ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Φωτογραφική έκθεση «Εν κινήσει. Μια έκθεση για τις περιοδικές εκθέσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού»

Γιατί  διοργανώνονται  περιοδικές εκθέσεις στα μουσεία μας και στο εξωτερικό; Πώς ταξιδεύουν τα αρχαία μας; Με τι όρους τα μουσεία, σε διεθνές επίπεδο, δανείζουν και δανείζονται έργα για περιοδικές εκθέσεις; Ποια είναι η συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε διεθνείς εκθέσεις και ποιες σημαντικές περιοδικές και περιοδεύουσες εκθέσεις υλοποίησε το ΥΠ.ΠΟ.Α τα τελευταία χρόνια; Ποιες οι νέες τάσεις στις περιοδικές εκθέσεις;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που προσεγγίζει η φωτογραφική έκθεση «Εν κινήσει. Μια έκθεση για τις περιοδικές εκθέσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού» που διοργανώνει η Διεύθυνση Μουσείων του ΥΠ.ΠΟ.Α, από τις 12 Οκτωβρίου 2017 έως τις 12 Νοεμβρίου 2017, στο κτήριο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134-136).

 

Την έκθεση πλαισιώνουν συνοδευτικές εκδηλώσεις:

  • Η διημερίδα «Αρχαιολογικές περιοδικές εκθέσεις: ο ρόλος τους, καλές πρακτικές και η αθέατη πλευρά τους», που διοργανώνει το Τμήμα Εκθέσεων και Μουσειολογικής Έρευνας της Δ/νσης Μουσείων του ΥΠ.ΠΟ.Α., στο Μουσείο Ακρόπολης, στις 18-19 Οκτωβρίου 2017. Στο πλαίσιο της έκθεσης διενεργήθηκε από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και στη Λευκωσία, έρευνα κοινού αναφορικά με τις περιοδικές εκθέσεις τα αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιαστούν στη διημερίδα.

 

  • Η ημερίδα «Η αθέατη πλευρά των περιοδικών εκθέσεων: η προστασία των έργων κατά τη μεταφορά», που διοργανώνει η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ.Α. στο κτήριο της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, στις 10 Νοεμβρίου 2017.

     

  • Η πιλοτική εκπαιδευτική δράση «Καθ’ οδόν: ο ελληνικός πολιτισμός ταξιδεύει στον κόσμο» που σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Δ/νσης Μουσείων του ΥΠ.ΠΟ.Α. απευθυνόμενη σε μαθητές Λυκείου και ενήλικο κοινό.

Το σύνολο των εξωστρεφών αυτών δράσεων, που συντόνισε το Τμήμα Εκθέσεων και Μουσειολογικής Έρευνας της Δ/νσης Μουσείων του ΥΠ.ΠΟ.Α., στοχεύει στην τόνωση του διαλόγου αναφορικά με το θέμα της κίνησης πολιτιστικών αγαθών, ανθρώπων και ιδεών στο πλαίσιο των περιοδικών εκθέσεων, ενός σημαντικού μέσου επιμόρφωσης και ψυχαγωγίας, με συμβολή στην κοινωνική και οικονομική αναβάθμιση του τόπου μας, και παράλληλα σημαντικού εργαλείου άσκησης πολιτιστικής πολιτικής και διπλωματίας.

 

Διάρκεια έκθεσης: 12.10.2017-12.11.2017, ώρες 11:00-17:00 καθημερινά

 

Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση και τις συνοδευτικές εκδηλώσεις της στην ιστοσελίδα http://en-kinisei.webnode.gr/