Δημόσια συζήτηση για “ Το παρόν και το μέλλον του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων” τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013 & ώρα 10.30 π.μ στο Αμφιθέατρο ΥΠ.ΠΟ.Α., Μπουμπουλίνας 20-22

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

 

 

Δημόσια συζήτηση για

“ Το παρόν και το μέλλον του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων”

τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013 & ώρα 10.30 π.μ

στο Αμφιθέατρο ΥΠ.ΠΟ.Α., Μπουμπουλίνας 20-22

 

 

  • Γιατί είναι απαραίτητη η ύπαρξη του Τ.Α.Π.Α. ως «κοινού ταμείου» που αναδιανέμει τα έσοδα των Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων στις ζωτικές ανάγκες των μνημείων: λειτουργικά έξοδα, απαλλοτριώσεις, εκδόσεις, συμβολή στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας.

  • Η σημερινή κατάσταση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων: Τι ακριβώς συμβαίνει με τα έσοδα (εισιτήρια, πωλητήρια, αναψυκτήρια, εκδόσεις, εκδηλώσεις κ.ά.) και την αδυναμία καταβολής των εξόδων (λειτουργικά, εξαιρέσιμα φυλακτικού & επίδομα καταδυόμενου προσωπικού κ.ά.) και τι μπορεί να βελτιωθεί;

  • Αρχαιολογική Υπηρεσία και Τ.Α.Π.Α.: Μία «δύσκολη» σχέση που πρέπει να αποκατασταθεί. Τι ζητάνε οι Εφορείες Αρχαιοτήτων & τα Μουσεία από το Τ.Α.Π.Α. και ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει το Τ.Α.Π.Α. στη σχέση του με τις Υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α.

  • Ποια είναι η μορφή και ποιες οι αρμοδιότητες του Τ.Α.Π.Α. που αντιστοιχούν στις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της χώρας;

 

 

Είναι πλέον σαφές για την παρούσα κυβέρνηση, ότι δεν είναι αναγκαίο να εφαρμόσει τα νέα οργανογράμματα συρρίκνωσης των Δημόσιων Φορέων, για να καταργήσει υπηρεσίες ή να τις οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση, καθώς –με τον ανέξοδο τρόπο– της απενεργοποίησής τους μέσω του οικονομικού στραγγαλισμού τους, της σταδιακής αλλά ουσιαστικής απαξίωσής τους αλλά και της παράλυσης της λειτουργίας τους και της καθημερινής ταλαιπωρίας των συναλλασσομένων με αυτές πολιτών, το κλείσιμο και η ιδιωτικοποίηση φαντάζουν πια ως η μόνη λύση. Αυτή ακριβώς η πολιτική εφαρμόζεται επί του παρόντος και με τους φορείς της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, με πλέον πρόσφατη και χαρακτηριστική την περίπτωση του Ταμείου Αρχαιολογικών πόρων και Απαλλοτριώσεων (Τ.Α.Π.Α.).

Διότι μόνο ως σκόπιμη προσπάθεια απαξίωσης και διάλυσης του Τ.Α.Π.Α. μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός, ότι, ενώ βρισκόμαστε ήδη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους το σύνολο των Υπηρεσιών του Υπουργείου δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ από το Τ.Α.Π.Α. για

√ τα άκρως απαραίτητα για τις μετακινήσεις των υπηρεσιακών οχημάτων καύσιμα,

√ τους λογαριασμούς ΔΕΗ-ΟΤΕ-Ύδρευσης γραφείων, μουσείων & αρχ/κών χώρων,

√ τον καθαρισμό από τη βλάστηση των χώρων, με άμεσο τον κίνδυνο πυρκαγιάς,

√ τα άμεσα καθημερινά λειτουργικά έξοδα, όπως η επισκευή ενός φαξ ή τα μελάνια των εκτυπωτών!

Μετά το κούρεμα των αποθεματικών του Τ.Α.Π.Α. και την απορρόφηση του 40% των εσόδων του από το Υπουργείο Οικονομικών, η αδυναμία έκδοσης Χρηματικών Ενταλμάτων Προπληρωμής (η αδυναμία, δηλαδή, χρηματοδότησης οποιασδήποτε λειτουργικής δαπάνης των Υπηρεσιών), αλλά και η προσπάθεια του ΤΑΙΠΕΔ να συμπεριλάβει την ακίνητη περιουσία του Τ.Α.Π.Α. στη λίστα των «προς αξιοποίηση» ακινήτων, συμπληρώνουν την εικόνα απαξίωσης, την ίδια στιγμή που το Τ.Α.Π.Α. έχει κατά καιρούς συμπεριληφθεί σε λίστες οργανισμών που οδεύουν προς κλείσιμο ή εκκαθάριση, και μάλιστα με λανθασμένα στοιχεία (βλ. έκθεση Planet-Deloitte), ενώ το θέμα επανέρχεται με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα.

Ο οικονομικός αυτός στραγγαλισμός τόσο του Τ.Α.Π.Α., όσο και –μέσω αυτού–- της ίδιας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ακυρώνει ουσιαστικά τον βασικό σκοπό ύπαρξής τους, που δεν είναι άλλος από την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θεωρεί ότι το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων επιτελεί ένα νευραλγικό τμήμα της δουλειάς της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και πρέπει να στηριχτεί από όλους. Οι απαλλοτριώσεις, οι παντός είδους επιστημονικές, ενημερωτικές, Αρχαιολογικό Δελτίο– εκδόσεις, τα πωλητήρια και τα κυλικεία των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων αποτελούν αναφαίρετο τμήμα της προστασίας και προβολής των μνημείων. Είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων, ώστε να θωρακιστεί τοΤ.Α.Π.Α. και να παραμείνει προσανατολισμένο στον σκοπό της προστασίας και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενάντια σε κάθε λογική εκποίησης ή ενσωμάτωσης των αποθεματικών του στη «μαύρη τρύπα» του δημόσιου χρέους.

Για τους παραπάνω λόγους ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων διοργανώνει δημόσια συζήτηση-ανοιχτή στρογγυλή τράπεζα για το –επίκαιρο όσο ποτέ– θέμα για το παρόν και το μέλλον του Τ.Α.Π.Α. και καλεί την Πολιτική Ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. και το Δ.Σ. του Τ.Α.Π.Α. να τοποθετηθούν στα επείγοντα και φλέγοντα ζητήματα, όσον αφορά στη λειτουργία του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων.

 

(Η συζήτηση θα ανοίξει με τις θέσεις του ΣΕΑ και την τοποθέτηση υπηρεσιακών παραγόντων καθώς και του Συλλόγου Εργαζομένων του ΤΑΠΑ, και θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση. Το αναλυτικό πρόγραμμα των ομιλητών θα αποσταλεί.)