ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
Ψήφισμα του Δήμου Αθηναίων υπέρ της μη ανάκλησης της παραχώρησης του κτιρίου της οδού Ερμού 134-136 στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ)

Συναδέλφισσες-οι,
 
Κατά τη 10η συνεδρίαση (27/3/2024) του Δημοτικού Συμβούλιου του Δήμου Αθηναίων, ο Δήμαρχος Χάρης Δούκας εισηγήθηκε εκτός ημερησίας διάταξης και το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία 29 συμβούλων (επί 39 παρόντων) το συνημμένο ψήφισμα (αναρτητέα απόφαση 115/2024 https://diavgeia.gov.gr/decision/view/6%CE%9931%CE%A96%CE%9C-%CE%9E%CE%9D%CE%95), σχετικά με την ιστορική έδρα του Συλλόγου μας. Στην συνεδρίαση παρέστη και το προεδρείο του Συλλόγου.
 
Η εισήγηση του Δημάρχου Χάρη Δούκα στο Δημοτικό Συμβούλιο (απομαγνητοφωνημένη):
 
“Εισηγούμαι σήμερα ένα ψήφισμα για τον ιστορικό Σύλλογο των Ελλήνων Αρχαιολόγων. Όπως έχω ξαναπεί, τιμούμε τους αρχαιολόγους, την αφοσίωσή τους στην επιστήμη τους και στο καθήκον και την εργασία τους, που έχει δώσει τη σημερινή μορφή στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Πέρα από τα όσα έχουν προσφέρει στην ανάδειξη και την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων της Αθήνας, οι αρχαιολόγοι και ο Σύλλογός τους άνοιξαν την ιστορική τους έδρα, το κτίριο της Ερμού 134-136 στο Θησείο, φιλοξενώντας ποικίλες εκδηλώσεις πολιτισμού, ιδεών και ελεύθερης έκφρασης, με τρόπο ανοιχτό στους πολίτες.

Εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων φιλοξενούνταν στο κτίριο της Ερμού εδώ και μια δεκαετία. Γι’ αυτό το ψήφισμα που εισηγούμαι σήμερα διορθώνει και μια αδικία, καθώς τον Σεπτέμβρη η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αρνήθηκε όχι απλώς να πάρει θέση για την άδικη Υπουργική απόφαση άρσης της παραχώρησης του κτιρίου στους αρχαιολόγους, αλλά αρνήθηκε να πει και την απλή αλήθεια: ότι εκεί φιλοξενούνταν εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων!

Εισηγούμαι όχι απλώς ένα ψήφισμα που θα δηλώνει τη συμπαράσταση των πολιτών της Αθήνας στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, αλλά που επιπλέον θα θυμίζει ότι το αρχιτεκτονικό απόθεμα του κέντρου της Αθήνας, που ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού όπως το οραματίστηκε και το εφάρμοσε η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, οφείλει να μείνει μακριά από την τουριστικοποίηση και την εμπορευματοποίηση. Προτείνουμε στο Υπουργείο Πολιτισμού να θεσμοθετήσει το άνοιγμα όλων αυτών των δημόσιων κτιρίων στους πολίτες, καθώς αποτελούν δική τους περιουσία, και μάλιστα στη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη.

Αντί να παίρνει την έδρα των αρχαιολόγων επειδή φιλοξενούσαν εκδηλώσεις, καλούμε το Υπουργείο Πολιτισμού να καθιερώσει την 6η Μάρτη, μέρα μνήμης για τη Μελίνα Μερκούρη, ως μια μέρα που όλα τα ακίνητα του ιστορικού κέντρου που ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού ή άλλους δημόσιους φορείς θα ανοίγουν τις πόρτες τους και θα φιλοξενούν δωρεάν δράσεις πολιτισμού για όλους τους πολίτες. Για να γίνει όντως πράξη το όραμα της Μελίνας Μερκούρη.

Καλώ το δημοτικό συμβούλιο να το ψηφίσει ομόφωνα.”
 
Το ψήφισμα που εγκρίθηκε:

“Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων θεωρεί πως η ανάκληση της παραχώρησης του κτιρίου της οδού Ερμού 134-136 στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) αφαιρεί έναν πυρήνα πολιτισμού της πόλης και ιδιαίτερα της γειτονιάς του Θησείου. Το αρχιτεκτονικό μνημειακό απόθεμα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, το οποίο διέσωσε το Υπουργείο Πολιτισμού την εποχή της αείμνηστης και οραματίστριας Μελίνας Μερκούρη, αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο της φυσιογνωμίας του ιστορικού κέντρου. Από τα εκατοντάδες ακίνητα που ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού στο ιστορικό κέντρο και έχουν παραχωρηθεί σε φορείς, συλλόγους και σωματεία, το κτίριο και ο κήπος της Ερμού 134-136, που στεγάζει τον ΣΕΑ από το 1982, ξεχωρίζει, καθώς εκτός από έδρα του Συλλόγου και χώρος επιστημονικών εκδηλώσεων, για δεκαετίες λειτούργησε ως ζωντανός χώρος πολιτισμού, ιδεών και ελεύθερης έκφρασης. 2 Α.Δ.Σ. 115/27-03-2024 Πρόκειται για δράσεις, που όχι μόνο δεν είναι ασύμβατες με το χαρακτήρα του κτηρίου ως αρχιτεκτονικού μνημείου και με τη χρήση του ως έδρας ενός ιστορικού φορέα αλλά απεναντίας αναδεικνύουν τη σημασία του ακινήτου ως τοπόσημου της περιοχής, ως μέρους της ζωντανής πολιτισμικής ταυτότητας της πόλης. Ο Δήμος Αθηναίων έχει συνεργαστεί επί μακρόν με το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, καθώς στο κτίριο και στον κήπο της Ερμού 134-136 έχουν φιλοξενηθεί ποικίλες εκδηλώσεις, μεταξύ αυτών και ετήσιες εκδηλώσεις του Athens City Festival. Καλούμε το Υπουργείο Πολιτισμού να επανεξετάσει την απόφαση ανάκλησης παραχώρησης του κτηρίου και να λάβει μέτρα ώστε ευρύτερα τα παραχωρημένα σε φορείς ακίνητα του ΥΠΠΟ να ανοίγουν για τους πολίτες σε συγκεκριμένες ημερομηνίες (π.χ. Ημέρα Μνήμης Μελίνας Μερκούρη) και να στεγάζουν δωρεάν πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις”.
 
Όλη η συνεδρίαση, με τις τοποθετήσεις των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου και την τοποθέτηση του Προέδρου του ΣΕΑ Κ. Πασχαλίδη τη βρίσκετε στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=gILB0XZONtY από το 53.30 έως 1.11.00