ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
 
Αθήνα,   16/4/2024
                                                                                                                            
 
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την οδύνη για τον πρόωρο θάνατο του συνάδελφου μας Γιώργου Παπαζαφειρίου. Ο Γιώργος γεννήθηκε το 1973 στη Θεσσαλονίκη. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές του σπουδές στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Α.Π.Θ., στο οποίο και αναγορεύτηκε διδάκτορας το 2004 με θέμα της διδακτορικής του διατριβής τις ιδεαλιστικές απεικονίσεις των Ρωμαίων αυτοκρατόρων.
 
Από τα φοιτητικά του χρόνια ο Γιώργος εκδήλωσε το έντονο και αδιάκοπο ενδιαφέρον του για την αρχαιολογία και τη συστηματική επαφή με το φυσικό αντικείμενο. Συμμετείχε σε πολλές από τις εκπαιδευτικές ανασκαφές του Τμήματος στη Βεργίνα, τη Σίνδο, το Καραμπουρνάκι. Ως έκτακτος αρχαιολόγος έλαβε μέρος για χρόνια σε ανασκαφικές και άλλες αρχαιολογικές έρευνες στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία× το ανασκαφικό του ταξίδι ξεκίνησε από το οικόπεδο της Μουσών στην Άνω Πόλη. Μην εγκαταλείποντας την πίστη στην αξία του αρχαιολογικού έργου και μετά από πολυετή αναμονή και εργασία ως συμβασιούχος, ο Γιώργος τελικά διορίστηκε το 2021 στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, τοποθετούμενος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας. Το 2023 μετατέθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.
 
Ο Γιώργος ήταν πάντα και παντού αγαπητός. Άνθρωπος μειλίχιος, συνεργάσιμος και φιλικός διαμόρφωνε με την παρουσία του σταθερά ένα υγιές εργασιακό κλίμα χωρίς εντάσεις, σε όποια συνθήκη και αν είχε βρεθεί. Για όσες και όσους από εμάς τον συναντήσαμε ή συνεργαστήκαμε μαζί του από τις προπτυχιακές μας σπουδές θα τον θυμόμαστε ως έναν ωραίο και ευγενικό μελετητή του αρχαίου κόσμου, χωρίς τη συνήθη για τον χώρο μας θορυβώδη και επιδεικτική ματαιοδοξία, ως έναν μεγάλο γνώστη της ροκ μουσικής. Για όσους από εμάς είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν νωρίς στις πανεπιστημιακές ανασκαφές θα τον θυμόμαστε για τις άρτιες συγκολλήσεις αγγείων, μια επιδεξιότητα που πήγαζε από την παιδική αγάπη του για τον μοντελισμό. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κάλυπταν ένα μεγάλο φάσμα του ρωμαϊκού κόσμου, ωστόσο ήδη από τις μεταπτυχιακές του σπουδές είχαν επικεντρωθεί στη ρωμαϊκή πλαστική. Σε αυτόν τον τομέα ο Γιώργος ήταν εξαιρετικός, προσφέροντας με την οξύνοια και την παρατηρητικότητά του καινοτόμες ερμηνείες του υλικού.
 
Είμαστε συγκλονισμένοι για την απώλεια ενός αξιόλογου συναδέλφου και φίλου, που η ασθένεια δεν του επέτρεψε να μας αφήσει ό,τι θα μπορούσε. Και ο Γιώργος είχε να δώσει αναμφίβολα πολλά.
 
Στη φίλη και συνάδελφό μας Αγγελική, στον αδερφό του Απόστολο και στους λοιπούς οικείους του εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.
 
Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Τρίτη 16 Απριλίου 2024 και ώρα 13:30, στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου, στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου (Θέρμη).
 
Θερμή παράκληση της οικογένειας, αντί στεφάνων, στη μνήμη του αρχαιολόγου Γιώργου Παπαζαφειρίου να στηριχθεί ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ΙΒΑΝ GR3301402260226002101130369 (Alpha Bank).