Η κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η Αρχαιολογική Υπηρεσία με την πρωτοφανή για την ιστορική μας διαδρομή διοικητική παράλυση και την απόλυτη οικονομική ασφυξία είναι γνωστή σε όλους εμάς που αγωνιζόμαστε

Προς Όλα τα μέλη του Σ.Ε.Α.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η Αρχαιολογική Υπηρεσία με την πρωτοφανή για την ιστορική μας διαδρομή διοικητική παράλυση και την απόλυτη οικονομική ασφυξία είναι γνωστή σε όλους εμάς που αγωνιζόμαστε στην πρώτη γραμμή του πυρός για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών και εισπράττουμε καθημερινά τη δυσαρέσκεια των πολιτών αλλά και τους κινδύνους για την ακεραιότητα των μνημείων.

Παρά τα εκτενή υπομνήματα του Δ.Σ του ΣΕΑ και τη δημοσιοποίηση του ευρύτατου φάσματος των προβλημάτων που ταλανίζουν την Αρχαιολογική Υπηρεσία και καθιστούν δυσχερές το έργο μας, η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στα αιτήματά μας, τα οποία δεν έχουν κλαδικό χαρακτήρα, αλλά περιορίζονται στις στοιχειώδεις ενέργειες που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Αντίθετα ως κεραυνός εν αιθρία ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη η πρόθεση να μετατραπεί το Μουσείο Ακροπόλεως σε ΝΠΔΔ. Ο σχεδιασμός αυτής της μείζονος αλλαγής στη δομή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που έγινε χωρίς να ζητηθεί η γνώμη των επιστημονικών φορέων βρίσκει καθολικά αντίθετους τους 1000 μαχόμενους αρχαιολόγους, πλην δύο-τριών γνωστών εξαιρέσεων, που χρησιμοποιούνται ως άλλοθι από τους εμπνευστές του σχεδίου.

Η αντίδραση του Δ.Σ. ήταν ακαριαία. Αμέσως μετά την αιφνίδια ανακοίνωση του Υπουργού δόθηκε στη δημοσιότητα εκτενές δελτίο τύπου, στο οποίο παρατέθηκαν οι θέσεις του ΣΕΑ για τη μετατροπή των Δημόσιων Μουσείων σε ΝΠΔΔ.

Προφανώς εξ αφορμής της δημοσιότητας που έλαβαν στον Τύπο οι θέσεις μας, το Δ.Σ του ΣΕΑ εκλήθη από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Θ. Δραβίλλα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Μαΐου και με την ευκαιρία ετέθησαν τα περισσότερα από τα χρονίζοντα αιτήματα του κλάδου (θεσμικά-λειτουργικά, οικονομικά).

Ωστόσο επειδή οι εξελίξεις επέρχονται ραγδαία και οι συνέπειες είναι απρόβλεπτες το Δ.Σ. του ΣΕΑ σε έκτακτη συνεδρία του αποφάσισε ομόφωνα να επισπεύσει τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των μελών που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τα τέλη Ιουνίου.

Συνάδελφοι

Το επερχόμενο νομοσχέδιο για τη μετατροπή του νέου μουσείου της Ακροπόλεως σε ΝΠΔΔ αποτελεί μείζονα κίνδυνο για τη δομή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, δεδομένου ότι ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των Δημόσιων Μουσείων και εν δυνάμει επαναφέρει –μεμονωμένα, πλην με άκρως επικίνδυνο τρόπο- αλλαγές στον οργανισμό του ΥΠ.ΠΟ που παραπέμπουν έντονα στο σχέδιο Νόμου που είχε εισηγηθεί ο πρώην Υφυπουργός κ. Π. Τατούλης.

Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι άμεση και δυναμική. Η πολιτική ηγεσία πρέπει να λάβει το μήνυμα της συσπειρωμένης και ομόθυμης απόφασής μας να αντιπαρατεθούμε στις μεθοδεύσεις που αποσκοπούν στη διάλυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Συνάδελφοι

Σας καλούμε να δώσετε με την αθρόα συμμετοχή σας στη Γενική Συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί στηνΑθήνα, τη Δευτέρα 9 Ιουνίου, μία άμεση απάντηση σε όλους αυτούς που επιχειρούν να αποδυναμώσουν την Αρχαιολογική Υπηρεσία θέτοντας σε κίνδυνο την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία βάλλεται ανηλεώς από οργανωμένα συμφέροντα που αποσκοπούν στην παράδοση των διαχρονικών πολιτιστικών μας αγαθών ως βορά στην ελεύθερη αγορά. Η ιστορική μας διαδρομή και οι αξίες που με ανιδιοτέλεια υπηρετούμε μας υποχρεώνουν να αντισταθούμε και να ανατρέψουμε το κλίμα που επικρατεί.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
Την πρώτη ενότητα θα αποτελέσουν τα εξής θέματα:

  1. Η μετατροπή του νέου μουσείου Ακροπόλεως σε ΝΠΔΔ και η τύχη των Δημόσιων Μουσείων. 
  2. Η κατάσταση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. 
  3. Θεσμικά και Οικονομικά αιτήματα και θέματα που εμπλέκονται άμεσα με αυτά.
  4. Θα ληφθούν αποφάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων (μορφή και έκταση των κινητοποιήσεων). Εξουσιοδότηση του Δ.Σ για την κήρυξη απεργιών.

Τη δεύτερη ενότητα θα αποτελέσουν τα εξής θέματα:

  1. Αποχαρακτηρισμός των διατηρητέων κτηρίων της οδού Δ. Αρεοπαγίτου
  2. Οργάνωση και λειτουργία των Τοπικών Παραρτημάτων του ΣΕΑ
  3. Συζήτηση για τα έργα στον τομέα του Πολιτισμού που προβλέπεται να υλοποιούνται από τους ΟΤΑ και την Ιερά Μητρόπολη
  4. Έργα πολιτισμού στο ΕΣΠΑ.
  5. Εξέλιξη των υπαλλήλων αορίστου χρόνου.
  6. Επιμελητήριο
Ο χώρος διεξαγωγής της Γενικής Συνέλευσης θα σας ανακοινωθεί άμεσα.

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Ο Πρόεδρος

Δημήτρης Αθανασούλης

Η Γενική Γραμματέας

Άλκηστη Παπαδημητρίου