Αθήνα, 7/4/2016
 Αρ. Πρωτ.: 162
 
 
 
Θέμα: Στήριξη της Πρωτοβουλίας του Δήμου Πατρέων για την ανεργία
 
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στηρίζει την πρωτοβουλία του Δήμου Πάτρας και άλλων φορέων για την διοργάνωση μεγάλης πορείας αγώνα κατά της ανεργίας από την Πάτρα μέχρι την Αθήνα από τις 3 έως τις 10 Απρίλη με κεντρικό σύνθημα «Δουλειά για όλους, Δουλειά με δικαιώματα».
 
Η κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, εφαρμόζοντας την πολιτική του μνημονίου και της λιτότητας που επιβάλλουν οι δανειστές, υπονομεύει τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, το δικαίωμά μας στη σύνταξη, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
 
Ο κλάδος των αρχαιολόγων, όπως όλοι οι κλάδοι, μαστίζεται από την ανεργία και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Η λήξη των έργων ΕΣΠΑ προκάλεσε την απόλυση χιλιάδων συναδέλφων μας όλων των ειδικοτήτων. Παράλληλα, για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες από την έλλειψη προσωπικού, προσλαμβάνονται εκατοντάδες εργαζόμενοι με 5μηνες συμβάσεις χωρίς ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, καταδικασμένοι στην φτώχεια και την εξαθλίωση.
 
Από την άλλη, η Αρχαιολογική Υπηρεσία βιώνει την τραγική αποψίλωσή της από ανθρώπινο δυναμικό ιδίως στην Περιφέρεια. Η μεγάλη υποστελέχωση έχει ως αποτέλεσμα την υπολειτουργία πολλών μονάδων δυσχεραίνοντας το έργο προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ η αυτονόητη απαίτηση για νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα καλύψουν τα κενά
αντιμετωπίζεται αρνητικά.
 
Στο έδαφος αυτό αναπτύσσονται οι πολιτικές για ιδιωτικοποίηση τομέων του πολιτισμού αλλά και της εκποίησης της ακίνητης περιουσίας του ΥΠΠΟΑ, η ανάθεση της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ιδιώτες με κριτήρια κερδοφορίας ή «ανταποδοτικότητας», που θα απασχολούν φθηνό και αναλώσιμο επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό.
 
Για τους λόγους αυτούς, καλούμε τα μέλη μας να συμμετέχουν μαζικά και μαχητικά στην μεγάλη διαδήλωση – συναυλία εργαζομένων, ανέργων και νεολαίας την Κυριακή 10 Απρίλη, στο Σύνταγμα, στις 6μ.μ. και με ακλόνητη την πίστη πως ο αγώνας μας αυτός θα είναι η αρχή για να ανοίξει ελπιδοφόρους δρόμους.