ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, 6937075765, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr

 

Αθήνα, 23/10/2015

Αρ. Πρωτ.: 397

 

Για πόσο ακόμη θα «κυνηγάμε» το ΤΑΙΠΕΔ για την εφαρμογή του Συντάγματος;

 

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων παρενέβη εγκαίρως ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, επισημαίνοντας ότι εντός της χερσαίας Ζώνης Λιμένος Πειραιά βρίσκονται σημαντικές αρχαιότητες και μνημεία, και θυμίζοντας ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, τον Αρχαιολογικό Νόμο, αλλά ακόμη και σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο 3986/2011, το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει κανένα δικαίωμα ούτε να διαχειρίζεται, ούτε πολύ περισσότερο να «παραχωρεί» αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία σε κάθε εξωθεσμικό! Η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης ή ιδιωτικοποίησης (ανακοίνωση ΣΕΑ 356/5.10.2015).

 

Χτες ανακοινώθηκε η εξαίρεση από την ιδιωτικοποίηση της Ζώνης Α στην Κυνόσουρα Σαλαμίνας, ενώ ο Υπουργός Πολιτισμού κος Μπαλτάς μας ενημέρωσε ότι αναμένεται η εξαίρεση και των υπολοίπων αρχαιοτήτων. Είχαμε προειδοποιήσει ότι δεν θα πανηγυρίσουμε για τα αυτονόητα, δηλαδή για την τήρηση του Συντάγματος!

 

Πόσο μάλλον όταν μόλις πριν από δύο μέρες ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή η «Κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης του αποκλειστικού δικαιώματος διοργάνωσης και διεξαγωγής αμοιβαίου στοιχήματος επί ιπποδρομιών στην Ελλάδα για περίοδο είκοσι ετών και άλλες διατάξεις», που παραχωρεί στον ιδιώτη και το χώρο του Ιπποδρόμου, χωρίς καμία πρόβλεψη για τις σημαντικές αρχαιότητες που υπάρχουν στο Ιπποδρόμιο, είτε ορατές είτε σε κατάχωση, και για την εφαρμογή του Συντάγματος και του Αρχαιολογικού Νόμου. Πρόκειται για το Ιερό της Αφροδίτης, το Ιερό του Φρατρίου Διός, Ρωμαϊκή Κρήνη, ο Ναός της Αρτέμιδος Κολαινίδος, και πολλά νεκροταφεία και αγροικίες, καθώς στο χώρο όπου χτίστηκε ο Ιππόδρομος (με τις διατάξεις περί Ολυμπιακών Έργων) εκτεινόταν ο αρχαίος Δήμος Μυρρινούντος.

 

Ρωτάμε λοιπόν την κυβέρνηση και το Υπουργείο Πολιτισμού: ως πότε θα πρέπει να «κυνηγάμε» το ΤΑΙΠΕΔ για να εφαρμοστεί το Σύνταγμα της χώρας;

 

Ως πότε η δημόσια περιουσία και η πολιτιστική κληρονομιά θα θεωρείται προϊόν συναλλαγής;

 

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων επιφυλάσσεται για την άσκηση κάθε νομίμου δικαιώματος για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, που ανήκει σε όλους τους πολίτες και προστατεύεται ως κοινή κληρονομιά, συμβάλλοντας στην ιστορική μνήμη και ταυτότητα, την προστασία του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ