Αθήνα, 6-3-2018
                                                                                               Αρ. Πρωτ: 45
 
 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
          
Για την απώλεια του Ιταλού συναδέλφου Enzo Lippolis
 
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τον αιφνίδιο θάνατο του Enzo Lippolis, το Σάββατο 04.03.2018. Υπήρξε τακτικός καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης από το 2001 και από το 2012 διευθυντής του Τμήματος Επιστημών της Αρχαιότητας στο ίδιο Πανεπιστήμιο.  Στην Ιταλική Αρχαιολογική Υπηρεσία υπηρέτησε από το 1986 έως το 2000. Η στενή του σχέση με την Ελλάδα ξεκίνησε το 1987, όταν φοίτησε ως υπότροφος στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή της Αθήνας και συνεχίστηκε με τη συμμετοχή του στην ανασκαφή της Σχολής στην Γόρτυνα της Κρήτης.
 
Εκτός από το σημαντικό ανασκαφικό και διοικητικό του έργο, ξεχώρισε ως πανεπιστημιακός δάσκαλος και ως ερευνητής με ποικίλες δημοσιεύσεις, ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τις 200. Ο θάνατός του ήρθε λίγες μόνον ημέρες μετά την κατάταξη του Τμήματος Επιστημών της Αρχαιότητας του Πανεπιστημίου La Sapienzα στην πρώτη διεθνώς θέση στον τομέα των Κλασικών Σπουδών, γεγονός στο οποίο συνέβαλε ουσιαστικά ο ίδιος ως διευθυντής του Τμήματος.
 
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγό του και συνάδελφο Isabella Βaldini, στις κόρες του, στους οικείους και φίλους του, καθώς και στους συναδέλφους του.