ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, 6937075765, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr

 

 

Αθήνα, 28/3/2016

Αρ. Πρωτ.: 141

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

 

 

Η χώρα μας επί μήνες παρακολουθεί και βιώνει το δράμα της προσφυγικής κρίσης. Χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών, προερχόμενοι από χώρες τις οποίες ο πολυετής πόλεμος και οι επεμβάσεις των χωρών της Δύσης και του ΝΑΤΟ έχουν κυριολεκτικά ισοπεδώσει, αναζητούν την ασφάλεια και ένα βιώσιμο μέλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους, άλλοι σε Λίβανο και Ιορδανία, άλλοι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΕ όμως καταπατώντας όλες τις διεθνείς συνθήκες προστασίας προσφύγων υψώνει τείχη, επιβάλει ποσοστώσεις και αποκλεισμούς, αρνείται το δικαίωμα στο άσυλο σε δεκάδες χιλιάδες και σε πολλές περιπτώσεις υιοθετεί έναν επικίνδυνο ακροδεξιό λόγο ισλαμοφοβίας και μίσους.

Ο ΣΕΑ καταδικάζει τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ που καταστρατηγούν τη Συνθήκη της Γενεύης, επιβάλουν φίλτρα και ποσοστώσεις στην διακίνηση των προσφύγων, ενώ μεθοδεύουν τον εγκλεισμό εκατομμυρίων προσφύγων στην Τουρκία βαφτίζοντάς την «ασφαλή τρίτη χώρα», χώρα η οποία εμπλέκεται στον πόλεμο στην Μέση Ανατολή, καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και βρίσκεται σε ανοιχτό πόλεμο με τους Κούρδους. Η ελληνική κυβέρνηση συναινώντας στις αποφάσεις αυτές δέχεται να έχει η Ελλάδα τον ρόλο της χώρας διαλογής και επαναπροώθησης χιλιάδων προσφύγων, της χώρας όπου θα εγκλωβιστούν, παρά τη θέλησή τους, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Ο ΣΕΑ καταδικάζει επίσης την άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, κατόπιν αίτησης και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ. Η ανάμειξη αυτή αξιοποιεί, ως πρόσχημα το Προσφυγικό, αλλά ουσιαστικά σχετίζεται με τους ανταγωνισμούς και την κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία, ενώ προετοιμάζει νέες πιθανές επεμβάσεις σε άλλες χώρες της περιοχής. Καταδικάζει επίσης την ανάπτυξη της στρατιωτικής δράσης της Τουρκίας στη Βόρειο Συρία, που εντείνει τις πολεμικές συγκρούσεις και την φυγή του πληθυσμού.

Με βαθύ αίσθημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες και με απαίτηση να σταματήσουν τώρα οι πολεμικές συγκρούσεις και οι επεμβάσεις στην Μέση Ανατολή, να ηττηθεί ο ισλαμικός εξτρεμισμός και να αποκατασταθεί η ειρήνη, η δημοκρατία και η ανεξαρτησία των λαών της περιοχής η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της διεθνιστικής αλληλεγγύης και της πάλης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις πρέπει να εξασφαλίσει:

  • Ανοιχτά σύνορα και δικαίωμα στο άσυλο και την ελεύθερη μετακίνηση όλων των προσφύγων σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες. Επίσπευση των διαδικασιών παροχής ταξιδιωτικών εγγράφων, μέριμνα για τα ασυνόδευτα παιδιά, την επανένωση οικογενειών.

  • Ασφαλή διέλευση των προσφύγων και των μεταναστών από ξηρά και θάλασσα, να σταματήσουν οι απωθήσεις και επαναπροωθήσεις.

  • Ανοιχτή τη Βαλκανική οδό αλλά και να φύγει ο φράχτης της ντροπής στον Έβρο.

  • Να αποσύρει τη στήριξή της στις αποφάσεις της Ε.Ε., που, μαζί με τη Συνθήκη Σένγκεν και τον Κανονισμό του Δουβλίνου, καταδικάζουν χιλιάδες πρόσφυγες σ' εγκλωβισμό στην Ελλάδα, παρά τη θέλησή τους.

  • Αποκλειστικά δημόσιες, ανοιχτές, ασφαλείς και βιώσιμες δομές φιλοξενίας για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα. Την ευθύνη να αναλάβει ο κρατικός μηχανισμός και η τοπική αυτοδιοίκηση με διάθεση δομών, πόρων και προσωπικού, με νέες προσλήψεις πλήρους απασχόλησης.

  • Η περίθαλψη, η υλική, κοινωνική, και νομική υποστήριξη των προσφύγων και μεταναστών δεν πρέπει να ανατίθεται σε ΜΚΟ, πολλές από τις οποίες δρουν ανεξέλεγκτα ως επιχειρήσεις εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου με αθρόα ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.  

  • Απόσυρση της συμφωνία της για ανάμειξη της ναυτικής ΝΑΤΟικής δύναμης στο Αιγαίο και να μην παραχωρήσει καμία διευκόλυνση, καμία υποδομή ή βάση αλλά και χρήση του χερσαίου, εναέριου ή θαλασσίου χώρου, ώστε να χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία ή την πραγματοποίηση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων. Να σταματήσουν οι επεμβάσεις, ο πόλεμος και το αιματοκύλισμα των λαών.

 

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν στις δράσεις υποστήριξης των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα, στην ενεργή διεκδίκηση άμεσων μέτρων ανακούφισής τους, στην απαίτηση για ελεύθερη μετακίνησή τους στις χώρες επιλογής τους.