ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
          
Αθήνα,  13/2/2019
Αρ. Πρωτ.: 397
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
                                                                                                
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση με εμπρηστικό μηχανισμό, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου στον Ναό των Αγίων Αποστόλων στη Θεσσαλονίκη, λαμπρό μνημείο του 14ου αιώνα που συγκαταλέγεται, μαζί με άλλα βυζαντινά μνημεία της πόλης, στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UΝESCO.
Πρόκειται για μία ανησυχητική ενέργεια βανδαλισμού που μάλιστα ακολουθεί με διαφορά λίγων εβδομάδων την καταστροφή του μνημείου που στήθηκε στο παλαιό εβραϊκό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης, αλλά και τον τραυματισμό δύο ατόμων στον Άγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη Αθηνών μετά από τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού.
Η στοχοποίηση λατρευτικών χώρων, στην συγκεκριμένη περίπτωση ενός από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα αρχιτεκτονικής της Παλαιολόγειας περιόδου, ενός μνημείου με αριστουργηματικά ψηφιδωτά και τοιχογραφίες, που μαρτυρούν πολλά για το καλλιτεχνικό και κοινωνικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας κατά τον 14ο αιώνα, είναι μια πράξη μισαλλοδοξίας και αντικοινωνικής βίας και ως τέτοια απολύτως καταδικαστέα. 
Καλούμε τους πάντες να σεβαστούν τη θρησκευτική ελευθερία, την ιερότητα των τόπων προσευχής και τις παγκόσμιες αξίες που αντιπροσωπεύουν τα μνημεία. Η στοχοποίηση των μνημείων ως έκφραση της όποιας ιδεολογίας δεν είναι δυνατό να γίνει αποδεκτή.