ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, 6937075765
E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 

                                                                         Αθήνα, 3/1/2017

 

                  Αποχαιρετισμός στον Αλέξανδρο Μάντη


Με την αιφνίδια είδηση για το θάνατο του συναδέλφου μας Αλέξανδρου Μάντη, η νέα χρονιά ξεκίνησε με μία ακόμη μεγάλη απώλεια για την αρχαιολογική κοινότητα.

 

Ο Αλέξανδρος Μάντης γεννήθηκε το 1947. Επιστήμων διεθνούς κύρους, ξεχώρισε ήδη από το ξεκίνημά του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου έκανε τις προπτυχιακές του σπουδές και ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή, αλλά και κατά το πέρασμά του αργότερα από το αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Βόννης, το αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Βερολίνου και το Βρετανικό Μουσείο. Το 1979 διορίστηκε ως μόνιμος αρχαιολόγος στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, μετά από την επιτυχία του στο γραπτό διαγωνισμό της Υπηρεσίας, στον οποίο μάλιστα πρώτευσε. Εργάστηκε σε δέκα Εφορείες Αρχαιοτήτων. Πνεύμα ανήσυχο, δεν δίσταζε να μετακινείται σε όλη την Ελλάδα, με συχνές μεταθέσεις, όχι πάντοτε με δική του θέληση, από την Ήπειρο έως την Κεφαλονιά, την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Έτσι υπηρέτησε στα Ιωάννινα, τη Νικόπολη, την Άρτα, τη Βίτσα, τα Ζαγόρια, την Ηγουμενίτσα, την Πάτρα, την Ολυμπία, την Σπάρτη, το Γύθειο, το Ναύπλιο, την Κόρινθο, το Ηράκλειο, τη Σητεία, τη Κεφαλονιά, τα Μέγαρα, την Κέα και την Ακρόπολη των Αθηνών, αφήνοντας τη δική του σφραγίδα του στο ανασκαφικό, μουσειακό αλλά και διοικητικό έργο για τα μνημεία των περιοχών αυτών.

 

Ξεκινώντας από τη μελέτη της δύσκολης εικονογραφίας των ιερειών και των ιερέων στην αρχαία ελληνική τέχνη, θέμα της διδακτορικής του διατριβής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, συνέχισε με δημοσιεύσεις που καλύπτουν ένα εντυπωσιακά ευρύ γεωγραφικό φάσμα από τη Σαμοθράκη και τη Θάσο έως την Λακωνία και την Ίο, με κορωνίδα την αποκατάσταση των κατεστραμμένων μετοπών του Παρθενώνα από τον βομβαρδισμό του Morozini και τις ποικίλες του μελέτες για την Ακρόπολη των Αθηνών. Ξεχωρίζουν οι δεκάδες δημοσιεύσεις του σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά που εστιάζουν ιδίως στην γλυπτική και την αρχιτεκτονική πλαστική.

 

Οι πολύτιμες γνώσεις του και οι επιστημονικές του μελέτες, ιδίως για τα γλυπτά του Παρθενώνα, τον κατέστησαν ειδικό για τα μνημεία της Ακρόπολης και της Νότιας Κλιτύος. Στον Αλέξανδρο Μάντη οφείλεται και η οργάνωση της έκθεσης των εκμαγείων των γλυπτών του Παρθενώνα στο Κέντρο Μελετών Ακροπόλεως, το δύσκολο έργο της μεταφοράς των γλυπτών από το παλαιό στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης ενώ ουσιαστική υπήρξε η συμβολή του στην οργάνωση της έκθεσης του νέου Μουσείου.

 

Ως προϊστάμενος υπηρέτησε στην Δ΄και ΛΖ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ακροπόλεως και τελευταία, πριν από τη συνταξιοδότησή του, στην ΣΤ΄Εφορεία Πειραιά. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Υπηρεσία τον χαρακτήριζε διορατικότητα, οργανωτική και διοικητική ικανότητα, παράλληλα με την προσήλωση στα επιστημονικά ενδιαφέροντά του και το πολύπλευρο ταλέντο του. Χάρη στις επιστημονικές του γνώσεις και την ευφυϊα του ξεχώρισε και ως μέλος επιστημονικών επιτροπών, ενώ υπήρξε πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Μνημείων Νότιας Κλιτύος Ακροπόλεως, από το 2002 έως το 2013. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της θητείας του αναβαθμίστηκε εντυπωσιακά η συνολική εικόνα του χώρου της Νότιας Κλιτύος και των μνημείων της με τα αναστηλωτικά προγράμματα στο θέατρο του Διονύσου και στο Ασκληπιείο, αλλά και με τα προγράμματα Ενοποίησης της Βόρειας και Νότιας Κλιτύος, το οποίο επέβλεψε.

 

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει τα θερμά του συλληπητήρια στον γιο του, στην οικογένειά του και τους στενούς του φίλους.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να κατατεθεί στεφάνι στη σορό του εκλιπόντος.

Η κηδεία του Αλέξανδρου Μάντη θα τελεστεί την Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2017, στις 14.30, στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου στο Μπραχάμι.