Τη Μεγάλη Πέμπτη, 24 Απριλίου 2008, η επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων, αρχαιολόγος Δρ. Ηώ Ζερβουδάκη άφησε την τελευταία πνοή της στον πεζόδρομο της οδού Τοσίτσα

Προς 1) τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη, 2) τον Υπουργό Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, 3) τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη, 4) τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη, 5) Εκπροσώπους έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί και κ. Δήμαρχε,

Τη Μεγάλη Πέμπτη, 24 Απριλίου 2008, η επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων, αρχαιολόγος Δρ. Ηώ Ζερβουδάκη άφησε την τελευταία πνοή της στον πεζόδρομο της οδού Τοσίτσα, έξω από την είσοδο των γραφείων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, χτυπημένη από μηχανή που οδηγούσε άτομο εξαρτημένο από τα ναρκωτικά. Το τραγικό αυτό συμβάν θα είχε αποφευχθεί εάν χρόνια τώρα ο πεζόδρομος της οδού Τοσίτσα δεν είχε αφεθεί να γίνει χώρος διαβίωσης εξαρτημένων ανθρώπων και διακίνησης ναρκωτικών.

Επισημαίνουμε ότι ο πεζόδρομος της Τοσίτσα αποτελεί το άμεσο περιβάλλον δύο σημαντικών Μουσείων της χώρας, του Εθνικού Αρχαιολογικού και του Επιγραφικού, το οποίο μάλιστα έχει είσοδο για το κοινό από τον πεζόδρομο. Τα Μουσεία αυτά δέχονται χιλιάδες Έλληνες και αλλοδαπούς επισκέπτες και κυρίως οργανωμένες επισκέψεις μαθητών σχολείων. Στον ίδιο πεζόδρομο έχει εισόδους και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Ο κάθε διερχόμενος στον πεζόδρομο και βεβαίως οι εργαζόμενοι στα Μουσεία αντιμετωπίζουν καθημερινά και οιαδήποτε ώρα της ημέρας την εικόνα της απαξίωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ζωής, καθώς αποχαυνωμένοι άνθρωποι κείτονται στα πεζοδρόμια, έχοντας συχνά χάσει την διαχωριστική γραμμή μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού. Επίσης, οι διερχόμενοι παρακολουθούν όλη την διαδικασία διακίνησης των ουσιών από την διαπραγμάτευση και την πώληση μέχρι την άμεση χρήση της, ενώ καλούνται με ήπιο ή μη τρόπο να συνεισφέρουν στο χρήστη για την προμήθειά τους. Και όλα αυτά εξελίσσονται μπροστά στα μάτια των δυνάμεων ασφαλείας που φρουρούν το ΥΠΠΟ. Επιστέγασμα αυτής της αποκαρδιωτικής κατάστασης υπήρξε ο τραγικός θάνατος της συναδέλφου.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καλεί τους Υπουργούς Πολιτισμού, Υγείας και Δημόσιας Τάξης και τον Δήμαρχο Αθηναίων να επέμβουν επιτέλους με αποτελεσματικό τρόπο, ώστε ο πεζόδρομος της οδού Τοσίτσα να αποδοθεί ελεύθερος και ασφαλής σε όλους τους κατοίκους ή επισκέπτες της Αθήνας, και μάλιστα σε ευαίσθητες ομάδες, όπως τα παιδιά, για να μην επαναληφθούν ανάλογα συμβάντα.

Για το Δ.Σ. του Σ.Ε.Α.

Ο Πρόεδρος

Δημήτρης Αθανασούλης

Η Γενική Γραμματέας

Άλκηστη Παπαδημητρίου