Η κατάσταση στην Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει καταστεί πλέον ιδιαίτερα κρίσιμη

Πρόσκληση σε συνέντευξη τύπου

 

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

σας καλεί σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη 22 Οκτωβρίου στις 12 μ.μ.

στο αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (είσοδος από Τοσίτσα)

 

Η κατάσταση στην Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει καταστεί πλέον ιδιαίτερα κρίσιμη:

  • Δεν έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ από το Τ.Α.Π.Α. στις Εφορείες Αρχαιοτήτων και τα Μουσεία για λειτουργικά έξοδα όλο το 2013 !!! Δεν υπάρχει η δυνατότητα να κινηθούν τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα, δεν υπάρχει πετρέλαιο για το χειμώνα, δεν υπάρχουν υλικά καθαριότητας για τα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς τα κονδύλια του Τ.Α.Π.Α. δεν μπορούν να διατεθούν στις Υπηρεσιακές Μονάδες του ΥΠ.ΠΟ.Α.

  • Πολλά εκατομμύρια ευρώ, που προορίζονται για τα μνημεία σε όλη τη χώρα, λιμνάζουν αναξιοποίητα, γιατί μας απαγορεύεται να προσλάβουμε το έκτακτο προσωπικό που απαιτείται για να ξεκινήσουν τα αντίστοιχα έργα.

  • Δεν μπορούν να προχωρήσουν οι σωστικές ανασκαφές στα οικόπεδα των ιδιωτών, γιατί, ακόμη και τώρα που έστειλαν κάποια χρήματα από το Υπουργείο, δεν μας επιτρέπεται να προσλάβουμε έκτακτο προσωπικό.

  • Οδηγούν σε διαθεσιμότητα και απομάκρυνση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία πολύτιμο εξειδικευμένο προσωπικό της. Ποιός ακολουθεί;

  • Σχεδιάζουν Οργανισμό συρρίκνωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας εν κρυπτώ, ενώ ταυτόχρονα προβάλλονται προτάσεις ιδιωτικοποίησης αρχαιολογικών χώρων!

Δυστυχώς δεν πρόκειται για «μεμονωμένα περιστατικά» ή «γραφειοκρατικές αγκυλώσεις», αλλά για μιαπροσπάθεια συνολικής απαξίωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, καθώς: της στερούν τη δυνατότητα της στοιχειώδους λειτουργίας της, τη δυνατότητα να είναι παραγωγική υπηρεσία (με τα έργα αυτεπιστασίας), αλλά και τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της προς τους πολίτες. Με τον τρόπο αυτό, καταρρακώνουν το κύρος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ανάθεση του έργου της σε ιδιώτες.

Στη συνέντευξη τύπου θα παρουσιαστούν όλα τα παραπάνω με αποδεικτικά στοιχεία και θα γίνει ενημέρωση για την αντίδραση και τις δράσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ