ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, 6937075765, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr

 

Αθήνα, 21/9/2016

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

 

Οι απόψεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για την κήρυξη-οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή των αρχαίων Δήμων Αλιμούντος και Ευωνύμου, η οποία εκτείνεται σε τμήμα της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, έχουν εκφραστεί σε πρόσφατο Δελτίο Τύπου του Συλλόγου (με ημερ. 10-08-2016).

Σήμερα, εν όψει της κύρωσης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο της σύμβασης για την παραχώρηση του Ελληνικού, δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε την αδιανόητη και προσβλητική για κάθε Έλληνα πολίτη διάταξη (Σχέδιο Νόμου «Κύρωση της από 14.11.2014 Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. και της από 19.07.2016 Τροποποιητικής Σύμβασης και ρύθμιση λοιπών συναφών θεμάτων», άρθρο 2), η οποία ορίζει πως «Οι διατάξεις του παρόντος νόμου κατισχύουν κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, που περιέχει ρυθμίσεις αντίθετες με τις διατάξεις του αυτού», δηλαδή ότι οι διατάξεις της σύμβασης κατισχύουν κάθε νόμου του ελληνικού κράτους. Πρόκειται για ευθεία προσβολή της συνταγματικής τάξης της χώρας.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, όπως οφείλει και κάθε πολίτης που σέβεται τον εαυτό του, προτίθεται να εργαστεί για την ανατροπή της εξοργιστικής αυτής διάταξης. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία θα συνεχίσει, και σε αυτή την περίπτωση, με νηφαλιότητα να ασκεί τα εκπορευόμενα από το Σύνταγμα του κράτους καθήκοντά της, όπως τα ασκεί επί 187 χρόνια, από την ημέρα της ίδρυσής της έως σήμερα.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΑ,

 

Η Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

 

Σακαλή Όλγα Γεωργιάδης Φώτης