί ανάλογα με τη σύνθεση των παιδιών της ομάδας τα παιδιά επιδίδονται σε ελεύθερα ή και οργανωμένα ομαδικά παιχνίδια, καλλιεργούν την ομαδοσυνεργατική και την επικοινωνία, επιδίδονται σε αθλοπαιδιές με αυτοσχέδια γήπεδα μπάσκετ, βόλει, bowling ή και ποδοσφαίρου(!), στήνουν ευφάνταστα σκηνικά ή και πραγματικά αντίσκηνα, μεταμορφώνουν τα δέντρα σε χώρους φανταστικούς (γειτονιές, μαγαζιά, «λημέρια», ξενοδοχεία κα). Στον κήπο φυσικά, πραγματοποιούνται και τα «ιστορικά» πλέον μπουγέλα του καλοκαιριού, με μαγιώ, πετσέτες και ποικίλα μπουγελοσύνεργα! Στο στεγασμένο «αίθριο» πραγματοποιούμε θεατρικό παιχνίδι και αισθησιοκινητικές δράσεις ανάλογα με τα ερεθίσματα που επεξεργαζόμαστε κάθε εβδομάδα. Στη διάρκεια των θεατρικών μας εργαστηρίων καλλιεργείται η σωματική έκφραση, ο αυτοσχεδιασμός, η δημιουργικότητα και η απελευθέρωση των εκφραστικών μέσων κάθε παιδιού. Στη στεγασμένη βεράντα του κήπου, υλοποιούνται καθημερινά εικαστικές δραστηριότητες ανάλογα πάντα με τα ενδιαφέροντα των παιδιών, όπως ζωγραφική, κατασκευές, κολλάζ, action painting με πολλαπλά μέσα, δημιουργία κοσμήματος, κεραμική κ.α. Στους εσωτερικούς χώρους στήνεται μια μικρή «βιβλιοθήκη» με παραμύθια και παιδικά αναγνώσματα, υπάρχουν επιτραπέζια παιχνίδια, αλλά και παζλ για τις ώρες της χαλάρωσης και της ξεκούρασής μας, ενώ τα μεσημέρια που το θερμόμετρο αγγίζει κλίμακες... υψηλές παρακολουθούμε dvd ξαπλωμένοι σε μαξιλάρια! Σημειώνεται πως στον χώρο υπάρχουν στρωματάκια για την ξεκούραση των παιδιών. Τα παιδιά φυσικά, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και φέρνουν παιχνίδια στον χώρο, προκειμένου να τα μοιραστούν με τους φίλους τους! Το φαγητό συχνά συνδυάζεται με τη διασκέδαση: Αρκετές φορές πραγματοποιείται συλλογικό πρωινό, ομαδική φρουτοσαλάτα, πάρτι παγωτών, με υλικά ή και έτοιμα φαγητά που φέρνουν τα παιδιά από το σπίτι τους. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, προτεραιότητα των δράσεών μας είναι να μοιραστούμε με τα παιδιά ξέγνοιαστες, καλοκαιρινές στιγμές και να τροφοδοτήσουμε το αυθόρμητο παιχνίδι. Σας περιμένουμε με χαρά!».