Αθήνα, 11-12-2023
 
Ομολογία αποτυχίας του Ν. 5021 για τα Μουσεία-ΝΠΔΔ οι διαδοχικές αλλαγές που επιφέρει το Υπουργείο Πολιτισμού
 

Νέες «διορθωτικές» ρυθμίσεις για τον Ν. 5021/2023 περιλαμβάνονται στα άρθρα 75 και 76 σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο: «ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ», που κατατέθηκε εσπευσμένα στη Βουλή το Σάββατο 9/12/2023 (ενώ η διαβούλευση είχε λήξει μόλις την προηγούμενη μέρα!).

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες (από τον Απρίλιο 2023 οπότε ξεκίνησε η εφαρμογή του Ν. 5021) που το ΥΠΠΟ αναγκάζεται να κάνει αλλαγές στον ίδιο Νόμο, αποδεικνύοντας την προχειρότητα και την αναποτελεσματικότητα του Νόμου 5021/2023 με τον οποίο η κυβέρνηση μετέτρεψε τα πέντε μεγάλα δημόσια Μουσεία σε ΝΠΔΔ, διορίζοντας σε αυτά δοτές διοικήσεις.

Τα Μουσεία ΝΠΔΔ συνεχίζουν να εκτελούν όλες τις δαπάνες τους από τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2023, ενώ με τις νέες επείγουσες ρυθμίσεις ο προϋπολογισμός του ΥΠΠΟ θα συνεχίσει να πληρώνει το ΙΔΟΧ προσωπικό των δήθεν «αυτοτελών» Μουσείων μέχρι τον Απρίλιο 2024, ενώ και οι μισθοί των 3 (από τις 5) Γενικών Διευθυντριών που τοποθετήθηκαν με επιλογή της Υπουργού, για όσο υπηρετούν στη θέση αυτή, θα πληρώνονται επίσης από τον προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ.

Η δήθεν «οικονομική» και «διοικητική» αυτοτέλεια των πέντε Μουσείων αποδεικνύεται ότι δεν ήταν παρά ένα προπέτασμα καπνού για να κρυφτεί από πίσω η πραγματική πρόθεση της κυβέρνησης, που είναι η μετατροπή των πέντε Μουσείων αρχικά σε κυβερνητικά υποχείρια, με διορισμό δοτών διοικήσεων και μάλιστα ανθρώπων άσχετων με το αντικείμενο των Μουσείων, αντί της επιλογής Διευθυντών από την υπηρεσιακή ιεραρχία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Η κυβέρνηση επέλεξε να μετατρέψει τα πέντε μεγαλύτερα αρχαιολογικά Μουσεία της χώρας σε πολιτιστικούς οργανισμούς που θα λειτουργούν στην «γκρίζα ζώνη» της ιδιωτικοποίησης όπου τα έσοδα θα διαχειρίζονται τα δοτά ΔΣ ενώ τα συνολικά έξοδα θα βαρύνουν -με διάφορους τρόπους- τον κρατικό προϋπολογισμό.
 
Θυμίζουμε ότι οι Σύλλογοι που υπογράφουν αυτή την ανακοίνωση έχουμε προσφύγει για το θέμα αυτό στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο θα συνεδριάσει για να κρίνει τον Ν. 5021/2023 στις 6/6/2024.
 
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων
Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων
Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων