ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Παράρτημα Μακεδονίας - Θράκης
 
Θεσσαλονίκη, 18/01/2024
 
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και όλη η ελληνική αρχαιολογική κοινότητα αποχαιρετά σήμερα την Ευδοκία  (Εύη) Σκαρλατίδου.
 
Η Εύη Σκαρλατίδου αποφοίτησε από το Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ και το 2001 πήρε τον τίτλο της διδάκτορος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου. Από το 1976 μέχρι το 1981 εργάστηκε στην ΙΘ΄ΕΠΚΑ Κομοτηνής. Στην ίδια Εφορεία υπηρέτησε ως μόνιμη αρχαιολόγος έως το 1989, οπότε και μετατέθηκε στην ΙΣΤ΄ΕΠΚΑ Θεσσαλονίκης. Κατά το διάστημα 2002 -2008 ορίστηκε αναπληρώτρια Προϊσταμένη της ΙΣΤ΄ΕΠΚΑ. Αφυπηρέτησε το Νοέμβριο του 2011.

Επιστημονικά απασχολήθηκε ως υπεύθυνη αρχαιολόγος σε σημαντικούς χώρους της Θράκης και της Κεντρικής Μακεδονίας. Κατά τη θητεία της στην Εφορεία Κομοτηνής ήταν υπεύθυνη για τον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων και της  Πλωτινόπολης. Η διδακτορική της διατριβή που εκδόθηκε το 2010 είχε θέμα «Το αρχαϊκό νεκροταφείο των Αβδήρων».  Κατά τη διάρκεια της θητείας της στη ΙΣΤ΄ΕΠΚΑ διενήργησε έρευνες σε διαφόρους χώρους της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Ξεχωρίζει η έρευνά της στην περιοχή της τούμπας Γκόνας κοντά τον Αερολιμένα Θεσσαλονίκης, αλλά κυρίως η πολυετής ενασχόλησή της με την περιοχή της Θέρμης των ιστορικών χρόνων, όπου ανέσκαψε εκτεταμένο τμήμα του νεκροταφείου και της ελληνιστικής πόλης. Εξέδωσε το 2007 φωτογραφικό λεύκωμα με τίτλο «Θέρμη. Το αρχαίο νεκροταφείο κάτω από τη σύγχρονη πόλη».

Παράλληλα έχει συγγράψει πλήθος άρθρων με θέματα που σχετίζονται με τις παραπάνω ανασκαφές, ενώ έχει παρουσιάσει τις επιστημονικές της απόψεις σε διαλέξεις και συνέδρια. Η παρουσία της ήταν ανελλιπής όλα αυτά τα χρόνια στα αρχαιολογικά δρώμενα της Μακεδονίας και Θράκης, ενώ το μεγάλο έργο που ετοίμαζε και συντόνιζε αφορούσε την πλήρη δημοσίευση του υλικού από το νεκροταφείο της Θέρμης, σε συνεργασία με μεγάλη ομάδα αρχαιολόγων.

Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα τον μοναδικό αυτόν άνθρωπο που με την ευθύτητα και την ακεραιότητα του χαρακτήρα  ήταν πάντα παρούσα στο αρχαιολογικό γίγνεσθαι της Βορείου Ελλάδος. Ο αδόκητος θάνατός της θα αφήσει ένα δυσαναπλήρωτο κενό σε όσους τη γνώρισαν, σε αυτούς που συνεργάστηκαν μαζί της και σε όσους μαθήτευσαν δίπλα της.

Συλλυπητήρια στους δικούς της ανθρώπους.