ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, 6937075765, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr

 

Αθήνα, 22/9/2015

Αρ. Πρωτ.: 326

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗΣ

ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 

Ενόψει του επικείμενου σχηματισμού της κυβέρνησης ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καλεί την νέα κυβέρνηση να προχωρήσει στην αυτονόμηση του ΥΠΠΟ.

Από τον Ιανουάριο του 2015, όταν συγκροτήθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του στην κατάργηση του αυτόνομου Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τη συγχώνευσή του με το Υπουργείο Παιδείας.

Η αναγκαιότητα ύπαρξης αυτόνομου Υπουργείου Πολιτισμού είναι πάγια θέση όλων των Σωματείων του ΥΠΠΟ και του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, που έχει διαμορφωθεί μέσα από συνελεύσεις και συλλογικές διαδικασίες και εκφράστηκε στις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα του Συλλόγου κάθε φορά που συγχωνεύτηκε με άλλο χαρτοφυλάκιο, του Τουρισμού (2010-2012) και του Παιδείας (2012-2013).

Το αίτημα, που έχει γνωστοποιηθεί από τον ΣΕΑ σε όλα τα πολιτικά κόμματα ήδη πριν από τις εκλογές, βασίζεται σε συγκεκριμένα επιχειρήματα που σχετίζονται με τον κοινωνικό ρόλο του πολιτισμού συνολικά και στις τοπικές κοινωνίες, ρόλος που αναδεικνύεται ακόμη πιο σημαντικός στη συγκυρία της κρίσης που διανύουμε. Βασίζεται επίσης στο ξεχωριστό αντικείμενο που διαχειρίζεται, την Πολιτιστική Κληρονομιά, και τις συνταγματικές επιταγές που υπαγορεύουν εξειδικευμένο τρόπο λειτουργίας, αλλά και στην πρόσφατη εμπειρία που έδειξε (για άλλη μια φορά) το άτοπο της υπαγωγής του πολιτισμού σε άλλο Υπουργείο.

Θυμίζουμε στους εκπροσώπους των κομμάτων της συγκυβέρνησης τις δεσμεύσεις τους για αυτόνομο ΥΠΠΟ μετά τις εθνικές εκλογές και τους καλούμε να τις υλοποιήσουν.

Ένα αυτόνομο Υπουργείο Πολιτισμού με στοχευμένο πλαίσιο δράσεων -που δεν θα τεθούν στη σκιά άλλων προτεραιοτήτων- και ένα νέο Οργανισμό με σύγχρονες δομές και αρμοδιότητες, που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εποχής, μπορεί να αποτελέσει το όχημα για την ακύρωση των πολιτικών που συρρίκνωσαν τις δομές του και για τη θεσμική ενδυνάμωση των Υπηρεσιών, προκειμένου να συνεχίσουν να διαχειρίζονται και να αποδίδουν τον Πολιτισμό ως αγαθό για την κοινωνία και τους εργαζόμενους.

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ