Έφυγε από κοντά μας η Αγλαΐα Παπουτσάνη-Καραμάνου, τέως Διευθύντρια του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης, το οποίο αγάπησε και ανέδειξε.


Η Αγλαΐα Παπουτσάνη-Καραμάνου έλαβε πτυχίο Γαλλικής Φιλολογίας και Αρχαιολογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στην Ιαπωνία με υποτροφία του Japan Foundation στο Τμήμα Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Hongo του Τόκιο και παρακολούθησε πλήθος σεμιναρίων ανά τον κόσμο με αντικείμενο την τέχνη της Ινδίας και της Άπω Ανατολής.  Υπηρέτησε ως Επιμελήτρια Αρχαιοτήτων και Διευθύντρια στην Εφορεία της Κέρκυρας (Η΄ ΕΠΚΑ) και έδειξε ιδιαίτερη μέριμνα για το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, με τις ενέργειες της οποίας το Μουσείο αναδείχθηκε σε ειδική περιφερειακή υπηρεσία του ΥΠΠΟ, από το οποίο και αφυπηρέτησε ως Διευθύντρια. Εργάστηκε με ζήλο και αφοσίωση για την ανάδειξη της πλούσιας συλλογής του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης, αλλά και του ίδιου του κτιρίου του Μουσείου (ανάκτορα Μιχαήλ και Γεωργίου), εντάσσοντας τις εργασίες σε πλείστα χρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Το πεδίο της έρευνάς της ήταν επικεντρωμένο στην Ασιατική τέχνη, με έμφαση στην ελληνοβουδιστική τέχνη της Gandhara, και συμμετείχε με σχετικά θέματα σε πλήθος συνεδρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.  Επίσης, επιμελήθηκε την παρουσίαση των εκθεμάτων στο Μουσείο Σολωμού Κερκύρας.

Σε όλη της την υπηρεσιακή και επαγγελματική πορεία υπήρξε αγαπητή και υποστηρικτική προς συναδέλφους και συνεργάτες και έχαιρε εκτίμησης στην κοινωνία της Κέρκυρας.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της και στα δυο της παιδιά.

Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 16.30 στο Α΄ Νεκροταφείο Κέρκυρας. Αντί στεφάνου η οικογένεια επιθυμεί να κατατεθούν χρήματα υπέρ του «Ιατρείου Κέρκυρας» (GR 600 140 6800 6900 02101 212410)