ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
 
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214 6937075765,  E-mail:archaeol@otenet.gr,  www.sea.org.gr
                                                                                                                                                                                                                                                   Αθήνα, 21/08/2015
Αρ. Πρωτ.: 295
 
 
Δελτίο Τύπου σχετικά
με τη δολοφονία του Σύρου αρχαιολόγου Khalid al-Asaad
 
 
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει τον βαθύτατο αποτροπιασμό του για την άγρια δολοφονία του Σύρου αρχαιολόγου Khalid al-Asaad από τις δυνάμεις εκείνες που, στο όνομα του Ισλάμ, επιδιώκουν την επιβολή μεσαιωνικών και σκοταδιστικών συνθηκών σε μια ολόκληρη περιοχή του κόσμου.
 
Οι αρχαιολόγοι, που θέτουν ως πρώτιστο καθήκον τους την προστασία των αρχαιοτήτων, δεν ήταν ποτέ αρεστοί στο εκάστοτε σύστημα εξουσίας εκτός εάν υπηρετούσαν άλλα συμφέροντα, με πρόσχημα τις αρχαιότητες και αδιαφορώντας για το αποτέλεσμα. Ο συνάδελφος Khalid al-Asaad, Επίτιμος Διευθυντής Αρχαιοτήτων της μυθικής Παλμύρας, ήταν ταγμένος στην προστασία των αρχαιοτήτων μέχρι τέλους. Αυτό φαίνεται ότι δεν άρεσε καθόλου στις δυνάμεις εκείνες του τυφλού θησκευτικού φανατισμού, ιδιαίτερα σε μια περιοχή όπου παίζονται μεγάλα συμφέροντα και από την Δύση, η οποία υποκρινόμενη σήμερα καταγγέλλει το θάνατό του. Το ίδιο και ο χημικός Qassem Abdallh Yehya, υπεύθυνος συντήρησης του Υπουργείου Πολιτισμού της Συρίας, η είδηση για τη δολοφονία του οποίου από τους αμείλικτους ισλαμιστές, πέρασε αθόρυβα στα ΜΜΕ.

Συγκλονισμένοι από τις δολοφονίες ανθρώπων που υπηρετούν με αποδεδειγμένη αυτοθυσία τον πολιτισμό, υποκλινόμαστε στο παράδειγμά τους και πενθούμε μαζί με τις οικογένειές τους και τους συναδέλφους τους στη τόσο κοντινή μας πλέον Συρία. Ως ελάχιστη τιμή στη μνήμη τους έχουμε περισσότερο από ποτέ τώρα καθήκον να σταθούμε αλληλέγγυοι στον αγώνα του συριακού λαού για ελευθερία, συμπαραστεκόμενοι με όλες μας τις δυνάμεις στις χιλιάδες των προσφύγων, που για να γλυτώσουν τη ζωή των παιδιών τους και τη δική τους προσπάθησαν να ξεφύγουν από το μακελειό των πολέμων, τον αποτρόπαιο βανδαλισμό των σπιτιών τους και των μνημείων τους και έφθασαν ικέτες στον τόπο μας.
 
Η φρικτή δολοφονία του συναδέλφου μας Khalid al-Asaad, που υπηρέτησε με τίμημα την ίδια του τη ζωή την προστασία των αρχαιοτήτων της Συρίας, γίνεται από σήμερα σύμβολο στους κοινούς αγώνες της ανθρωπότητας ενάντια στο εύκολο κέρδος, την αυξανόμενη με γοργούς ρυθμούς αρχαιοκαπηλία, τη λαθραία διακίνηση αρχαιοτήτων στα λιμάνια της Ευρώπης και της Αμερικής, την ισοπέδωση και την καταπάτηση κάθε ίχνους ήθους, αξιοπρέπειας και εντιμότητας. Για να τεθεί φραγμός στον φρικτό μεσαίωνα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα τα τελευταία χρόνια.
 
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων τιμά την αυτοθυσία του συναδέλφου Khalid al-Asaad και υπόσχεται να εντείνει τις προσπάθειές του για την προστασία και την ανάδειξη της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς του κόσμου μας. Ως ελάχιστος φόρος τιμής, η καθιερωμένη από τον ΣΕΑ “Ημέρα για την προβολή του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας” για το 2015 θα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Khalid al-Asaad και του Qassem Abdallh Yehya.
 
 
 
 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΛΛΗΝΩΝ  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ