ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
          
 Αθήνα,  7/3/2019
 Αρ. Πρωτ.: 420
 
 ΠΡΟΣ: τα μέλη του ΣΕΑ  
 
   
Ενημέρωση μελών του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για τη συνάντηση αντιπροσωπείας του Διοικητικού Συμβουλίου με την Πρόεδρο του Τ.Α.Π. και την παράσταση διαμαρτυρίας στην Πολιτική Ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. στις 26 Φεβρουαρίου 2019
 
Μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, πενταμελής αντιπροσωπεία του πραγματοποίησε, στις 26 Φεβρουαρίου, σύντομη παράσταση διαμαρτυρίας στην Υπουργό του ΥΠ.ΠΟ.Α. κ. Ζορμπά, στην οποία τέθηκε καταρχήν το ερώτημα για την μη συμπερίληψη της προαναγγελθείσας τροπολογίας για την θεσμική θωράκιση των ακινήτων, που χρονολογούνται μετά το 1453, στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο «Ίδρυση παιδικού σταθμού στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ρύθμιση θεμάτων του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κατάργηση του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης και άλλες διατάξεις». Από την πλευρά της η Υπουργός διαβεβαίωσε, δεσμευόμενη ενώπιον της αντιπροσωπείας του ΔΣ, ότι η τροπολογία έχει ήδη συνταχθεί και θα κατατεθεί σε επόμενο υπό επεξεργασία νομοσχέδιο που αφορά τον τομέα του πολιτισμού, για να δοθεί περισσότερη έμφαση στο θέμα. Παράλληλα, η αντιπροσωπεία του ΣΕΑ έθεσε υπόψη της Υπουργού ζητήματα δυσλειτουργίας των έργων ζητήματα των έργων αυτεπιστασίας που εκτελούν με εθνικούς πόρους οι Υπηρεσίες της ΓΔΑΠΚ, κυρίως τις μεγάλες καθυστερήσεις στην έγκριση πρόσληψης προσωπικού με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (Π.Υ.Σ.), ζήτημα το οποίο η Υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει.
 
Επίσης, η αντιπροσωπεία του Δ.Σ. Σ.Ε.Α. στη συνέχεια της υπ΄αρ. 398/13-2-2019 διαμαρτυρίας του Συλλόγου για καθυστέρηση της διαδικασίας των κρίσεων για θέσεις ευθύνης, διαβίβασε στην Υπουργό το αίτημα να προχωρήσει άμεσα,  η επί σειρά μηνών εκκρεμής προκήρυξη θέσεων ευθύνης επιπέδου Διεύθυνσης για τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η Υπουργός διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων ότι δρομολογείται η έκδοση της σχετικής προκήρυξης. Για το ίδιο θέμα η αντιπροσωπεία του Δ.Σ. Σ.Ε.Α. προέβη επίσης σε σύντομη παράσταση διαμαρτυρίας στη Γενική Γραμματέα Πολιτισμού κ. Βλαζάκη, στην οποία έθεσε επίσης το ζήτημα της άμεσης δρομολόγησης των διαδικασιών έκδοσης της προκήρυξης, προκρίνοντας πως, παρά τις εκφρασμένες διαφωνίες του ΣΕΑ με το Ν.4369/2016, προέχει σε αυτή τη φάση, για λόγους ισονομίας, διαφάνειας και εύρυθμης λειτουργίας της Α.Υ., η διεξαγωγή κρίσεων επιπέδου Διεύθυνσης, ανεξάρτητα από την προσπάθεια θεσμικής βελτίωσης του πλαισίου αξιολόγησης στο μέλλον.
 
Την αναγκαιότητα άμεσης διεξαγωγής των κρίσεων, την ανάγκη άμεσης αναγνώρισης της προϋπηρεσίας για όλους τους συναδέλφους, καθώς και τα παραπάνω ζητήματα, έθεσε η αντιπροσωπεία επίσης υπόψη του Υφυπουργού κ. Στρατή.
 
Νωρίτερα, αντιπροσωπεία του ΔΣ συναντήθηκε, κατόπιν αιτήσεως του Σ.Ε.Α., για πρώτη φορά με τη νέα πρόεδρο του ΤΑΠ, κ. Παρασκευή Σιδηροπούλου. Η πρόεδρος πληροφόρησε την αντιπροσωπεία ότι το σχέδιο νέου οργανισμού του ΤΑΠ (αρμοδιότητας του υφυπουργού κ. Στρατή) θα τεθεί σε διαβούλευση στο προσεχές διάστημα. Τόσο η Πρόεδρος όσο και η κ. Μιμίκα Γιαννοπούλου (μέλος του ΔΣ του ΤΑΠ) διαβεβαίωσαν ότι στο νέο οργανόγραμμα δεν τροποποιούνται οι θεσπισμένοι στόχοι του Οργανισμού και ότι αποτελεί επιδίωξή τους η αναβάθμιση του οργανισμού και η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του και η αλληλένδετη σχέση του με την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Ενημέρωσαν ακόμα για την προσπάθεια επανέναρξης/συντονισμού της παραγωγικής δραστηριότητας των εργαστηρίων του ΤΑΠ ανά τη χώρα και εκσυγχρονισμού των πωλητηρίων. Όσον αφορά τη λειτουργία των αναψυκτηρίων θα γίνει προσπάθεια ενεργοποίησης της θεσπισμένης δυνατότητας βραχυχρόνιας ανάθεσης, πριν από το καλοκαίρι. Ως προς τις εκκρεμείς απαλλοτριώσεις, υπήρξε δέσμευση για ταχύτερη καταβολή των αποζημιώσεων.
 
Η αντιπροσωπεία του ΔΣ του ΣΕΑ έθεσε επίσης το πρόβλημα της καθυστέρησης καταβολής των αποζημιώσεων των επιδημιών και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι γίνονται προσπάθειες έγκαιρης καταβολής των αποζημιώσεων για το 2018. Η αντιπροσωπεία του ΣΕΑ επανέλαβε την ανάγκη παροχής αναβαθμισμένης συνδρομής μέσω του ΤΑΠ στην πλατφόρμα Jstor για όλους τους συναδέλφους για την πληρέστερη πρόσβαση σε δημοσιεύσεις. Όσον αφορά το εκδοτικό πρόγραμμα του ΤΑΠ, δόθηκε η διαβεβαίωση ότι θα διατηρηθεί το ΤΑΠ ως εκδοτικός χώρος για το επιστημονικό έργο της Υπηρεσίας, παράλληλα με την προσπάθεια έκδοσης φυλλαδίων και λοιπών εντύπων για το ευρύ κοινό. Τέλος, η αντιπροσωπεία του Σ.Ε.Α. ζήτησε τη συνδρομή του ΤΑΠ στην προσπάθεια ταυτοποίησης των 72.000 ακινήτων που έχουν προ του 2016 παραχωρηθεί στην Ε.Τ.Α.Δ.
 
 
                                    Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΑ,
                         
                                           Η Πρόεδρος                  Ο Γενικός Γραμματέας 
                                          Σταματία Μαρκέτου              Θεμιστοκλής Βάκουλης