Να σταματήσει αμέσως κάθε πειθαρχική δίωξη σε συνάδελφο για την ανακοίνωση εργαζομένων του Μουσείου Αλεξανδρούπολης
Μπορεί η ηγεσία ενός Υπουργείου να παραπέμπει υπάλληλο σε πειθαρχικό για απλή έκφραση γνώμης; Με βάση το νομικό μας πολιτισμό, τα άρθρα του Συντάγματος και τον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων, όχι. Με βάση τα τρέχοντα «ήθη» στο Υπουργείο Πολιτισμού, όλα μπορούν να συμβούν.
Η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ, -σε συνέχεια απαράδεκτης ΕΔΕ που είχε διαταχθεί-, κάλεσε σε απολογία συνάδελφο αρχαιολόγο που υπηρετεί στην ΕΦΑ Έβρου για τις απόψεις που διατυπώθηκαν στην από 12/6/2024 ανακοίνωση εργαζόμενων του Μουσείου Αλεξανδρούπολης και της ΕΦΑ Έβρου με τίτλο «Οι Νατοϊκοί είναι ανεπιθύμητοι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης» (συνημμένη). Πρόκειται για πρωτοφανή πολιτική δίωξη υπαλλήλου λόγω άποψης.
Η κλήση σε απολογία σε αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου, με πολυετή πολιτική, κοινωνική και συνδικαλιστική δράση, επειδή θεωρήθηκε «υποκινητής» συλλογικής ανακοίνωσης που έπαιρνε θέση ενάντια σε επίσκεψη αντιπροσωπίας του ΝΑΤΟ στο Μουσείο, είναι πρωτοφανής για το Υπουργείο Πολιτισμού. Δεκάδες φορείς και σωματεία είχαν καταγγείλει εξαρχής την απαράδεκτη προσπάθεια του ΥΠΠΟ να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, με τη διεξαγωγή ΕΔΕ, κόντρα ακόμα και στο ίδιο το Σύνταγμα και τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα.
Τελικά, για πρώτη φορά στα χρονικά της μεταπολίτευσης, η έκφραση γνώμης ενάντια στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και υπέρ του κοινωνικού ρόλου του Μουσείου Αλεξανδρούπολης μετατράπηκε σε πειθαρχικό αδίκημα!
Μάλιστα, μεταξύ των πειθαρχικών παραπτωμάτων, που καταλογίζει η ΕΔΕ, υπάρχει ο ισχυρισμός ότι ο συνάδελφος υπέπεσε και στο πειθαρχικό παράπτωμα της «παραβίασης υποχρέωσης εχεμύθειας» επειδή απευθύνθηκε στο σωματείου του, τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων!
Δυστυχώς βέβαια το γεγονός δεν είναι πρωτοφανές για την παρούσα κυβέρνηση, καθώς συμπίπτει με την πρωτοφανή ενέργεια να οδηγηθεί σε δυνητική αργία, με υπογραφή Υπουργού Παιδείας, εκπαιδευτικός που συμμετέχει στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση, παρά την ομόφωνη απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου για μη θέση της σε δυνητική αργία, ενώ άλλη εκπαιδευτικός βρέθηκε πριν λίγο καιρό διωκόμενη γιατί οι μαθητές της τάξης της ζωγράφισαν για την ειρήνη στην Παλαιστίνη!
Οι πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αναμόρφωση των πειθαρχικών διατάξεων των δημοσίων υπαλλήλων, που θα περιλαμβάνει(;) σοβαρές αλλαγές στη δομή, στη σύνθεση και στη λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων των δημοσίων υπαλλήλων, με ενδεχόμενες αλλαγές και στο περιεχόμενο (αυστηροποίηση ποινών, νέα αδικήματα κ.λπ.) δεν είναι καθόλου τυχαίες και σχετίζονται με την ανάγκη που έχει το κράτος, πιο πολύ από άλλες περιόδους, να έχει σε πλήρη υποταγή τους δημοσίους υπαλλήλους.
Οι αντιδραστικές αλλαγές που σχεδιάζονται όχι μόνο δεν θα διασφαλίζουν τη δικαιοσύνη, τη διαφάνεια ή την επιτάχυνση των διαδικασιών, αλλά θα έχουν ως κύριο στόχο την ενίσχυση του αυταρχισμού και της αυθαιρεσίας.
Τελευταίο αλλά όχι έσχατο: αρχαιολόγος σε ακριτική Εφορεία, διώκεται ως «ανεπιθύμητος» λόγω των απόψεων του από εκείνους που δήθεν κόπτονται για την «στελέχωση της επαρχίας» με προσωπικό. Και διώκεται για μια ανακοίνωση που κατέληγε με αίτημα την επαρκή στελέχωση των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων του Έβρου!
-Καλούμε την Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς να παύσει αμέσως την πειθαρχική δίωξη, που εκκίνησε με την κλήση του συναδέλφου σε απολογία, τόσο για λόγους ουσιαστικούς (πρόκειται για άσκηση συνταγματικού δικαιώματος) όσο και για λόγους τυπικούς (σοβαρές παρατυπίες της ΕΔΕ). Δηλώνουμε ότι θα σταθούμε δίπλα στον συνάδελφο με κάθε τρόπο μέχρι να καταργηθεί αυτή η παράτυπη και αντισυνταγματική δίωξη.
-Παλεύουμε ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας σε πολέμους του ΝΑΤΟ, για ειρήνη και ευημερία όλων των λαών.
-Καλούμε την ΑΔΕΔΥ και όλα τα σωματεία και τα πολιτικά κόμματα να εκδώσουν ανακοινώσεις. Η δίωξη απόψεων είναι πλήγμα για την δημοκρατία.
Το ΔΣ του ΣΕΑ
Συνημμένο σας αποστέλλουμε το ιστορικό της υπόθεσης και την ανακοίνωση εργαζομένων.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Τηλ. 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
Αν καταργηθεί η έκφραση γνώμης, καταργείται η δημοκρατία
Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας δίωξης
Με αφορμή προγραμματισμένη επίσκεψη Νατοϊκών αξιωματούχων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης για το απόγευμα της Πέμπτης 13 Ιουνίου 2024 (εκτός ωραρίου), κατόπιν αιτήματος της ΧΙΙ Μεραρχίας Πεζικού, εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο Μουσείο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων -μεταξύ αυτών και μέλη του ΣΕΑ- δημοσιοποίησαν στις 12-6-2024 ανακοίνωση στην οποία εξέφραζαν τη γνώμη τους για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Ανέφεραν πως πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια να εξωραϊστεί η εικόνα του ΝΑΤΟ και από πολεμοκάπηλος οργανισμός να εμφανιστεί σαν ένας οργανισμός ειρήνης και πολιτισμού, την ώρα που η χώρα μας και ειδικά η Αλεξανδρούπολη, εμπλέκεται πιο βαθιά στον πόλεμο στην Ουκρανία, την ώρα που το ΝΑΤΟ στηρίζει τη δολοφονία χιλιάδων παιδιών στην Παλαιστίνη.
Επίσης, στην ανακοίνωση γινόταν αναφορά στα προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία του Μουσείου (καθυστερήσεις πληρωμών ΙΔΟΧ, έλλειψη προσωπικού κλπ.) που δυσκολεύουν τη λειτουργία του, απαγορεύουν την απογευματινή λειτουργία του για όλους τους πολίτες, ενώ στηλίτευσαν το κόστος επίσκεψης στο Μουσείο για τους πολίτες, τη στιγμή που η Μεραρχία είχε αιτηθεί την δωρεάν είσοδο για την αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ.
Η ΧΙΙ Μεραρχία ακύρωσε, με δική της πρωτοβουλία, την επίσκεψη. Ωστόσο, το ΥΠΠΟ διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) για την ανακοίνωση των εργαζομένων. Κλήθηκε το προσωπικό της ΕΦΑ Αλεξανδρούπολης, που εδρεύει στο Μουσείο να «απολογηθεί» όχι για κάποια πράξη, αλλά για την έκφραση άποψης σε ανακοίνωση, δηλαδή για την άσκηση του στοιχειώδους δημοκρατικού δικαιώματος κάθε πολίτη και υπαλλήλου.
Η διενεργούσα την ΕΔΕ απεφάνθη, πρωτοφανώς, ότι η ανακοίνωση ήταν «προσβλητική» και «ανακριβής» και ως εκ τούτου δεν μπορεί να εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις των άρθρων 5α, 10 και 14 του Συντάγματος και του άρθρου 45 του Υπαλληλικού Κώδικα για την ελευθερία στην έκφραση γνώμης. Επιπλέον, την αντιμετώπισε όχι ως ανακοίνωση, αλλά ως πράξη που παρεμπόδισε την επίσκεψη του ΝΑΤΟ στο Μουσείο, ενώ το ΝΑΤΟ ακύρωσε για δικούς του λόγους και κανένα στοιχείο δεν έχει προσκομιστεί που να συνδέει την ακύρωση της επίσκεψης με την έκφραση γνώμης των εργαζόμενων. Η ΕΔΕ ισχυρίζεται επίσης ότι με την ανακοίνωση «προσβλήθηκε» το Υπουργείο Πολιτισμού ενώπιον επισήμων προσκεκλημένων του ελληνικού κράτους, μελών ενός διεθνούς οργανισμού, στον οποίο συμμετέχει η χώρα μας. Σκεπτικό που αν με οποιονδήποτε τρόπο γίνει αποδεκτό, θα επέτρεπε την πειθαρχική δίωξη όλων των σωματείων που εκδίδουν ανακοινώσεις κριτικής για το ΝΑΤΟ, την ΕΕ ή οποιονδήποτε, κάτι που δεν έχει συμβεί ούτε στην Χούντα!
Τον εγκαλεί για «ανάρμοστη συμπεριφορά εντός και εκτός υπηρεσίας» (αδίκημα που αφορά πράξεις, όχι απόψεις), «κακόβουλη άσκηση κριτική των πράξεων προϊσταμένης αρχής που γίνεται δημοσίως, γραπτώς ή προφορικώς, με σκόπιμη χρήση εν γνώσει εκδήλως ανακριβών στοιχείων ή με χαρακτηριστικά απρεπείς εκφράσεις» καθώς και για «διασπορά ψευδών ειδήσεων» (όλα όσα έγραφε η ανακοίνωση ήταν απολύτως αληθή και προφανώς χωρίς απρεπείς εκφράσεις), «παραβίαση υποχρέωσης εχεμύθειας» (αδίκημα που αφορά υπηρεσιακά έγγραφα, για τα οποία λαμβάνει κανείς γνώση κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του και σε καμία περίπτωση την επαφή εργαζόμενου με το Σωματείο του!).
Είναι θλιβερό αλλά και εξοργιστικό ότι η διενεργούσα την ΕΔΕ έχει διατελέσει στο παρελθόν ενεργή συνδικαλίστρια και μάλιστα και γενική γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, από όπου ζήτησε να διαγραφεί πριν τις εκλογές του 2023, με τους λόγους να γίνονται τώρα όλο και πιο διαυγείς.
Όπως αναφέραμε και στην από 12/7/2024 ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίσουμε στο Υπουργείο Πολιτισμού τα εξής:
Η ελεύθερη διατύπωση άποψης προστατεύεται από το Σύνταγμα και τους νόμους και η πειθαρχική δίωξη αυτής απαγορεύεται. Συγκεκριμένα:
Σύμφωνα με τον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων Ν.3528/2007: στο Κεφάλαιο Γ «ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ», το άρθρο 45 προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης των δημοσίων υπαλλήλων, ορίζοντας ότι:
«Ελευθερία της έκφρασης: 1. Η ελευθερία της έκφρασης των πολιτικών, φιλοσοφικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων, όπως και των επιστημονικών απόψεων και της υπηρεσιακής κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής, αποτελεί δικαίωμα των υπαλλήλων και τελεί υπό την εγγύηση του Κράτους. Δεν επιτρέπονται διακρίσεις των υπαλλήλων λόγω των πεποιθήσεων ή των απόψεων τους ή της κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής. 2. Η συμμετοχή των υπαλλήλων στην πολιτική ζωή της Χώρας επιτρέπεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις».
Η διάταξη αυτή γνωρίζει, άλλωστε, συνταγματική θεμελίωση στο άρθρο 14 παρ. 1 του Συντάγματος, κατά το οποίο “Καθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του τύπου τους στοχασμούς του τηρώντας του νόμους του Κράτους”.»
Επιπλέον, το άρθρο 46 του Ν. 3528/2007 προστατεύει την συνδικαλιστική ελευθερία των δημοσίων υπαλλήλων: «Η συνδικαλιστική ελευθερία και η ανεμπόδιστη άσκηση των συναφών με αυτήν δικαιωμάτων διασφαλίζονται στους υπαλλήλους. 2. Οι υπάλληλοι μπορούν ελεύθερα να ιδρύουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, να γίνονται μέλη τους και να ασκούν τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα». Επιπλέον, την συνδικαλιστική ελευθερία προστατεύει και ο Ν. 1264/1982 (όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει), με συνταγματική θεμελίωση στο άρθρο 23 του Συντάγματος (Συνδικαλιστική Ελευθερία).
Οι δράσεις που σχετίζονται με την συνδικαλιστική ελευθερία δεν εμπίπτουν στα πειθαρχικά παραπτώματα του Ν. 3528, αλλά στο προαναφερόμενο κεφάλαιο «Θεμελιώδη Δικαιώματα».
Για να μην καταλείπεται καμία αμφιβολία, ο Ν. 3528/2007 και στο άρθρο 107 (όπου απαριθμούνται τα πειθαρχικά παραπτώματα) του Ν. 3528 ξεκαθαρίζεται ότι «3. Σε καμιά περίπτωση δεν συνιστά ανάρμοστη συμπεριφορά ή αναξιοπρεπή ή ανάξια για υπάλληλο διαγωγή κατά την έννοια της περίπτωσης ε` της παρ. 1 του παρόντος άρθρου η άσκηση συνδικαλιστικής, πολιτικής ή κοινωνικής δράσης.»
Ακριβώς αυτή η άσκηση «συνδικαλιστικής, πολιτικής και κοινωνικής δράσης» τίθεται συνεχώς στο στόχαστρο στο Υπουργείο Πολιτισμού. Το ίδιο Υπουργείο που δεν έκανε εξαρχης ΕΔΕ για τον αρχαιοφύλακα της Νισύρου που είναι πλέον προφυλακισμένος για σεξουαλικές επιθέσεις σε ανήλικα, παρότι υπήρχαν καταγγελίες πολύ πριν την σύλληψη του. Το ίδιο Υπουργείο που δεν έκανε ποτέ διερεύνηση για τα πεπραγμένα υπαλλήλων του που διορίστηκαν σε θέσεις ευθύνης τις οποίες εκμεταλλεύτηκαν για προσπορισμό χρημάτων και ίδιο όφελος, και σήμερα βρίσκονται κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε κύκλωμα εκβιαστών. Αυτό το Υπουργείο είναι που διέταξε ΕΔΕ για την ανακοίνωση των εργαζόμενων του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης!
Προφανώς η έκφραση γνώμης στο Υπουργείο Πολιτισμού θεωρείται πιο σοβαρή «απειλή» από την διαφθορά!
Η ελεύθερη έκφραση πολιτικών απόψεων και η συνδικαλιστική δράση κάθε δημόσιου υπαλλήλου είναι κατοχυρωμένη και δεν τη διαπραγματευόμαστε.
Καλούμε το ΥΠΠΟ να σταματήσει εδώ και τώρα κάθε δίωξη για την ανακοίνωση εργαζομένων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης και την ΕΦΑ Έβρου ενάντια στο ΝΑΤΟ και να μπει η υπόθεση στο αρχείο.
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο συνάδελφο που διώκεται αλλά και σε όλους τους συναδέλφους στο Μουσείο και την ΕΦΑ Έβρου. Δεν είναι μόνοι!
Αν καταργηθεί η έκφραση γνώμης, καταργείται η δημοκρατία
Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας δίωξης
Με αφορμή προγραμματισμένη επίσκεψη Νατοϊκών αξιωματούχων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης για το απόγευμα της Πέμπτης 13 Ιουνίου 2024 (εκτός ωραρίου), κατόπιν αιτήματος της ΧΙΙ Μεραρχίας Πεζικού, εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο Μουσείο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων -μεταξύ αυτών και μέλη του ΣΕΑ- δημοσιοποίησαν στις 12-6-2024 ανακοίνωση στην οποία εξέφραζαν τη γνώμη τους για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Ανέφεραν πως πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια να εξωραϊστεί η εικόνα του ΝΑΤΟ και από πολεμοκάπηλος οργανισμός να εμφανιστεί σαν ένας οργανισμός ειρήνης και πολιτισμού, την ώρα που η χώρα μας και ειδικά η Αλεξανδρούπολη, εμπλέκεται πιο βαθιά στον πόλεμο στην Ουκρανία, την ώρα που το ΝΑΤΟ στηρίζει τη δολοφονία χιλιάδων παιδιών στην Παλαιστίνη.
Επίσης, στην ανακοίνωση γινόταν αναφορά στα προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία του Μουσείου (καθυστερήσεις πληρωμών ΙΔΟΧ, έλλειψη προσωπικού κλπ.) που δυσκολεύουν τη λειτουργία του, απαγορεύουν την απογευματινή λειτουργία του για όλους τους πολίτες, ενώ στηλίτευσαν το κόστος επίσκεψης στο Μουσείο για τους πολίτες, τη στιγμή που η Μεραρχία είχε αιτηθεί την δωρεάν είσοδο για την αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ.
Η ΧΙΙ Μεραρχία ακύρωσε, με δική της πρωτοβουλία, την επίσκεψη. Ωστόσο, το ΥΠΠΟ διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) για την ανακοίνωση των εργαζομένων. Κλήθηκε το προσωπικό της ΕΦΑ Αλεξανδρούπολης, που εδρεύει στο Μουσείο να «απολογηθεί» όχι για κάποια πράξη, αλλά για την έκφραση άποψης σε ανακοίνωση, δηλαδή για την άσκηση του στοιχειώδους δημοκρατικού δικαιώματος κάθε πολίτη και υπαλλήλου.
Η διενεργούσα την ΕΔΕ απεφάνθη, πρωτοφανώς, ότι η ανακοίνωση ήταν «προσβλητική» και «ανακριβής» και ως εκ τούτου δεν μπορεί να εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις των άρθρων 5α, 10 και 14 του Συντάγματος και του άρθρου 45 του Υπαλληλικού Κώδικα για την ελευθερία στην έκφραση γνώμης. Επιπλέον, την αντιμετώπισε όχι ως ανακοίνωση, αλλά ως πράξη που παρεμπόδισε την επίσκεψη του ΝΑΤΟ στο Μουσείο, ενώ το ΝΑΤΟ ακύρωσε για δικούς του λόγους και κανένα στοιχείο δεν έχει προσκομιστεί που να συνδέει την ακύρωση της επίσκεψης με την έκφραση γνώμης των εργαζόμενων. Η ΕΔΕ ισχυρίζεται επίσης ότι με την ανακοίνωση «προσβλήθηκε» το Υπουργείο Πολιτισμού ενώπιον επισήμων προσκεκλημένων του ελληνικού κράτους, μελών ενός διεθνούς οργανισμού, στον οποίο συμμετέχει η χώρα μας. Σκεπτικό που αν με οποιονδήποτε τρόπο γίνει αποδεκτό, θα επέτρεπε την πειθαρχική δίωξη όλων των σωματείων που εκδίδουν ανακοινώσεις κριτικής για το ΝΑΤΟ, την ΕΕ ή οποιονδήποτε, κάτι που δεν έχει συμβεί ούτε στην Χούντα!
Τον εγκαλεί για «ανάρμοστη συμπεριφορά εντός και εκτός υπηρεσίας» (αδίκημα που αφορά πράξεις, όχι απόψεις), «κακόβουλη άσκηση κριτική των πράξεων προϊσταμένης αρχής που γίνεται δημοσίως, γραπτώς ή προφορικώς, με σκόπιμη χρήση εν γνώσει εκδήλως ανακριβών στοιχείων ή με χαρακτηριστικά απρεπείς εκφράσεις» καθώς και για «διασπορά ψευδών ειδήσεων» (όλα όσα έγραφε η ανακοίνωση ήταν απολύτως αληθή και προφανώς χωρίς απρεπείς εκφράσεις), «παραβίαση υποχρέωσης εχεμύθειας» (αδίκημα που αφορά υπηρεσιακά έγγραφα, για τα οποία λαμβάνει κανείς γνώση κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του και σε καμία περίπτωση την επαφή εργαζόμενου με το Σωματείο του!).
Είναι θλιβερό αλλά και εξοργιστικό ότι η διενεργούσα την ΕΔΕ έχει διατελέσει στο παρελθόν ενεργή συνδικαλίστρια και μάλιστα και γενική γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, από όπου ζήτησε να διαγραφεί πριν τις εκλογές του 2023, με τους λόγους να γίνονται τώρα όλο και πιο διαυγείς.
Όπως αναφέραμε και στην από 12/7/2024 ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίσουμε στο Υπουργείο Πολιτισμού τα εξής:
Η ελεύθερη διατύπωση άποψης προστατεύεται από το Σύνταγμα και τους νόμους και η πειθαρχική δίωξη αυτής απαγορεύεται. Συγκεκριμένα:
Σύμφωνα με τον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων Ν.3528/2007: στο Κεφάλαιο Γ «ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ», το άρθρο 45 προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης των δημοσίων υπαλλήλων, ορίζοντας ότι:
«Ελευθερία της έκφρασης: 1. Η ελευθερία της έκφρασης των πολιτικών, φιλοσοφικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων, όπως και των επιστημονικών απόψεων και της υπηρεσιακής κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής, αποτελεί δικαίωμα των υπαλλήλων και τελεί υπό την εγγύηση του Κράτους. Δεν επιτρέπονται διακρίσεις των υπαλλήλων λόγω των πεποιθήσεων ή των απόψεων τους ή της κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής. 2. Η συμμετοχή των υπαλλήλων στην πολιτική ζωή της Χώρας επιτρέπεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις».
Η διάταξη αυτή γνωρίζει, άλλωστε, συνταγματική θεμελίωση στο άρθρο 14 παρ. 1 του Συντάγματος, κατά το οποίο “Καθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του τύπου τους στοχασμούς του τηρώντας του νόμους του Κράτους”.»
Επιπλέον, το άρθρο 46 του Ν. 3528/2007 προστατεύει την συνδικαλιστική ελευθερία των δημοσίων υπαλλήλων: «Η συνδικαλιστική ελευθερία και η ανεμπόδιστη άσκηση των συναφών με αυτήν δικαιωμάτων διασφαλίζονται στους υπαλλήλους. 2. Οι υπάλληλοι μπορούν ελεύθερα να ιδρύουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, να γίνονται μέλη τους και να ασκούν τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα». Επιπλέον, την συνδικαλιστική ελευθερία προστατεύει και ο Ν. 1264/1982 (όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει), με συνταγματική θεμελίωση στο άρθρο 23 του Συντάγματος (Συνδικαλιστική Ελευθερία).
Οι δράσεις που σχετίζονται με την συνδικαλιστική ελευθερία δεν εμπίπτουν στα πειθαρχικά παραπτώματα του Ν. 3528, αλλά στο προαναφερόμενο κεφάλαιο «Θεμελιώδη Δικαιώματα».
Για να μην καταλείπεται καμία αμφιβολία, ο Ν. 3528/2007 και στο άρθρο 107 (όπου απαριθμούνται τα πειθαρχικά παραπτώματα) του Ν. 3528 ξεκαθαρίζεται ότι «3. Σε καμιά περίπτωση δεν συνιστά ανάρμοστη συμπεριφορά ή αναξιοπρεπή ή ανάξια για υπάλληλο διαγωγή κατά την έννοια της περίπτωσης ε` της παρ. 1 του παρόντος άρθρου η άσκηση συνδικαλιστικής, πολιτικής ή κοινωνικής δράσης.»
Ακριβώς αυτή η άσκηση «συνδικαλιστικής, πολιτικής και κοινωνικής δράσης» τίθεται συνεχώς στο στόχαστρο στο Υπουργείο Πολιτισμού. Το ίδιο Υπουργείο που δεν έκανε εξαρχης ΕΔΕ για τον αρχαιοφύλακα της Νισύρου που είναι πλέον προφυλακισμένος για σεξουαλικές επιθέσεις σε ανήλικα, παρότι υπήρχαν καταγγελίες πολύ πριν την σύλληψη του. Το ίδιο Υπουργείο που δεν έκανε ποτέ διερεύνηση για τα πεπραγμένα υπαλλήλων του που διορίστηκαν σε θέσεις ευθύνης τις οποίες εκμεταλλεύτηκαν για προσπορισμό χρημάτων και ίδιο όφελος, και σήμερα βρίσκονται κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε κύκλωμα εκβιαστών. Αυτό το Υπουργείο είναι που διέταξε ΕΔΕ για την ανακοίνωση των εργαζόμενων του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης!
Προφανώς η έκφραση γνώμης στο Υπουργείο Πολιτισμού θεωρείται πιο σοβαρή «απειλή» από την διαφθορά!
Η ελεύθερη έκφραση πολιτικών απόψεων και η συνδικαλιστική δράση κάθε δημόσιου υπαλλήλου είναι κατοχυρωμένη και δεν τη διαπραγματευόμαστε.
Καλούμε το ΥΠΠΟ να σταματήσει εδώ και τώρα κάθε δίωξη για την ανακοίνωση εργαζομένων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης και την ΕΦΑ Έβρου ενάντια στο ΝΑΤΟ και να μπει η υπόθεση στο αρχείο.
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο συνάδελφο που διώκεται αλλά και σε όλους τους συναδέλφους στο Μουσείο και την ΕΦΑ Έβρου. Δεν είναι μόνοι!
ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΕΑ
Η από 12/6/2024 ανακοίνωση εργαζόμενων
Οι Νατοϊκοί είναι ανεπιθύμητοι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης!
Την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 έχει προγραμματιστεί από την ΧΙΙ Μεραρχία ΠΖ η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης Νατοϊκών που θα βρίσκονται στην πόλη μας, η οποία έχει γίνει βάση του ΝΑΤΟ και διαδραματίζει ιδιαίτερα αρνητικό ρόλο στη συνεχιζόμενη σφαγή του ουκρανικού και του ρωσικού λαού για τα συμφέροντα του Πούτιν, του Ζελένσκι, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Μάλιστα, η επίσκεψη θα γίνει εκτός ωραρίου, το απόγευμα, που το Μουσείο είναι κανονικά κλειστό. Το ΥΠΠΟ έδωσε άδεια να ανοίξει για να εξυπηρετηθούν οι Νατοϊκοί, την ίδια ώρα που δεν φροντίζει να υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό για να υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας και κάποιων απογευμάτων, που θα εξυπηρετούσε συνολικά τους πολίτες αλλά και τα εσπερινά σχολεία, που έχουν ζητήσει κατά καιρούς να έρθουν απόγευμα αλλά δεν έχουν εξυπηρετηθεί. Μάλιστα, οι συνάδελφοί μας συμβασιούχοι εργαζόμενοι με 7μηνη σύμβαση είναι απλήρωτοι ήδη 2 μήνες, ανάμεσά τους και φύλακες του Μουσείου που τους καλούν να δουλέψουν και εκτός ωραρίου την Πέμπτη!
Επίσης, οι Νατοϊκοί ζητούν να μπουν στο Μουσείο δωρεάν, μέσω αιτήματος της Μεραρχίας. Την ίδια στιγμή, εάν ένα στέλεχος του ελληνικού στρατού ή κάποιος άλλος πολίτης θέλει να επισκεφτεί το Μουσείο, πρέπει να πληρώσει εισιτήριο 6 ευρώ, που από 01/1/2025 θα γίνει 10 ευρώ!
Εργαζόμενοι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου δηλώνουμε ότι αποτελεί προσβολή για τον Πολιτισμό να γίνουν τα εκθέματα «ντεκόρ» για να δηλώσει τον «πολιτισμό» του το ΝΑΤΟ, καθώς Πολιτισμός και βομβαρδισμοί λαών και καταστροφή αρχαιολογικών χώρων είναι έννοιες ασύμβατες μεταξύ τους (δεν ξεχνάμε τις καταστροφές του αμερικανικού στρατού στη Βαβυλώνα και τη λεηλασία από του Αμερικανούς στρατιώτες του αρχαιολογικού πλούτου του Ιράκ).
Δεν ξεχνάμε ότι το ΝΑΤΟ στηρίζει το Ισραήλ, που σκοτώνει χιλιάδες παιδιά στην Παλαιστίνη.
Το Μουσείο και τα εκθέματά του ανήκουν στον ελληνικό λαό και πρέπει να είναι προσβάσιμα σε κάθε πολίτη, Έλληνα ή ξένο, που θέλει να τα γνωρίσει. Οι «επισκέπτες» όμως της Πέμπτης δεν έρχονται ατομικά, σαν πολίτες, αλλά σαν Νατοϊκοί, δηλ. σαν μεσίτες ενός πολεμοκάπηλου οργανισμού. Με αυτήν την ιδιότητα είναι ανεπιθύμητοι.
Η Μεραρχία ας οργανώσει καμία οργανωμένη επίσκεψη στο Μουσείο για τα στελέχη του ελληνικού στρατού και τις οικογένειές τους, για τους στρατεύσιμους που βρίσκονται στην περιοχή μας και ας αφήσει κατά μέρος το ξέπλυμα του ΝΑΤΟ, που καμία σχέση δεν έχει με την άμυνα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.
Απαιτούμε λοιπόν να ακυρωθεί η επίσκεψη των Νατοϊκών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης.
Απαιτούμε να πληρωθούν άμεσα όλοι οι συνάδελφοί μας.
Απαιτούμε μαζικές μόνιμες προσλήψεις για την πλήρη λειτουργία όλων των Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων του Έβρου.
Εργαζόμενοι στο Αρχαιολογικό Μουσείο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου