Τζωρτζίνα Τσάγκα - Narrative


 

Στις 2 Απριλίου εγκαινιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, η δεύτερη ατομική έκθεση της Τζωρτζίνας Τσάγκα με τίτλο "Narrative".

Η καλλιτέχνις προσπαθεί να περιγράψει το πνευματικό ταξίδι ενός ανθρώπου από την απομόνωση, το φόβο και την ανασφάλεια μέχρι την απελευθέρωση και τη συνειδητή απόφαση να γνωρίσει και να χτίσει τον εαυτό του. Το ταξίδι αυτό έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό· αρχίζει πάλι μόλις ολοκληρωθεί.

Οι συνθήκες του σήμερα δεν είναι καθόλου ευνοϊκές. Η εξωτερική πραγματικότητα έχει μετατραπεί σε πεδίο πολέμου, εμποδίζοντας τους ανθρώπους να ανακαλύψουν, αλλά και να αποκαλύψουν αυτό που πραγματικά είναι. Ο φόβος και η ανασφάλεια, που επικρατούν στη ψυχή μας, αλλά και στην πραγματικότητα που μας περιβάλει, παίρνουν καταστροφικές διαστάσεις για τον καθέναν μας.

Πώς μπορούμε λοιπόν να ζήσουμε ελεύθεροι όταν μέσα και έξω από εμάς βασιλεύει το χάος;

Η Τζωρτζίνα δίνει τη δική της απάντηση στο ερώτημα αυτό, προτρέποντάς μας να στηριχτούμε στις προσωπικές πνευματικές μας δυνάμεις και να αγωνιστούμε για να κατακτήσουμε τον εαυτό μας, αλλά και έναν καλύτερο κόσμο.

Η πίστη της στη δύναμη της σκέψης αποτυπώνεται στα έργα της, μέσα από τις απόλυτα αρμονικές φόρμες που δημιουργεί. Όλα υπακούν τους νόμους της γεωμετρίας· ξεχειλίζουν, ωστόσο από συναισθήματα και ένταση, όπως ακριβώς και η ανθρώπινη ψυχή. Μόνο ο νους μπορεί να οργανώσει το χάος μέσα και έξω από εμάς, να συνδυάσει το σώμα με την ψυχή, τα λόγια με τις πράξεις· έτσι ώστε ο άνθρωπος να αποφύγει τη δημιουργία ενός ψευδεπίγραφου, μη-αυθεντικού εαυτού.

Εάν καταφέρουμε να μεταμορφώσουμε τους εαυτούς μας θα μπορέσουμε να μεταμορφώσουμε και τον κόσμο γύρω μας. Αυτό είναι το χρέος μας ως πολεμιστές της ζωής.

Η Τζωρτζίνα Τσάγκα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπουδάζει Ιστορία και Αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο εργαστήριο Visual Arts της Σχολής «Βακαλό» (Vakalo School of Art and Design). Το Μάιο του 2016 θα συμμετάσχει στην ομαδική έκθεση των σπουδαστών της σχολής «Βακαλό» στον εκθεσιακό χώρο του Βαρούλκου.Έχει παρακολουθήσει το σεμινάριο ενηλίκων του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου, «Εκπαίδευση στα Μουσεία» και το τελευταίο έτος συμμετέχει εθελοντικά σε προγράμματα του μουσείου.


 

Επιμέλεια Έκθεσης: Μάργαρη Λυδία, Τσουρούφλη Άλκηστις

Σχολιασμός Έργων: Παυλίνα Μάρβιν


 

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134-136, Αθήνα

Εγκαίνια Έκθεσης: Σάββατο 2 Απριλίου, ώρα 20:00

Διάρκεια Έκθεσης: 2-5 Απριλίου 2016

Ώρες Λειτουργίας: Κυριακή: 17:00-20:00

                               Δευτέρα-Τρίτη: 10:00-14:00


 

Επικοινωνία: Μάργαρη Λυδία lydiaki.mar@gmail.com

Τσουρούφλη Άλκηστις alk_tsouroufli@hotmail.com

Τσάγκα Τζωρτζίνα tzortzina.ts@gmail.com