ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
 
Αθήνα, 18/5/2023
 
Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, που γιορτάζεται σήμερα με δωρεάν είσοδο και εκδηλώσεις σε όλα τα μουσεία της χώρας, αποτελεί μια ακόμη υπόμνηση στο έργο που επιτελούν εδώ και δεκαετίες τα Μουσεία που ανήκουν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.
 
Ειδικά σε μια συγκυρία στην οποία η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού προσπάθησε να υποβαθμίσει το έργο των μεγάλων αρχαιολογικών Μουσείων της χώρας, προκειμένου να αλλάξει το νομικό τους καθεστώς, με τον Ν. 5021/2023 και τα δοτά Διοικητικά Συμβούλια που διόρισε με επιλογή της εντός της προεκλογικής περιόδου!
 
Με ευθύνη των εργαζόμενων σε αυτά, τα πέντε μεγάλα Μουσεία, ως ειδικές περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ:
 
-Εκπληρώνουν το έργο τους ως φορείς προστασίας, επιστημονικής τεκμηρίωσης και ανάδειξης των σημαντικών Συλλογών τους, που δεν είναι συλλογές έργων τέχνης, αλλά ευρήματα ανασκαφών απόλυτα συνδεδεμένα με το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
 
-Λειτουργούν ως φορείς μόρφωσης και εκπαίδευσης, με εκπαιδευτικά προγράμματα, με ποικίλες δράσεις επιστημονικές, επικοινωνιακές και ψυχαγωγικές που απευθύνονται σε σχολεία, εκπαιδευτικούς, οικογένειες,  ΑμεΑ, ομάδες κοινωνικού αποκλεισμού (πρόσφυγες, μετανάστες, κρατούμενους-ες σε σωφρονιστικά καταστήματα, άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας κ.α.)
 
-Συνομιλούν με τη σύγχρονη επιστημονική, πολιτιστική και καλλιτεχνική παραγωγή με ευφάνταστες πρωτοβουλίες, διαλέξεις, εκθέσεις, εκδηλώσεις.
 
-Αποτελούν επιστημονικά Ιδρύματα, με καινοτομίες διεθνούς βεληνεκούς στους επιστημονικούς τομείς της αρχαιολογίας, της μουσειολογίας, της μουσειογραφίας, της συντήρησης και προστασίας μνημείων , που αναγνωρίζονται και επιβραβεύονται από τη διεθνή μουσειακή κοινότητα.
 
-Υλοποιούν διεθνείς συνεργασίες με Μουσεία και φορείς του εσωτερικού και του εξωτερικού, διοργανώνοντας ή συμμετέχοντας σε περιοδικές και περιοδεύουσες εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συνεργαζόμενα με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Επιστημονικούς φορείς.
 
-Αναπτύσσουν συνεχώς τη σχέση με το κοινό τους δημιουργώντας σύγχρονους χώρους υποδοχής και παραμονής των επισκεπτών, χώρους επανέκθεσης των συλλογών τους, φυσικά αλλά και ερμηνευτικά εργαλεία για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ, πολυσύχναστα  καφέ και εστιατόρια.
 
-Αξιοποιούν  τον  περιβάλλοντα χώρο τους ως χώρο ανάπαυσης, ηρεμίας και ψυχαγωγίας για όλους τους πολίτες, δημιουργώντας οάσεις πολιτισμού και δροσιάς στα πολύβουα και αγχωτικά αστικά περιβάλλοντα,
 
-Υλοποιούν επιτυχώς έργα ΕΣΠΑ πολλών εκατομμυρίων ευρώ και συμμετέχουν σε ερευνητικά και άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, τα οποία εκτελούν με αυτεπιστασία με το υπάρχον εξειδικευμένο προσωπικό τους.
 
-Έχουν αυξήσει εντυπωσιακά την επισκεψιμότητά τους σε απόλυτο αριθμό επισκεπτών/τριών τα τελευταία χρόνια.
 
-Δημιούργησαν καινοτόμες και πρωτοποριακές ψηφιακές δράσεις δωρεάν προς το κοινό κατά το διάστημα της πανδημίας που παρέμειναν κλειστά.
 
Τα πέντε μεγάλα κρατικά αρχαιολογικά Μουσεία, αλλά και τα μικρότερα Μουσεία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, επιτελούν όλους τους σκοπούς ενός σύγχρονου Μουσείου, όπως ορίζεται διεθνώς. Αντιθέτως, η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας να μετατρέψει τα μεγάλα δημόσια αρχαιολογικά μουσεία σε κυβερνητικά καταστήματα με ελεγχόμενες από τον εκάστοτε Υπουργό Διοικήσεις, έχει ήδη περιέλθει σε αδιέξοδο και απειλεί να πάει πίσω το προγραμματισμένο πολυσχιδές έργο των Μουσείων.
 
Με αφορμή την Ημέρα Μουσείων, θυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες απέχουμε από κάθε εφαρμογή του Ν. 5021/2023 και παλεύουμε για την οριστική κατάργησή του.
 
Δεν συμμετέχουμε στην προσπάθεια διάλυσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Παλεύουμε για δημόσια Μουσεία ανοιχτά σε όλους
και όχι μουσεία-κυβερνητικά υποχείρια, παραδομένα στην εμπορευματοποίηση και στην οικονομική ελίτ της χώρας.
Κάτω τα χέρια από τα Κρατικά Μουσεία! Συνεχίζουμε!
Ο ν. 5021/2023 θα μείνει στα χαρτιά!