Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων διαμαρτύρεται έντονα για τον συνεχιζόμενο εμπαιγμό με το θέμα του νέου Οργανισμού του ΥΠΠΟΑ.

ΠΕΡΙ ΝΕΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΠΟΑ...

 

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων διαμαρτύρεται έντονα για τον συνεχιζόμενο εμπαιγμό με το θέμα του νέου Οργανισμού του ΥΠΠΟΑ.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας περί «διαλόγου» που θα διεξαγόταν με τα σωματεία, παρά τις έγκαιρες οχλήσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων προς την πολιτική ηγεσία και τα Υπομνήματα περί Οργανισμού που κατατέθηκαν ήδη στην πρώτη συνάντηση του ΔΣ του ΣΕΑ με τον Υπουργό κο Π. Παναγιωτόπουλο (10/7/2013), φαίνεται ότι, για μία ακόμη φορά, όπως συστηματικά συμβαίνει τα τελευταία τρία χρόνια με το θέμα, ο Οργανισμός προχωρά χωρίς τη γνώμη όσων θα κληθούν να τον εφαρμόσουν.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει συγκροτηθεί Επιτροπή Οργανισμού για τη συγγραφή των αρμοδιοτήτων στη βάση του σχεδιαγράμματος που εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης τον Αύγουστο του 2013. Ερωτηματικό παραμένει για ποιο λόγο η συγκρότηση της Επιτροπής δεν έχει δημοσιοποιηθεί και δεν έχει γίνει με Υπουργική Απόφαση, όπως είναι η νόμιμη διαδικασία.

Από ανακοίνωση άλλου σωματείου (!) πληροφορηθήκαμε ότι ο Οργανισμός αυτές τις μέρες αναμένεται να σταλεί στο ΥΔΜΗΔ. Απορούμε, ποιους τρόπους επιλέγει η πολιτική ηγεσία προκειμένου να συνομιλεί με τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους καθώς και ποιες θέσεις των εργαζομένων έλαβε τυχόν υπόψη για τη διαμόρφωση του νέου Οργανισμού.

Το ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει επιλέξει και δηλώσει ρητά στην πολιτική ηγεσία ότι δεν διαλέγεται σε διαδρόμους ή σε άτυπες συναντήσεις. Απαιτεί να δημοσιοποιηθεί το σχέδιο Οργανισμού, σε όποιο στάδιο επεξεργασίας και αν βρίσκεται αυτό,  ώστε να ενημερωθούν όλα τα μέλη του ΣΕΑ και να εκφραστεί η συλλογική βούλησή τους.

Δεν δεχόμαστε άλλα τελεσίγραφα.  Άλλωστε ο σχεδιασμός του ΥΔΜΗΔ, όπως περιγράφεται στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε στη Βουλή, μετέθετε την οριστικοποίηση των Οργανισμών των Υπουργείων στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2014.

Υπενθυμίζουμε ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση είναι η εξασφάλιση (στο ίδιο το σχέδιο Οργανισμού) όλων των θέσεων εργασίας του προσωπικού εκεί όπου υπηρετεί σήμερα, καθώς και η καταγραφή και διασφάλιση όλων των αρμοδιοτήτων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ώστε να ανταποκρίνονται στο πολυσχιδές έργο που επιτελεί.

Περιμένουμε από τον κ. Υπουργό να τηρήσει τη δέσμευσή του και να δώσει το σχέδιο Οργανογράμματος στα σωματεία και τους εργαζόμενους, αυτούς δηλαδή χωρίς τους οποίους θα είναι αδύνατο να υλοποιηθεί, και να λάβει υπόψη τις απόψεις τους.

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ