ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
 
Αθήνα,   9/10/2023
 
 
Δελτίο τύπου και κάλεσμα σε συνέντευξη τύπου
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων υπό έξωση;
 
Την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023 εκπνέει η προθεσμία που έχει τεθεί από την Υπουργική Απόφαση άρσης της παραχώρησης του κτιρίου της Ερμού 134-136 στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει ήδη ασκήσει όλα τα νόμιμα ένδικα μέσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να κρατήσει την ιστορική έδρα του και να συνεχίζει να λειτουργεί για την εκπλήρωση των καταστατικών του σκοπών, τη στέγαση των γραφείων, της βιβλιοθήκης, του ξενώνα για τα μέλη, του ιστορικού του αρχείου, των συνεδριάσεων των οργάνων του, των εκδηλώσεων και των σεμιναρίων του, τη συνεργασία με άλλα σωματεία και φορείς.

Το Υπουργείο Πολιτισμού μας καλεί να αδειάσουμε την ιστορική έδρα του Συλλόγου στις 10 Οκτωβρίου, χωρίς καν να παρέχει άλλη στέγη, όπως επιτάσσει ο νόμος 1264. Η ίδια η Υπουργική Απόφαση καλούσε τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων να δηλώσει προδιαγραφές για να του παράσχει το ΥΠΠΟ νέα κτίριο ως έδρα. Παρότι ο Σύλλογος ανταποκρίθηκε εμπρόθεσμα (με επιστολή του στις 15/9/2023), το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει διαθέσει άλλο κτίριο για την στέγαση του ΣΕΑ, όπως διαθέτει από το 1980 ως σήμερα αφειδώς σε συνδικαλιστικούς και άλλους φορείς.

Επιπλέον, η συνάντηση που ζητήσαμε με την Υπουργό Πολιτισμού για διάφορα θέματα, μεταξύ αυτών και για το θέμα του κτιρίου του ΣΕΑ, ορίστηκε από την πολιτική ηγεσία στις 30 Οκτωβρίου, είκοσι μέρες μετά την εκπνοή της προθεσμίας.
Θεωρούμε αυτονόητο ότι ο Σύλλογος δεν μπορεί να μείνει άστεγος. Για λόγους προστασίας της κινητής του περιουσίας και των λειτουργικών του αναγκών, ο ΣΕΑ παραμένει στο κτίριο της Ερμού 134-136, μέχρι να κριθεί η υπόθεση στη δικαιοσύνη. Θεωρούμε αυτονόητο ότι το Υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να αναμείνει τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ευχαριστούμε τους εκατοντάδες φορείς και τους χιλιάδες πολίτες για την συμπαράστασή τους στον δίκαιο αγώνα μας.

Τους καλούμε όλους και όλες να είναι αύριο, 10 Οκτωβρίου, στην μεγάλη συναυλία που συνδιοργανώνεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, τον Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, την Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων και τον Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων, στον πεζόδρομο της Ερμού, για να δείξουν την θέλησή τους να παραμείνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στην ιστορική του έδρα, για την ελευθερία της έκφρασης και τον πολιτισμό.

Καλούμε τους πολίτες και τους φορείς να μας ενισχύσουν με επώνυμες δωρεές (Ν. 1264, Καταστατικό) για να στηριχτεί οικονομικά ο Σύλλογος ώστε να εξαντλήσει τα ένδικα μέσα ενάντια στην κατάφωρη παραβίαση της συνδικαλιστικής του ελευθερίας (Συμβούλιο της Επικρατείας, Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου). Οι δωρεές πρέπει να είναι επώνυμες και κατατίθενται στο IBAN του Συλλόγου: GR3301 4022 6022 6002 1011 30 369 (Alpha Bank).

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σας καλεί σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη 10 Οκτωβρίου στις 12 μ στην Ερμού 134-136.