ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, 6937075765, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
 
                                                                                                                                     Αθήνα, 8-5-2023
                                                                                                                                 
ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ
ΑΓΛΑΪΑ ΑΡΧΟΝΤΙΔΟΥ-ΑΡΓΥΡΗ
 
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την οδύνη του για τον χαμό της συναδέλφου μας και πρώην Προέδρου μας, Αγλαΐας Αρχοντίδου-Αργύρη.
 
Η Αγλαΐα Αρχοντίδου γεννήθηκε στη Μόρια της Λέσβου. Κόρη του φιλολόγου Βασίλη Αρχοντίδη, εμβληματικής μορφής της μεσοπολεμικής «Λεσβιακής Άνοιξης», σπούδασε Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παντρεύτηκε τον νομικό Παντελή Αργύρη και απέκτησαν την Άννα-Μαγδαληνή, επίσης συνάδελφο αρχαιολόγο.
 
Η Αγλαΐα Αρχοντίδου-Αργύρη ως έκτακτη αρχαιολόγος εργάσθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου δίπλα σε εξαιρετικούς συναδέλφους όπως η Ηώς Ζερβουδάκη, ο Ηλίας Κόλλιας και ο Ιωάννης Παπαχριστοδούλου. Ως Επιμελήτρια και Έφορος Αρχαιοτήτων υπηρέτησε στην Εφορεία Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Συλλογών, στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, στην Εφορεία Αργολίδας καθώς και σε Κεντρικές Διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού.
 
Ως Έφορος Αρχαιοτήτων, έστησε ουσιαστικά από το μηδέν την Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με χωρική αρμοδιότητα τη Λέσβο, τη Χίο, τη Λήμνο, τον Αγ. Ευστράτιο, τις Οινούσσες και τα Ψαρά. Προίκισε την Εφορεία με κτήρια διοίκησης και φιλοξενίας προσωπικού, καινούργια Μουσεία ή νέες εκθέσεις και στα 3 μεγάλα νησιά, παράλληλα με την προστασία, συντήρηση και ανάδειξη εμβληματικών μνημείων και αρχαιολογικών χώρων του ΒΑ Αιγαίου, όπως η Θερμή, η Κλοπεδή, τα Μέσα στη Λέσβο, το Εμποριό στη Χίο,  η Πολιόχνη,  η Ηφαιστία και η Μύρινα στη Λήμνο, το Αρχοντίκι στα Ψαρά.
 
Κυρίως, όμως, προίκισε την Εφορεία με ικανότατο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, που κάτω από την σχεδόν μητρική φροντίδα της και το προσωπικό παράδειγμά της, έδωσε αξιοθαύμαστα δείγματα ομαδικής δουλειάς, με αυταπάρνηση, φιλότιμο, αμείωτο κέφι και ατέλειωτες ώρες εργασίας.
 
Τα αποτελέσματα αυτής ακριβώς της δουλειάς βραβεύτηκαν δυο φορές με το Βραβείο Europa Nostra για τις εκθέσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Λήμνου (1996) και του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου (2001). Το σύνολο του έργου της τίμησε η Προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας με τον τίτλο “Grande Ufficiale (Prima Classe) Dell’ Ordine Della Stella Solidarietà Italiana”.
 
Υπήρξε Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για περίπου 8 χρόνια, με δύο θητείες (1995-2001 και 2003-2005), καθώς υπερασπιζόταν αταλάντευτα τον επιστημονικό χαρακτήρα του κλάδου και την ανάγκη όλοι οι συνάδελφοι να ανταμείβονται και μισθολογικά για το σημαντικό έργο που επιτελούν.
 
Μετά τη συνταξιοδότησή της από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, η Αγλαΐα Αρχοντίδου-Αργύρη, πάντα δραστήρια και πληθωρική, διετέλεσε Διευθύντρια του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών-Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία, καθώς και πρόεδρος της πολιτιστικής εταιρείας Culture for All, με κύριο motto πως «ο Πολιτισμός αποτελεί βασικό δικαίωμα κάθε ανθρώπου».
                                                                               
Η κηδεία της αείμνηστης συναδέλφου θα λάβει χώρα αύριο Τρίτη στις 11 π.μ. στο Kοιμητήριο Ζωγράφου. Στην κόρη και τις εγγονές της τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάζει.
 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ