ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, 6937075765, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr

 

 

Αθήνα, 6/9/2017

 

 

                                                                                                                       Προς

τα μέλη του ΣΕΑ

 

 

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ Ή ΜΗ ΤΟΥ ΣΟΑ ΚΑΙ ΣΜΠΕ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΟΛΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - ΑΓ. ΚΟΣΜΑ» ΑΠΟ ΤΟ Κ.Α.Σ.

 

Ο Σ.Ε.Α. παρακολουθεί με ζωηρό ενδιαφέρον το θέμα της εξελισσόμενης επένδυσης στο Ελληνικό και με ανακοινώσεις και παρεμβάσεις ήδη από το 2012 έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει καμία προνομιακή αντιμετώπιση ούτε παράκαμψη της αρχαιολογικής νομοθεσίας.

Την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου εισήχθη στο Κ.Α.Σ. το θέμα της έγκρισης ή μη α) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και β) της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά», Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής. Ο Σ.Ε.Α. κινητοποιήθηκε αμέσως, κηρύσσοντας Παναττική στάση εργασίας και συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από το Υπουργείο. Στο πλευρό του Συλλόγου μας ήταν ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών- Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ), η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό πάρκο στο Ελληνικό, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι Αττικής και άλλοι φορείς και σωματεία (ΣΕΚΑ), τους οποίους ευχαριστούμε και από τη θέση αυτή.

Ο ΣΕΑ ζήτησε πρώτα την απόσυρση του θέματος από την ημερήσια διάταξη και την εκ νέου εξέτασή του μόνο μετά την υποχρεωτική από το άρθρο 12 του Ν. 3028/2002 εισαγωγή της εισήγησης για κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου στο Κ.Α.Σ., την οποία έχει επανειλημμένα ζητήσει η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων ήδη το 2012, το 2014 και το 2016.

Το αίτημα απόσυρσης του θέματος δεν έγινε άμεσα δεκτό, ωστόσο κατά τη διαδικασία των παραστάσεων ο Σ.Ε.Α. επιχειρηματολόγησε με σαφήνεια, αποδομώντας με νομικά και δεοντολογικά επιχειρήματα τη διαδικασία που επιχειρήθηκε. Η επιχειρηματολογία επικεντρώθηκε στην ακυρότητα του Μνημονίου Συνεργασίας που υπογράφεται από αναρμόδια πρόσωπα, στους επιμέρους όρους του Μνημονίου που δεν δεσμεύουν εις το διηνεκές τους πραγματικούς κυρίους του έργου, στην απαραίτητη προϋπόθεση εξέτασης της εισήγησης για την κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου, σύμφωνα με το άρθρο 12 του Αρχαιολογικού Νόμου, και την επιλεκτική μεταχείριση της συγκεκριμένης επένδυσης έναντι όλων των υπόλοιπων επενδύσεων και πολιτών της χώρας, καθώς μεθοδεύεται η πρωτοφανής ανάληψη της δαπάνης για τις αρχαιολογικές έρευνες από το Δημόσιο και όχι από τον επενδυτή, όπως ισχύει σε κάθε μεγάλο ιδιωτικό έργο. Τέλος, δόθηκε έμφαση στους κινδύνους που συνεπάγεται η adhoc παράκαμψη της αρχαιολογικής νομοθεσίας που πρόκειται με βεβαιότητα να υπονομεύσει την άσκηση προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς σε άλλες υποθέσεις στην υπόλοιπη επικράτεια.

Εκτιμούμε ότι η επιχειρηματολογία του Σ.Ε.Α κατέδειξε την σημασία του ζητήματος, και την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της διαδικασίας. Το Συμβούλιο, αντί της απόσυρσης, αποφάσισε τη διακοπή και την επανεξέταση του θέματος σε επόμενη συνεδρίαση.

Ο ΣΕΑ δηλώνει με όλους του τρόπους και σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις θέσεις του και θα συνεχίσει να «ταράζει στη νομιμότητα» όσους υποκριτικά κόπτονται για το ίδιο. Τέλος, ο ΣΕΑ καταγγέλλει την απόπειρα παρακολούθησης και επηρεασμού του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, η οποία επιχειρήθηκε χθες με την παρουσία στη συνεδρίαση στελεχών του Γραφείου της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού και ακόμη και του ίδιου του Διευθυντή του Υπουργού Επικρατείας κ. Α. Φλαμπουράρη, κατά παράβαση του άρθρου 2, παρ. 5-8 της Υπουργικής Απόφασης ΥΠΠΟ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/14/3698/20-1-04 (ΦΕΚ 70/Β/2004), «Οργάνωση και Λειτουργία των Συμβουλίων του Ν. 3028/2002 στο Υπουργείο Πολιτισμού» και του άρ. 14, παρ. 10 του Ν. 2690/1999 «Κύρωση του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις». Ο Σ.Ε.Α. θα προστατεύσει το υπέρτατο συλλογικό όργανο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ώστε τα μέλη του να μπορούν να λειτουργήσουν ανεπηρέαστα από οποιαδήποτε εξωτερική πολιτική παρέμβαση και θα στηλιτεύει -όπως έκανε χθες- όσους επιχειρούν να το πράξουν.

Η χθεσινή μέρα έδειξε για μία ακόμη φορά ότι ο ΣΕΑ μπορεί να παρεμβαίνει ουσιαστικά προς όφελος της προστασίας των αρχαιοτήτων όταν, σε συντονισμό με άλλους φορείς, συμμετέχει ενωμένος στις κινητοποιήσεις και τους δίκαιους αγώνες, οι οποίοι δεν τελείωσαν ακόμη αλλά θα συνεχιστούν πιο αγωνιστικά και μαζικά.