Αθήνα, 15/10/2014

Αρ. Πρωτ.: 469

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ

 

18-26 Οκτωβρίου: Εβδομάδα αφιερωμένη στην προβολή

του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι, –ισσες,

Δύο χρόνια μετά την επιτυχημένη πρωτοβουλία του ΣΕΑ να καθιερώσει την 21η Οκτωβρίου ως ημέρα δράσης για την προβολή του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, οι δραματικές εξελίξεις στο δημόσιο τομέα και το ΥΠΠΟΑ κάνουν την ανάγκη για δράση και προβολή των στόχων μας πιο επίκαιρη από ποτέ. Ο νέος Οργανισμός του ΥΠΠΟΑ, ο οποίος ενεργοποιείται στα τέλη αυτού του μήνα, συρρικνώνει δραματικά την Αρχαιολογική Υπηρεσία, την αρχαιότερη Υπηρεσία του ελληνικού κράτους, καταργεί όλες τις εξωστρεφείς δράσεις του ΥΠΠΟΑ, όπως φαίνεται ολοκάθαρα από την κατάργηση εν έτει 2014 των Τμημάτων Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας από Μουσεία και υπηρεσιακές μονάδες, ενώ θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα χιλιάδες έργα που εκτελούνται σε όλη την επικράτεια με ευρωπαϊκούς πόρους. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της ραγδαίας περιστολής των δαπανών για το ΥΠΠΟΑ, της ολοένα επιδεινούμενης υποστελέχωσης και της πληθώρας διαδικαστικών και γραφειοκρατικών προβλημάτων που οδηγούν στον οικονομικό στραγγαλισμό των Υπηρεσιών και την μετ’ εμποδίων εκτέλεση των έργων.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καλείται αυτήν την κρίσιμη περίοδο να αναλάβει κάθε πρωτοβουλία για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των συναδέλφων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, των δομών και των λειτουργιών της και την προστασία των μνημείων, τονίζοντας την ύψιστη σημασία του λειτουργήματος των αρχαιολόγων για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και -κατά συνέπεια- για την πνευματική ανάταση της κοινωνίας.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, για τρίτη χρονιά, καλούνται όλα τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων αλλά και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού σε μία εβδομάδα δράσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για το έργο και την προσφορά της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Η δράση αυτή έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σε θέματα που συνδέονται με την φροντίδα και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και θα πραγματοποιηθεί την εβδομάδα 18 – 26 Οκτωβρίου 2014.

Με την πεποίθηση ότι στον αγώνα ενάντια στις πολιτικές απαξίωσης και συρρίκνωσης του έργου μας το σημαντικότερο όπλο των αρχαιολόγων και των άλλων εργαζομένων στον πολιτισμό είναι η ποιότητα της δουλειάς μας, προτείνουμε τη διοργάνωση μιας σειράς διαφορετικών εκδηλώσεων που να αναδεικνύουν το σημαντικό - ανασκαφικό, αναστηλωτικό, μουσειακό, εκπαιδευτικό κ.λπ. - έργο που πραγματοποιείται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τη σημασία αυτού του έργου για την οικονομία, την ανάπτυξη, την ενίσχυση της ταυτότητας και την εκπαίδευση της τοπικής κοινωνίας.

Αυτή τη χρονιά ιδιαίτερη σημασία έχει η προβολή και η υπεράσπιση του έργου όλων των Υπηρεσιών και των δομών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που καταργούνται ή συγχωνεύονται, δείχνοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πόσα εκπαιδευτικά προγράμματα, δράσεις πολιτισμού, ανασκαφές, αναστηλωτικά έργα, έργα συντήρησης κινδυνεύουν να διακοπούν για πάντα!

 Καλούμε τα μέλη μας και τα Τοπικά Παραρτήματα, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του πολιτισμού, να ανοίξουν τις πόρτες των μουσείων, των μνημείων, των αρχαιολογικών χώρων, των αποθηκών ή των εργαστηρίων συντήρησης και να υποδεχθούν τους επισκέπτες, τους φίλους των μουσείων και τις τοπικές κοινωνίες για να τους μιλήσουν για τον τρόπο που δουλεύουμε, για τα αποτελέσματα της δουλειάς μας και, κυρίως, για τη συμβολή του αρχαιολογικού έργου στην αναβάθμιση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της χώρας. Ενθαρρύνουμε τα μέλη μας να συνδιοργανώσουν τις εκδηλώσεις με εκπαιδευτικούς, τοπικούς συλλόγους και φορείς, καθώς και την συνεργασία των κατά τόπους Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ.

Προκειμένου να δημοσιευθεί εγκαίρως το πρόγραμμα των δράσεων που θα υλοποιηθούν, παρακαλείσθε να δηλώσετε στο ΣΕΑ το συντομότερο δυνατόν την ημερομηνία, το θέμα και τον τίτλο των δράσεων. Για τη διευκόλυνση του κοινού, θα ζητηθεί από τη ΓΔΑΠΚ, άδεια ελευθέρας εισόδου των επισκεπτών στα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Συνάδελφοι, τις κρίσιμες ώρες για τον τόπο και την Αρχαιολογική Υπηρεσία η προβολή του έργου μας, αλλά και η αναζήτηση συμμάχων εντός της κοινωνίας θα αποτελέσει το σημαντικότερο όπλο για την προστασία των μνημείων.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ