Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Φιλίνη παρέστη σήμερα στο συμβολικό αποκλεισμό του Νέου Μουσείου Ακρόπολης που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Φιλίνη παρέστη σήμερα στο συμβολικό αποκλεισμό του Νέου Μουσείου Ακρόπολης που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Σημειώνεται ότι παρότι ο σύλλογος είχε ομόφωνα αποφασίσει και εξαγγείλει την πραγματοποίηση τριών διαδοχικών 24ωρων πανελλαδικών απεργιών, η συγκεκριμένη απεργία κρίθηκε παράνομη. 
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε στη συγκέντρωση του συλλόγου αρχαιολόγων την ακόλουθη δήλωση:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΝ υποστηρίζει την απεργία των Ελλήνων Αρχαιολόγων και καταγγέλλει την ενέργεια του Υπουργού Πολιτισμού να προωθήσει την κήρυξη της απεργίας –ενός αναφαίρετου δικαιώματος των εργαζομένων- ως παράνομη.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, με μια σειρά ενεργειών το τελευταίο διάστημα, επιχειρεί να εισάγει ένα νέο καθεστώς στον τομέα της διαχείρισης των πολιτιστικών αγαθών και ιδιαίτερα των Κρατικών μας Μουσείων, αποσπώντας αρμοδιότητες από τους φορείς και υποτάσσοντάς τες στη λογική του μάνατζμεντ. Δυστυχώς σ’ αυτήν την κατεύθυνση κινείται το νέο νομοσχέδιο για το Μουσείο της Ακρόπολης.

Ήδη το ΥΠ.ΠΟ υποβάθμιζε τα Κρατικά Μουσεία Σύγχρονης Τέχνης, όταν με τροπολογία που εσπευσμένα προώθησε, κατήργησε αρμοδιότητες των Διευθυντών των Μουσείων Σύγχρονης Τέχνης. Με τη ρύθμιση αυτή, όχι μόνο αφαιρέθηκε το επιστημονικό και καλλιτεχνικό κύρος των Διευθυντών τους αλλά και υπονομεύτηκε τελικά η λειτουργία τους ως μουσείων τέχνης.

Η ίδια λογική διέπει και το προσχέδιο νόμου που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το ΥΠΠΟ, το οποίο μετατρέπει το Μουσείο Ακρόπολης σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, το αποδεσμεύει από το ΥΠ.ΠΟ και την Αρχαιολογική Υπηρεσία, το αποσπά από τον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης. Επίσης, το αποδυναμώνει από το ειδικό επιστημονικό προσωπικό του και παραδίδει τη διαχείριση του Μουσείου σε ένα Διοικητικό Συμβούλιο για το οποίο δεν διασφαλίζονται συγκεκριμένα επιστημονικά προσόντα. Είναι καταγεγραμμένη και η σχετική απόφαση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, οι οποίοι θεωρούν ότι με αυτό το σχέδιο νόμου αποκόπτεται θεσμικά το μουσείο από τις δομές του Υπουργείου, ενώ το Διοικητικό του Συμβούλιο αποκτά μεγαλύτερη «ευελιξία» για κατά βούληση συμπράξεις με ιδιώτες.

Έχω ήδη καταθέσει σχετική επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού για το σημαντικό αυτό ζήτημα της μεθοδευμένης υποβάθμισης των Κρατικών Μουσείων της χώρας. Η επίκαιρη ερώτηση πρόκειται να συζητηθεί μεθαύριο, οπότε αναμένουμε ο Υπουργός Πολιτισμού να λάβει ξεκάθαρη θέση για τις προθέσεις του ως προς την τύχη που επιφυλάσσει για τα Κρατικά Μουσεία της χώρας και πολύ περισσότερο να αιτιολογήσει επιστημονικά και δεοντολογικά τις προωθούμενες αλλαγές στο καθεστώς του Νέου Μουσείου Ακρόπολης.»

18.6.08

ΟΜΗΡΟΥ 24, Τ.Κ. 106 72, Αθήνα ▫ Τηλ.: 210-3390401 ▫ Φαξ: 210-3390403 ▫ e-mail: anfilini@otenet.gr