ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, 6937075765, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr

 

Αθήνα, 4/3/2015

Αρ. Πρωτ.: 153

 

ΠΡΟΣ

Όλα τα μέλη του ΣΕΑ

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΣΕΑ (2/3/15)

 

Το ΔΣ του ΣΕΑ που συνεδρίασε τη Δευτέρα 2 Μαρτίου, παρουσία και μελών από τα Τοπικά Παραρτήματα Κρήτης, Θεσσαλίας, Δ. Ελλάδας, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και Θράκης, συζήτησε εκτενώς τις θέσεις, τα αιτήματα και τη στάση του Συλλόγου, υπό το φως των νέων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί μετά από τις εθνικές εκλογές και ενόψει των Τοπικών Συνελεύσεων και της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου 2015 στην Αθήνα.

 

Το ΔΣ και τα μέλη των Τοπικών Επιτροπών του ΣΕΑ:

 

  1. Εξέφρασαν την κάθετη αντίθεσή τους στην κατάργηση του αυτόνομου Υπουργείου Πολιτισμού όπως αυτή δρομολογείται μετά και τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της εξουσιοδοτικής πράξης προς τον αναπληρωτή Υπουργό ΥΠΠΟΑ. Δυστυχώς και παρά τις επανειλλημμένες πρωτοβουλίες του ΣΕΑ που τεκμηρίωσαν την αναγκαιότητα ύπαρξης αυτόνομου Υπουργείου Πολιτισμού, η κυβέρνηση προχωρά ολοταχώς στη συγχώνευση του και στην επακόλουθη υποβάθμιση και δυσλειτουργία των Υπηρεσιών του. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εξουσιοδοτική πράξη που δημοσιεύθηκε (ΦΕΚ 299 Β - 27.2.2015), ο έλεγχος των οικονομικών και διοικητικών αρμοδιοτήτων του υπουργείου μεταβιβάζεται στον υπουργό (Α. Μπαλτάς) για να επιβεβαιωθεί έτσι το χειρότερο σενάριο που πρώτος είχε καταγγείλει ο ΣΕΑ γιια μια νέα υποβάθμιση του πολιτισμού. Η συγκεκριμένη πολιτική απόφαση για «ψαλίδισμα» των αρμοδιοτήτων του ΥΠΠΟΑ θα αποτελέσει μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του υπουργείου, ανάλογη με αυτή της πρώτης κυβέρνησης Σαμαρά, όταν είχε και πάλι συγχωνευθεί το υπουργείο Πολιτισμού με το Παιδείας. Ο ΣΕΑ θα αντισταθεί με κάθε μέσο για τη διατήρηση του αυτόνομου Υπουργείου και για τη ριζική αναδιοργάνωσή του με έναν νέο σύγχρονο Οργανισμό που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής.

  2. Δήλωσαν την έντονη ανησυχία τους για τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν από τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού με δημοσιογράφους, όπου φαίνεται να εκφράστηκε από την πολιτική ηγεσία η πρόθεση να ακολουθηθεί το πρότυπο του Μουσείου Ακρόπολης για όλα τα μεγάλα μουσεία της χώρας! Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι η ενσωμάτωση του Μουσείου Ακρόπολης στη ΓΔΑΠΚ και η διατήρηση όλων των Μουσείων ως Διευθύνσεων της ΓΔΑΠΚ αποτελεί πάγιο αίτημα του ΣΕΑ όπως και η μη εκχώρηση του φυσικού αντικειμένου του ΥΠΠΟΑ σε πάσης φύσεως τρίτους φορείς (βλ. Μουσείο Κανελλοπούλου, Επιτροπή διαχείρισης για Κεραμεικό και Βραυρώνα κ.α.). Οποιαδήποτε κυβερνητική πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της μετατροπής δημόσιων μουσείων σε ΝΠΔΔ θα μας βρει απέναντί της! Δεν μπορεί όμως να συνεχιστεί η ίδια πολιτική απαξίωσης των δημόσιων Μουσείων με ορίζοντα τη μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ. Άλλωστε, και με τέτοιες αντίξοες συνθήκες, τα αποτελέσματα σε αύξηση επισκεψιμότητας και σε άνοιγμα στο κοινό των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων της ΓΔΑΠΚ, οφείλουν να προβάλλονται και να λαμβάνονται υπόψη από την πολιτική ηγεσία.

Ζητάμε ένα σοβαρό διάλογο με την πολιτική ηγεσία για τους τρόπους με τους οποίους τα δημόσια Μουσεία (μεγάλα και μικρά) θα αποκτήσουν πράγματι μεγαλύτερες δυνατότητες άσκησης αποτελεσματικότερου έργου. Ο ΣΕΑ έχει αποκρυσταλλωμένες απόψεις για το θέμα και είναι πάντοτε σε ετοιμότητα να συμμετάσχει σε έναν γόνιμο διάλογο, ως θεσμικός συνομιλητής από την πλευρά των εργαζομένων για τον Πολιτισμό.

  1. Τα μέλη των Τοπικών Παραρτημάτων παρουσίασαν αναλυτικά τη δυσχερή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε πολλές Υπηρεσίες της χώρας και τα προβλήματα που βιώνουν καθημερινά οι συνάδελφοι από την εσπευσμένη εφαρμογή του απαράδεκτου Οργανισμού (ΠΔ 104) της προηγούμενης κυβέρνησης. Αποφασίστηκε ότι μόνη λύση είναι η κατάργηση του υφιστάμενου Οργανισμού και η έναρξη ανοιχτού, ουσιαστικού διαλόγου για το σχεδιασμό ενός σύγχρονου Οργανισμού. Για τον λόγο αυτό -και εν όψει της εξαγγελίας της κυβέρνησης για την κατάρτιση νέων Οργανισμών σε όλα τα Υπουργεία- ορίστηκε ομάδα εργασίας αποτελούμενη από μέλη του ΔΣ και των Τοπικών Παραρτημάτων με στόχο τη δημιουργία του πλαισίου αρχών βάσει του οποίου θα συζητηθεί εκτενώς η δομή και η φυσιογνωμία του νέου Οργανισμού τόσο στις Τοπικές Συνελεύσεις όσο και στην Τακτική Συνέλευση.

  2. Παράλληλα συζητήθηκαν και σχεδιάστηκε πρόγραμμα δράσης για όλα τα θέματα που εξακολουθούν να παραμένουν χωρίς επίλυση στο κλάδο όπως: η άμεση πρόσληψη των 187 συναδέλφων, των οποίων οι οργανικές έχουν συσταθεί από το 2010, η επιστροφή των διαθεσίμων στις Υπηρεσίες τους με ανασύσταση των οργανικών τους θέσεων, η εργασία των συμβασιούχων που έχουν κερδίσει αποφάσεις δικαστηρίων για την αναγνώριση της σύμβασής τους ως ΙΔΑΧ, η κατάργηση του Ν. 4250/2014 για την προσχηματική αξιολόγηση και τον επανέλεγχο των ΙΔΑΧ, η εξίσωση μονίμων και ΙΔΑΧ συναδέλφων, η αναγνώριση της προϋπηρεσίας και η βαθμολογική ωρίμανση, η απόδοση ειδικότητας στους ΙΔΑΧ συναδέλφους, τα προβλήματα αδικιών και άνισης μεταχείρισης συναδέλφων με την εφαρμογή του νέου Οργανισμού, το πρόβλημα υποστελέχωσης ιδιαίτερα των Εφορειών Αρχαιοτήτων της επαρχίας. Για όλα τα παραπάνω, ο ΣΕΑ θα επιδιώξει άμεσα συνάντηση-παράσταση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ και του ΥΔΜΗΔ.

  3. Ιδιαίτερα απασχόλησε το ΔΣ το θέμα των ρυθμίσεων που περιλαμβάνει η επιστολή του Υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη προς το Eurogroup για το δημόσιο και ιδιαίτερα η αναφορά στη μείωση του «μη μισθολογικού κόστους». Η επιστολή του Υπουργού αναφέρεται στην προώθηση νομοθεσίας «που βρίσκεται υπό τη μορφή προσχεδίου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους» (Κεφάλαιο: Δημόσιες δαπάνες). Αν πρόκειται για το ίδιο σχέδιο νόμου που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση θα είναι μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη. Σ’ αυτό το σχέδιο νόμου η προηγούμενη κυβέρνηση ετοίμαζε δραστικές περικοπές σε οδοιπορικά, υπερωρίες αλλά και άδειες, μεταξύ αυτών την περικοπή της διάρκειας και της αποζημίωσης της ειδικής εκπαιδευτικής άδειας-επιδημίας του επιστημονικού προσωπικού του Πολιτισμού! Ζητάμε από την κυβέρνηση να δημοσιοποιηθεί άμεσα αυτό το σχέδιο νόμου στο οποίο αναφέρεται η επιστολή Βαρουφάκη. Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία τη θεσμική θωράκιση της εκπαιδευτικής άδειας-επιδημίας, με βάση το υπόμνημα του ΣΕΑ που επικαιροποιημένο- θα αποσταλεί εκ νέου στους υπουργούς.

  4. Συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει με την εκτέλεση των έργων ΕΣΠΑ, με τους απλήρωτους συμβασιούχους συναδέλφους, το σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου, την εφαρμογή των μνημονιακών φαστ-τρακ νόμων που δημιουργούν προβλήματα στην προστασία των αρχαιοτήτων, αλλά και την αρνητική εξέλιξη με την μη κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και τη συνακόλουθη μη επιστροφή της ακίνητης περιουσίας που έχει περάσει σ’ αυτό. Συζητήθηκαν επίσης οι δέουσες ενέργειες του Συλλόγου στην κατεύθυνση αυτή, όπως είχαν αποφασιστεί από την Γενική Συνέλευση του ΣΕΑ. Για όλα αυτά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε όλα τα απαραίτητα βήματα. Καλό είναι και οι συνάδελφοι να ενημερώνουν τον Σύλλογο για όλα τα σχετικά ζητήματα που προκύπτουν.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

 

  • Συντονισμός και διοργάνωση κοινών δράσεων με τα υπόλοιπα Σωματεία του ΥΠΠΟΑ για να παραμείνει αυτόνομο του Υπουργείο Πολιτισμού. Διοργάνωση επιστημονικών, κινηματικών και καλλιτεχνικών πρωτοβουλιών για το ίδιο θέμα.

  • Άμεση προσφυγή και συνάντηση του ΔΣ με τα κόμματα και την πολιτική ηγεσία.

  • Έναρξη διαλόγου μεταξύ των μελών του Συλλόγου για τον προτεινόμενο από μέρους των εργαζόμενων Οργανισμό που θα συντονίζεται από την αρμόδια ομάδα εργασίας

  • Πραγματοποίηση των Τοπικών Συνελεύσεων μέχρι την Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου η οποία θα συγκληθεί την Παρασκευή 24 Απριλίου στην Αθήνα.

 

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ