Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και τη New Star, παρουσιάζουν:
Τρίτη 25/7/2017, στις 21.00: Πεθαίνοντας για την αλήθεια, του Νίκου Μεγγρέλη
 
 
"Σε έναν πόλεμο η αλήθεια είναι πάντα το πρώτο θύμα" έγραψε ο φιλόσοφος Αισχύλος πριν από αιώνες και η ρήση αυτή ισχύει μέχρι τις μέρες μας. Το ντοκιμαντέρ "Πεθαίνοντας για την αλήθεια αφορά στους άδικους θανάτους δημοσιογράφων και εργαζόμενων στα μέσα ενημέρωσης, που σκοτώθηκαν στο Ιράκ, από την έναρξη του πολέμου το 2003 μέχρι και σήμερα.  
Αποκαλύπτει άγνωστες πλευρές των γεγονότων, την ευθύνη των κυβερνήσεων, τις φρικαλεότητες που διαπράχθησαν από φανατικούς τρομοκράτες ενώ παράλληλα αναδεικνύει μοναδικά παραδείγματα ανδρείας, αλτρουισμού και ανθρωπισμού που ξεχώρισαν μέσα στη φρίκη του πολέμου. 
Ο σκοπός του ντοκιμαντέρ είναι να αποδείξει πως η κυβέρνηση Μπους χειραγώγησε μέρος των μέσων ενημέρωσης ώστε να πείσει την κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα του πολέμου. Αλλά ακόμα, γιατί και πως άλλαξε η κάλυψη των πολέμων από το Βιετνάμ και έπειτα, καθώς και γιατί οι δημοσιογράφοι που δεν βρίσκονται ενσωματωμένοι στις στρατιωτικές δυνάμεις μπαίνουν στο στόχαστρο. 
Το ντοκιμαντέρ "Πεθαίνοντας για την αλήθεια" εξηγεί την αναγκαιότητα ύπαρξης των δημοσιογράφων στα σημεία των μαχών ώστε οι συνέπειες ενός πολέμου να γίνονται γνωστές σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπογραμμίζει πως η ατιμωρησία δεν είναι εξαίρεση αλλά δυστυχώς ένας κανόνας. Χρειάστηκαν δύο χρόνια έρευνας και γυρισμάτων για να πραγματοποιηθεί το ντοκιμαντερ. Περισσότεροι από 60 δημοσιογράφοι, άνθρωποι των μέσων ενημέρωσης, συγγραφείς, διανοούμενοι, μέλη οικογενειών των ανθρώπων που έγιναν στόχος, κατέθεσαν την άποψη τους για τα γεγονότα που ξεδιπλώνει με αριστοτεχνικό τρόπο το ντοκιμαντέρ. Τα γυρίσματα έγιναν στο Ιράκ, τη Μ. Βρετανία, την Αμερική, την Ισπανία, την Ουκρανία, το Κατάρ, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Ελλάδα. Σπάνιο αρχειακό υλικό παρουσιάζεται για πρώτη φορά χάρη στην προσφορά πολλών τοπικών τηλεοπτικών δικτύων αλλά και διεθνών οργανισμών όπως Ρόιτερς, Αλ Τζαζίρα και Ράι. 

 
Πέμπτη 27/7/2017, στις 21.00: Ηλιοτρόπιο, του Βιτόριο ντε Σίκα με τους Μαρτσέλο Μαστρογιάννι και Σοφία Λόρεν
 

 
 

Το σύμβολο της γυναικείας σαγήνης, η Σοφία Λόρεν «συστέλλεται» για να μεταδώσει πληθώρα συναισθημάτων σε μια συνταρακτική ιστορία αγάπης, από τον ανέμελο έρωτα έως την αγωνία της ιστορικής πραγματικότητας, σε ένα κόσμο που αγωνίζεται, φθείρεται και συνεχίζει να ζητά απαντήσεις. Η Σοφία Λόρεν βραβεύεται με David di Donatello καλύτερης ηθοποιού.

Ο Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι μεταμορφώνεται από νεαρό νεοσύλλεκτο σε χαμένη ψυχή που αργοσβήνει στο ρωσικό χειμώνα και εν συνεχεία σε ανώνυμο εργάτη με την κρυφή ζωή που γκρεμίζεται.

Στα χέρια του Βιτόριο Ντε Σίκα, το «Ηλιοτρόπιο» μετατρέπεται από φτηνό μελόδραμα σε μια δυνατή, σπαραχτική ιστορία. Η μουσική του Χένρι Μαντσίνι (υποψήφια για Όσκαρβρίσκεται ανάμεσα στις καλύτερες στιγμές μιας ανεπανάληπτης καριέρας.