Αθήνα, 24/11/2014

Αρ. Πρωτ.: 517

 

ΠΡΟΣ 

Όλα τα μέλη του ΣΕΑ

 

 

Συναδέλφισσες-οι

 

Σας ενημερώνουμε ότι το ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, σε εφαρμογή των αποφάσεων των Συνελεύσεων, προέβη στις ακόλουθες κινήσεις:

1. Στις 13/11/2014 κατέθεσε, από κοινού με την ΠΟΕ ΥΠΠΟ και τον Ενιαίο Σύλλογο Αττικής, Στερεάς και Νήσων, αίτηση ακύρωσης στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών κατά της 2655/27-6-2014 απόφασης του Υπουργού ΔΜΗΔ Κ. Μητσοτάκη, με την οποία συγκροτήθηκε το κλιμάκιο ελέγχου για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και δόθηκε η εντολή να προχωρήσουν οι απαράδεκτοι έλεγχοι του ΣΕΕΔΔ, με προφανή σκοπό την απόλυση ΙΔΑΧ συναδέλφων. Κατά τη συγκρότηση του κλιμακίου ελέγχου για το ΥΠΠΟΑ, το ΥΔΜΗΔ δεν ακολούθησε καν τις προβλεπόμενες από το άρθρο 42 του απαράδεκτου Ν. 4250/14 διαδικασίες, που το ίδιο είχε ορίσει! Εξυπακούεται ότι μαζί με την προσβαλλόμενη απόφαση, προσβάλλεται και η ισχύς των πορισμάτων ελέγχου καθώς και κάθε άλλη συναφής πράξη της Διοίκησης.

2. Στις 17/11/2014 κατέθεσε, από κοινού με τον Ενιαίο Σύλλογο Αττικής, Στερεάς και Νήσων και τον Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων, προς το Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης του ΠΔ 104/2014 (ΦΕΚ 171/28-8-2014) με τίτλο Οργανισμός Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, όπως και κάθε μεταγενέστερης πράξης και παράλειψης της Διοίκησης, που είναι συναφής με την προσβαλλόμενη πράξη και αποτελεί συνέχεια ή ολοκλήρωσή της ή που εκδόθηκε βάσει αυτής. Η προσφυγή θέτει στο στόχαστρο καταρχάς τον τρόπο με τον οποίο συστάθηκε ο νέος Οργανισμός, κατά παράβαση κάθε έννοιας δημόσιας διαβούλευσης, τη βλάβη που προκαλεί στη συνταγματική επιταγή του άρθρου 24 του Συντάγματος για την προστασία των μνημείων, τη βλάβη που προκαλεί στο προσωπικό που ήδη υπηρετεί αλλά και τη δυνατότητα προσωπικού που ασχολείται με την πολιτιστική κληρονομιά να μπορέσει να εργαστεί στο μέλλον.

 

 

Συναδέλφισσες-οι,

Λίγες εβδομάδες μετά την εφαρμογή του νέου Οργανισμού, τα προβλήματα που ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων προέβλεπε έχουν αποκαλυφθεί στο έπακρο. Η πολιτική ηγεσία είναι η μόνη υπεύθυνη:

·        για όλες τις καθυστερήσεις που έχουν προκύψει στην εκτέλεση των έργων του ΕΣΠΑ και στις ανασκαφές σε τεχνικά έργα τρίτων

·        για το προσωπικό που απολύεται λόγω αδυναμίας ανανέωσης της σύμβασής του

·        για την αδυναμία απορρόφησης εγκεκριμένων κονδυλίων του τακτικού προϋπολογισμού μετά τις 28/10.

·        για την έλλειψη εξυπηρέτησης των πολιτών λόγω μετακόμισης προσωπικού και αρχείων, που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί

·        για τα προβλήματα στις Εφορείες Αρχαιοτήτων που δεν έχουν καν έδρα.

 

Παράλληλα, καθημερινά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μικρά και μεγάλα προβλήματα, τα οποία προκλήθηκαν αποκλειστικά από τη επιμονή της πολιτικής ηγεσίας να εφαρμόσει ένα Οργανόγραμμα χωρίς καμία προετοιμασία, πριν από τη λήξη της προγραμματικής περιόδου των ΕΣΠΑ, πριν ακόμη από τη λήξη του οικονομικού έτους! Η αναστάτωση και ο παραλογισμός αποτυπώθηκαν και σε συνεχή άρθρα στον τύπο, είτε πριν είτε μετά την εφαρμογή του νέου Οργανισμού.

Με την επιμονή του Συλλόγου και των μελών του, μπορεί μεν να τακτοποιήθηκαν κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις μετακίνησης προσωπικού, δεν έχει όμως θεραπευτεί το γεγονός ότι η διαδικασία επιλογής για τις θέσεις ευθύνης δεν είχε κανένα απολύτως ενιαίο ή νόμιμο κριτήριο, ενώ πολλοί συνάδελφοι εξαναγκάστηκαν να παραιτηθούν από τη θέση που κατείχαν μετά από κρίση.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται το πογκρόμ της κυβέρνησης κατά των ΙΔΑΧ συναδέλφων, με πρόσχημα τους ελέγχους του ΣΕΕΔΔ. Οι συνάδελφοι στις Υπηρεσίες συνεχίζουν την απεργία-αποχή της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ και δεν δίνουν στοιχεία, όμως το ΣΕΕΔΔ προσπαθεί να εφεύρει άλλους τρόπους. Άλλωστε, έχει ήδη παραπέμψει στον εισαγγελέα συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων, μαζί με τα μέλη των υπηρεσιακών συμβουλίων και τα ΔΣ για μετατροπές συμβάσεων, χωρίς να μπει στον κόπο να αποδείξει οποιαδήποτε πλαστότητα ή παρατυπία στη διαδικασία.

 

Οι δύο παραπάνω νομικές ενέργειες ήταν οι ελάχιστες δυνατές, ως συμπλήρωμα του καθημερινού αγώνα που δίνουμε ενάντια στις απολύσεις και την εφαρμογή του νέου Οργανισμού, αλλά και τις ρυθμίσεις που η κυβέρνηση ετοιμάζει: νέες μειώσεις στους μισθούς (με το νέο μισθολόγιο), αδειών (υπάρχουν ενδείξεις ότι το ΥΔΜΗΔ ενεργοποιείται στην κατεύθυνση περικοπής και της άδειας επιδημίας), νέοι φόροι και χαράτσια, προσπάθεια ιδιωτικοποίησης λειτουργιών του δημοσίου και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η κοινή απεργία ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ στις 27 Νοεμβρίου 2014 πρέπει να αποτελέσει για όλους και όλες μας μια δυναμική απάντηση στη διάλυση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και τη συνεχιζόμενη μνημονιακή πολιτική που αποδιαρθρώνει κάθε έννοια δημόσιου αγαθού.

 

Για να ακυρώσουμε στην πράξη κάθε πολιτική που διαλύει τη ζωή μας, από όπου και αν προέρχεται!

 

 

Όλοι/ες στην ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ
την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014
και στις κατά τόπους συγκεντρώσεις

Στην Αθήνα στην πλ. Κλαυθμώνος στις 11.00 π.μ.

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ