ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, 6937075765, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr

 

 

                                                                             Αθήνα, 1/12/2016

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Ενσωμάτωση τροποποιήσεων στο σχέδιο νόμου «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις»

 

Το σχέδιο νόμου «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, που κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο, περιλάμβανε διατάξεις που κατ΄ ουσίαν διέλυαν τους θεσμοθετημένους μηχανισμούς προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και εκμηδένιζαν τη διοικητική προστασία που έχει τη δυνατότητα να παρέχει στα μνημεία η Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Με ικανοποίηση διαπιστώνουμε πως, μετά από την εντατική και πολυεπίπεδη προσπάθεια του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων τις τελευταίες ημέρες, το σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή των Ελλήνων έχει ενσωματώσει τροποποιήσεις που προτείναμε, αμβλύνοντας τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε ο νόμος για τις αρχαιότητες και την πολιτιστική κληρονομιά. Με την επίγνωση ότι οι προσπάθειες απορρύθμισης του προστατευτικού πλαισίου της αρχαιολογικής νομοθεσίας θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, ο ΣΕΑ είναι αποφασισμένος να σταθεί απέναντι σε κάθε προσπάθεια παράκαμψης της αρχαιολογικής νομοθεσίας εις βάρος της προστασίας των μνημείων.

Ευχαριστούμε όλους όσοι συμμετείχαν και υποστήριξαν την παραπάνω προσπάθεια: τους Συλλόγους και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ, τους δημοσιογράφους, τους νομικούς, τους πολιτικούς παράγοντες και τους βουλευτές που ευαισθητοποιήθηκαν συνεισφέροντας ο καθένας με τα μέσα που διέθετε. Ευχαριστούμε επίσης τον βουλευτή Αττικής του ΚΚΕ κ. Γ. Γκιόκα για την πρόσκληση του ΣΕΑ στην ακρόαση φορέων στο Κοινοβούλιο.