ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, 6937075765, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
             
Αθήνα, 3/10/2017
Αρ. Πρωτ. : 470
                                                                                                 
Προς
τα μέλη του ΣΕΑ
 
Ενημέρωση των μελών του ΣΕΑ για τη συζήτηση του θέματος του Ελληνικού στο ΔΣ της Παρασκευής 29 Σεπτεμβρίου 2017

Κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΕΑ την Παρασκευή 29/9/2017, συζητήθηκε διεξοδικά η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Σύλλογος σχετικά με την υπόθεση των αρχαιοτήτων στην περιοχή του Ελληνικού και η δικαίωση του Συλλόγου που επέμεινε στην εφαρμογή της νόμιμης διαδικασίας, δηλαδή του άρθρου 12 του Ν 3028/2002. Οι κινητοποιήσεις και οι στάσεις εργασίας του ΣΕΑ, η εμπεριστατωμένη κατάθεση απόψεων στο ΚΑΣ, οι γνωμοδοτήσεις έγκριτων νομικών, αλλά και η ενημέρωση του κοινού για την αποκατάσταση της αλήθειας περί Αρχαιολογικής Νομοθεσίας και του άρθρου 24 του Συντάγματος, απέναντι στην γενικευμένη άγνοια, την εσκεμμένη παραπληροφόρηση, την τερατολογία και τη δαιμονοποίηση των αρχαιοτήτων και της κήρυξης αρχαιολογικού χώρου, δικαιώθηκαν.
Η κατά πλειοψηφία (11-6) απόφαση του ΚΑΣ την περασμένη Τετάρτη 27/9/2017 να διακόψει τη συνεχιζόμενη συζήτηση του θέματος «Έγκριση ή μη: α) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και β) της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά», Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής» προκειμένου να συζητηθεί πρώτα η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου του Ελληνικού, που έχει προταθεί από την αρμόδια Εφορεία ήδη από το 2014, ήταν μία δικαίωση του Συλλόγου και μία ουσιαστική νίκη. Αποφεύχθηκε με αυτόν τον τρόπο η καταστρατήγηση του Αρχαιολογικού Νόμου και αποσοβήθηκε το κακό προηγούμενο που θα απέβαινε σε βάρος του ελεγκτικού ρόλου της  Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σε όλη τη χώρα.
Το ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει  ικανοποίηση για την απόφαση της πλειοψηφίας του ΚΑΣ που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, διασώζοντας το κύρος του Συμβουλίου, την αναγκαιότητα εφαρμογής της νόμιμης διαδικασίας και την εκτέλεση του καθήκοντος. Σ’ αυτή τη δημόσια διαδικασία ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες των επιλογών του.
Σήμερα, Τρίτη 3/10, κατά τη συνεδρίαση του ΚΑΣ που ξεκινά στη 1 μμ, ο ΣΕΑ θα βρίσκεται στο πλάι των συναδέλφων της Εφορείας Δυτικής Αττικής, Πειραιά και Νήσων, που έχουν εισηγηθεί την κήρυξη-οριοθέτηση ως αρχαιολογικού χώρου περιοχής των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 12 του Αρχαιολογικού Νόμου η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου αποφασίζεται με βάση τα αρχαιολογικά –και μόνο– δεδομένα που υποδεικνύουν την ύπαρξη αρχαιοτήτων. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το ανώτατο επιστημονικό όργανο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, είναι το αρμόδιο να κρίνει τα επιστημονικά δεδομένα, αρκεί να συνεδριάσει ανεπηρέαστο από οποιεσδήποτε επιρροές και παρεμβάσεις για να γνωμοδοτήσει νηφάλια και κατά συνείδηση.
Καλούμε τα μέλη μας και κάθε ευαισθητοποιημένο στο ζήτημα πολίτη να πλαισιώσουν το ΔΣ του Συλλόγου σήμερα από τη 1μμ και μετά στο κτίριο του ΥΠΠΟΑ στη Μπουμπουλίνας.
                          
 
    Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΑ,
 
         Η Πρόεδρος                        Ο Γενικός Γραμματέας
           Σταματία Μαρκέτου                 Θεμιστοκλής Βάκουλης