Αθήνα, 29/4/2024
 

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ των 5 Σωματείων του ΥΠΠΟ
 
Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων
Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων
Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Υπουργείου Πολιτισμού
 
 
Πάσχα με κλειστά Μουσεία: η αποτυχία του Νόμου 5021 στην πράξη

Κλειστές θα βρουν τις πόρτες των 5 μεγαλύτερων μουσείων της χώρας (Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης) οι επισκέπτες του Πάσχα, καθώς δεν έχει προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό φύλαξης και καθαριότητας, ώστε να λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο, όπως και οι υπόλοιποι αρχαιολογικοί χώροι (8πμ με 8μμ). Είναι τα Μουσεία που πριν 1 χρόνο μετατράπηκαν από την κυβέρνηση σε ΝΠΔΔ (Ν. 5021/2023).

Είναι τα ίδια Μουσεία για τα οποία μας διαβεβαίωνε η κυβέρνηση, διά της υπουργού Πολιτισμού, ότι ως Ν.Π.Δ.Δ. θα εκσυγχρονιστούν, θα αποκτήσουν οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, και εξωστρέφεια. Σε αυτά τα πέντε «μουσεία-πρότυπα Ν.Π.Δ.Δ.», πέρασε ολόκληρη η χειμερινή περίοδος με κυρίαρχη την εικόνα εγκατάλειψης, με αίθουσες κλειστές, λόγω της υποστελέχωσης σε φυλακτικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας. Η εφαρμογή του θερινού ωραρίου από 1.4.24, έγινε κανονικά σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα εναπομείναντα Μουσεία του ΥΠΠΟ, αφού έγκαιρα ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την πρόσληψη έκτακτου φυλακτικού προσωπικού. Δεν έγινε όμως το ίδιο στα «ευέλικτα», «αυτόνομα» Ν.Π.Δ.Δ., που λειτουργούν με διαφορετική ταχύτητα από όλα τα υπόλοιπα, με χειμερινό ωράριο, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η περίοδος υψηλής επισκεψιμότητας.

Τα διορισμένα από την κυβέρνηση ΔΣ των πέντε Μουσείων δεν μπορούν καν να προσδιορίσουν πότε τα Μουσεία θα λειτουργήσουν με θερινό ωράριο, ενώ είναι αμφίβολο αν θα ανοίξουν όλες τις αίθουσες, καθώς ο αριθμός των θέσεων ΙΔΟΧ προσωπικό που έχουν προκηρύξει είναι λιγότερος από αυτόν που χρειάζονται. Ενδεικτικά ενώ πέρυσι προσλήφθηκαν συνολικά 296 συνάδελφοι για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες λειτουργίας των 5 μουσείων κατά την θερινή περίοδο, φέτος οι προγραμματισμένες προσλήψεις είναι μόνο 185.

Πρόκειται για πρωτοφανή κατάσταση, η οποία αποδεικνύει όλα όσα έλεγαν εγκαίρως οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες του ΥΠΠΟ, όταν απεργούσαμε ενάντια στην ψήφιση του Νόμου 5021. Το Υπουργείο Πολιτισμού δεν απαντά καν για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Μουσεία, ως προς το ωράριο, την καθαριότητα, την αναγκαία ετήσια φροντίδα των τεχνικών συστημάτων, την πλήρη απουσία πολιτικής εκθέσεων, την κλοπή καλωδίων από τον κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

Η πλήρης αποτυχία του νόμου 5021 αντικατοπτρίζεται πλήρως και από τα παρακάτω στοιχεία:
 
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Τρίτη : 13:00 – 20:00
Από Τετάρτη έως Δευτέρα: 9:00 – 16:00
https://www.namuseum.gr/episkepsi/
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και Μουσείο Λοβέρδου
Τρίτη: κλειστά
Από Τετάρτη ως Δευτέρα: 9:00 -16:00
https://www.byzantinemuseum.gr/?nid=2826
 
Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
Τρίτη: 10.00-17.00
Τετάρτη ως Δευτέρα: 8.30-15.30
https://www.heraklionmuseum.gr/episkepsi-eisitiria/
 
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης:
Δευτέρα έως Κυριακή 9:00 - 16:00
https://www.amth.gr/visit
 
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και Λευκός Πύργος
Καθημερινά 8:30 - 15:30
https://www.mbp.gr/episkepsi/