ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr

 

          

       Αθήνα,    25/1/2019

       Αρ. Πρωτ.: 378

 

      ΠΡΟΣ 

      Τα μέλη του ΣΕΑ    

 

 

           ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ

Για την Προβολή του Πολυσχιδούς Έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας

 

Εβδομάδα δράσης για την προβολή του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας

15-21 Απριλίου 2019

Η αρχαιολογία στην Οθόνη

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι, –ισσες,

Ο επιτυχημένος θεσμός της εβδομάδας δράσης για την προβολή του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας μετράει ήδη 6 χρόνια: μέσα σε αυτά πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες εκπαιδευτικά προγράμματα και σχετικές δράσεις ενώ άνοιξαν στο κοινό αποθήκες και εργαστήρια συντήρησης, κλειστοί αρχαιολογικοί χώροι και αναστηλωτικά έργα. Από το 2019 θα ορίζεται κάθε χρόνο μια κοινή θεματική, από την οποία θα περιστρέφονται οι εκδηλώσεις όλων των Υπηρεσιών πανελλαδικά.  Για το 2019 η θεματική θα είναι «η Αρχαιολογία στην Οθόνη».

Από τις ιστορικές ταινίες της Cinecittà και τα αρχαιολογικά ντοκιμαντέρ ως τις κινηματογραφήσεις ταινιών και διαφημιστικών σε χώρους αρμοδιότητας του ΥΠ.ΠΟ.Α., οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την 7η Τέχνη, ήδη από τις απαρχές της. Άλλοτε ως σκηνικό και άλλοτε ως θέμα, η Αρχαιότητα και ο Μεσαίωνας αποτελούν αγαπημένα μοτίβα των μεγάλων κινηματογραφικών παραγωγών, ενώ ιδιαίτερη θέση στον οθόνη καταλαμβάνει ο αρχαιολόγος, ως πρωταγωνιστής ταινιών μυθοπλασίας (όπως ο Ιndiana Jones και η Lara Croft), είτε ως ο ειδικός επιστήμονας στα ιστορικά και αρχαιολογικά ντοκιμαντέρ. Ο διάλογος μεταξύ του κινηματογράφου και της Αρχαιολογίας είναι διαρκής και δυναμικός, καθώς το περιεχόμενο των ταινιών μεταβάλλεται και ποικίλει, ανάλογα με τις εξελίξεις, κυρίως στον κινηματογράφο, αλλά κάποιες φορές και στην αρχαιολογική έρευνα.

Έτσι, σε αυτό το πλαίσιο το Δ.Σ. του Σ.Ε.Α. καλεί τις Υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α. να συμμετέχουν στην εβδομάδα δράσης με την παραπάνω θεματική, με προβολές, με συζητήσεις με δημιουργούς ταινιών που σχετίζονται με τη θεματική των εκδηλώσεων, με περιηγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία που αποτέλεσαν σκηνικό ή θέμα γνωστών ταινιών και με κάθε άλλον πρόσφορο τρόπο.

Ενθαρρύνονται οι Υπηρεσίες να προβάλλουν έργα που ήδη έχουν δημιουργήσει στο πλαίσιο της δράσης τους ή ακόμη και να δημιουργήσουν νέα, εφόσον προτίθενται. Σε άλλη περίπτωση ο ΣΕΑ θα εξασφαλίσει τη διάθεση σειράς ταινιών, ο κατάλογος των οποίων θα σας αποσταλεί σύντομα.

Προτεινόμενες κατηγορίες ταινιών από τις οποίες μπορεί να αντληθεί το σχετικό υλικό:

1. Ταινίες τεκμηρίωσης-ντοκιμαντέρ αρχαιολογικού, ιστορικού ή εθνολογικού περιεχομένου

2. Ταινίες μυθοπλασίας με αρχαιολογικό ή ιστορικό ενδιαφέρον

 

3. Η αρχαιότητα ως σκηνικό και το επάγγελμα του αρχαιολόγου ως σεναριακό επίκεντρο/τμήμα

Προκειμένου να δημοσιευθεί εγκαίρως το πρόγραμμα των δράσεων που θα υλοποιηθούν, παρακαλείσθε να δηλώσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Σ.Ε.Α. (archaeol@otenet.gr) μέχρι τις 20 Μαρτίου 2019 την ημερομηνία, το θέμα και τον τίτλο των δράσεων.

 

Καλή επιτυχία!