ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
 
 
Αθήνα, 12/12/2017
 
 
 
Αποχαιρετισμός στην Πόπη Αλματζή
 
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αποχαιρετά την συνάδελφο Πόπη Αλματζή, ένα ακόμη μέλος της αρχαιολογικής οικογένειας που έφυγε πρόωρα και απροσδόκητα από κοντά μας. 
 
Το όνομα της αείμνηστης συναδέλφου συμπεριλαμβανόταν στο πρόγραμμα του Συνεδρίου, με τίτλο Αρχαιολογικές Έρευνες και Μεγάλα Δημόσια Έργα, που είχε οργανώσει η ΔΙΠΚΑ στις 8 και 9 Δεκεμβρίου στην Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, καθώς είχε ανασκάψει υποδειγματικά τον παρόχθιο προϊστορικό οικισμό της Τσιγγενίνας στην περιοχή της λίμνης Κάρλα. Η συγκινητική αναφορά των συναδέλφων της στο πρόσωπό της φανέρωσε και από το βήμα του συνεδρίου τον μεγάλο τους πόνο για την απώλεια ενός ακόμη χρήσιμου και δραστήριου συναδέλφου, τονίζοντας, δυστυχώς για μία ακόμη φορά, το δυσαναπλήρωτο κενό που αφήνουν αγαπημένοι συνάδελφοι που φεύγουν από κοντά μας, ιδίως όταν χάνονται τόσο πρόωρα.
 
Η Πόπη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μελίκη της Βέροιας και σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου συνέχισε και ολοκλήρωσε με άριστα τις μεταπτυχιακές σπουδές της στην Προϊστορική Αρχαιολογία, πλάι στον καθηγητή Γ. Χ. Χουρμουζιάδη.  Μέλος της ανασκαφικής και μελετητικής ομάδας του «Δισπηλιού» Καστοριάς, εκτός από την ενεργή συμμετοχή της στις ανασκαφές της «Τούμπας» Θεσσαλονίκη και του «Αρκαδικού» Δράμας, προσέφερε υποδειγματικά τις υπηρεσίες της ως έκτακτη αρχαιολόγος από το 1991 μέχρι το 2006 σε πολλές περιοχές του τόπου μας, όπως στην Καβάλα, στη Δράμα, στην Άρτα, στη Λευκάδα και τέλος στη Μαγνησία.  
 
Με την ίδια εργατικότητα, το πάντοτε απαράμιλλος ήθος της, τη συναδελφικότητα και τις βαθιές της γνώσεις συνέχισε να προσφέρει μαχόμενη τις πολύτιμες υπηρεσίες της και ως μόνιμο στέλεχος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και μέλος του Συλλόγου μας από το 2006 στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας. Με την γνωστή της συνέπεια, την προσήλωση στη δουλειά της και τη συναδελφικότητα απέναντι σε όλο το προσωπικό της Εφορείας και χάρις στην πλούσια εμπειρία της και το δυναμισμό της έφερε εις πέρας το πολύπλοκο και δύσκολο ανασκαφικό έργο στην περιοχή της λίμνης Κάρλας και των Φερών, μία εξαιρετική δουλειά που όλοι θαυμάσαμε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της στο συνέδριο. Με την ίδια αποτελεσματικότητα επέβλεψε και τα μεγάλα και δύσκολα έργα ΕΣΠΑ στην περιοχή αρμοδιότητας της Εφορείας της.  
 
Σημαντική παρακαταθήκη για όλους μας παραμένει το πλούσιο επιστημονικό της έργο που αναφέρεται στην αλιεία κατά την προϊστορική περίοδο, οι δημοσιεύσεις νέων ευρημάτων της νεολιθικής, της εποχής του χαλκού και του σιδήρου από την περιοχή της Μαγνησίας, αλλά και οι ποικίλες αναφορές της σε ευρήματα ανασκαφών από τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας όπου εργάστηκε.  
 
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει τη βαθιά του λύπη για την μεγάλη απώλεια και συμπαραστέκεται στην οικογένεια της, τα τρία της παιδιά και τον σύζυγό της.