Συνάδελφοι/σες
 
Οι πολιτικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα από την προηγούμενη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου (23/4/2015) έως σήμερα, σηματοδότησαν μια νέα περίοδο τόσο για την Αρχαιολογική Υπηρεσία όσο και για το σύνολο του δημοσίου τομέα, όπως αυτή επικυρώθηκε με την υπογραφή του 3ου Μνημονίου και την υλοποίησή του.
 
Τον τελευταίο χρόνο και για άλλη μια φορά, οι εργαζόμενοι/ες βρέθηκαν απέναντι σε εκβιασμούς και απειλές, σε μονόδρομους και “μεταρρυθμίσεις” όπως απαιτούν οι “θεσμοί” και οι δανειστές. Διαπιστώνοντας, ακόμη μια φορά, ότι πίσω από τις διακηρύξεις περί «μονόδρομων και μεταρρυθμίσεων» βρίσκεται η πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι και όλες: οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, η αύξηση της φορολογίας, η ανατροπή των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, η υποβάθμιση όλων των δημόσιων αγαθών και μεταξύ αυτών και του πολιτισμού  και οι ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας.
 
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αγωνίστηκε με κάθε πρόσφορο μέσο (απεργίες, ανακοινώσεις, ενημερωτικές και κινηματικές πρωτοβουλίες, αλλεπάλληλες παραστάσεις στην πολιτική ηγεσία και τη διοικητική ιεραρχία κ.α.) εναντίον της πολιτικής που θυσιάζει τα δημόσια αγαθά και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στο βωμό των μνημονίων. Σε συντονισμό με τα υπόλοιπα σωματεία του ΥΠΠΟΑ και του Δημοσίου καθώς και με επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς, προσπάθησε να αναδείξει τα προβλήματα που δημιουργεί η παραπάνω πολιτική τόσο εντός του Υπουργείου όσο και της ευρύτερης κοινωνίας.
 
Μέσα σε αυτό το δυσμενές πολιτικό και οικονομικό κλίμα ο Σύλλογος με συντονισμένες πρωτοβουλίες επέτυχε την ικανοποίηση σημαντικών αιτημάτων του κλάδου, όπως την αναγνώριση της προϋπηρεσίας συναδέλφων που έχει διανυθεί σε νομικά ή φυσικά πρόσωπα για τη βαθμολογική τους εξέλιξη και την απόδοση της ειδικότητας στους ΙΔΑΧ συναδέλφους, που διαιώνιζαν ανισοτροπίες εντός του Σώματος. Οι τεκμηριωμένες και επεξεργασμένες θέσεις του Συλλόγου τον κατέστησαν εξάλλου βασικό θεσμικό συνομιλητή στη δημόσια διαβούλευση του Ν. 4369/16 ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, η οποία έκανε αποδεκτές αυτούσιες τις νομοτεχνικές προτάσεις του ΣΕΑ για τα παραπάνω θέματα.
 
Παράλληλα, υλοποιώντας Απόφαση της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης (23/4/15), το ΔΣ έθεσε τις βάσεις μιας ευρείας δημοκρατικής διαδικασίας στο εσωτερικό του Συλλόγου και δρομολόγησε τη διενέργεια ενός ανοιχτού ουσιαστικού διαλόγου ανάμεσα σε όλα τα μέλη, με στόχο την έκφραση και διατύπωση όλων των απόψεων για τη δομή της Υπηρεσίας και συνακόλουθα τη μορφή και την ποιότητα της εργασίας, τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες, το εργασιακό περιβάλλον, τη στελέχωσή κτλ. Η συζήτηση που διήρκεσε ένα σχεδόν χρόνο, συντονίστηκε από το ΔΣ με διατύπωση πρότασης-πλαισίου και εναλλακτικών προτάσεων, έγινε με δημοκρατικό και διαφανή τρόπο, μέσα από τοπικές συνελεύσεις, το διαδικτυακό φόρουμ του Συλλόγου και τη διοργάνωση της επιτυχημένης Διημερίδας Διαλόγου «(Ανα)σχεδιάζοντας το μέλλον της προστασίας των μνημείων» (25-26/2/16). Όλα αυτά συνέβαλαν σε μια γόνιμη και δημοκρατική συζήτηση των συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα. Η τελική απόφαση για πρόταση η μη του ΣΕΑ σχετικά με το Οργανόγραμμα και τη στελέχωση της ΑΥ ανήκουν στη δικαιοδοσία Σώματος μέσα από διαδικασία Γ. Συνέλευσης.