Η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, που πραγματοποιήθηκε χθες 9/6/2008, αφού συζήτησε διεξοδικά το σχέδιο νόμου περί μετατροπής του Μουσείου της Ακρόπολης σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου

Η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, που πραγματοποιήθηκε χθες 9/6/2008, αφού συζήτησε διεξοδικά το σχέδιο νόμου περί μετατροπής του Μουσείου της Ακρόπολης σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου,

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ

  • ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΠΟ ΠΟΥ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΕ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ 
  • ΝΑ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ. Τα τεκμηριωμένα επιχειρήματα αυτής της απόφασης παρατίθενται στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης (βλ. συνημμένο).
  • Να καταγγείλει την υπονόμευση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με την συστηματική υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, που δυσχεραίνουν τόσο το έργο της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς όσο και την εξυπηρέτηση των πολιτών.
  • Να καταγγείλει την θεσμική και οικονομική υποβάθμιση και την απαξίωση της επιστημονικής υπόστασης των αρχαιολόγων που υπηρετούν στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Απαιτώντας:

  • την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για τη μετατροπή του Μουσείου της Ακρόπολης σε N.Π.Δ.Δ.
  • την ικανοποίηση των οικονομικών, θεσμικών και επιστημονικών αιτημάτων του κλάδου 
  • την οικονομική ενίσχυση και τη στελέχωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο έργο της

η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ

το επόμενο διάστημα να πραγματοποιήσει τις παρακάτω απεργίες και κινητοποιήσεις:

Τετάρτη 18 Ιουνίου: 24ωρη απεργίαΣυμβολικός αποκλεισμός του Νέου Μουσείου της Ακρόποληςκαι του Μουσείου Ηρακλείου.
Τετάρτη 25 Ιουνίου: 24ωρη απεργία. Κινητοποίηση στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών (Βεργίνα).
Τετάρτη 2 Ιουλίου: 24ωρη απεργία. Κινητοποίηση στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο.
Επίσης παράλληλες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία υψηλής επισκεψιμότητας, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η Κνωσσός, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης κλπ.
Ακόμη, ο ΣΕΑ θα οργανώσει ειδική επιστημονική ημερίδα για το ρόλο των δημόσιων Μουσείων-Αρχαιολογικών χώρων και των Εφορειών Αρχαιοτήτων σήμερα.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ