Αθήνα, 12-3-2018
Αρ. πρωτ.: 49


ΠΡΟΣ:
1. Γραφείο κ. Υπουργού Πολιτισμού
2. Γραφείο κ. Υφυπουργού Πολιτισμο
3. κ. Γενική Γραμματέα ΥΠΠΟ
4. Μέλη ΚΣΝΜ
5. Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής, Στερεάς
Ελλάδος και Κυκλάδων
6. Δήμο Χαϊδαρίου

ΚΟΙΝ.:
1. Μέλη ΣΕΑ
2. MME


Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την ανησυχία του και την αντίθεσή του για την χωροθέτηση του ακρόβαθρου της προτεινόμενης πεζογέφυρας στη θέση Παλατάκι στο ΧαϊδάριΑττικής. H κατασκευή αυτή, σύμφωνα με τη μελέτη που κατατέθηκε στην αρμόδια Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής, Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων, προβλέπεται να εδραστεί εντός χώρου που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός και διατηρητέος τόπος (ΦΕΚ 832/Β/1979), ενώ παράλληλα αποτελεί τον περιβάλλοντα χώρο του κτηρίου, γνωστού με την ονομασία ‘Παλατάκι’, επίσης χαρακτηρισμένου ως νεώτερο μνημείο και ως «οίκημα χρήζον ειδικής κρατικής προστασίας» (ΦΕΚ 1364/Β/1976).

Το ακρόβαθρο της πεζογέφυρας προβλέπει μια ογκώδη κατασκευή, η οποία θα περιλαμβάνει ελικοειδή κλίμακα και μεγάλο ανελκυστήρα. Αυτό σημαίνει ότι σε πολύ κοντινή απόσταση από το κηρυγμένο μνημείο θα υψωθεί ένας όγκος που θα βλάπτει οπτικά και αυτό και τον περιβάλλοντα χώρο του. Η κατασκευή του στην προτεινόμενη από τη Δημοτική αρχή θέση  προσβάλλει αισθητικά το μνημείο, έργο αναφοράς στην περιοχή για τη νεότερη πολιτιστική κληρονομιά, το οποίο θα ασφυκτιά πίσω από τις σύγχρονες κατασκευές, με αποτέλεσμα την οριστική υποβάθμισή του.

Σημειώνουμε ότι υπάρχει δυνατότητα κατασκευής της πεζογέφυρας σε εναλλακτική θέση, όπως έχει άλλωστε προβλεφθεί από τη μελέτη, λύση η οποία διασφαλίζει την προστασία του μνημείου, συγχρόνως με την εξυπηρέτηση του κοινού.


           Η Πρόεδρος                                               Ο Γ. Γραμματέας
       Σταματία Μαρκέτου                                     Θεμιστοκλής Βάκουλης