Κοινή ανακοίνωση Ενιαίου Συλλόγου ΥΠΠΟ, ΠΕΣΑ, ΠΑΣΥΠΑΤΕ, ΣΕΑ

 

Αθήνα, 3/5/2023

 

Επιστροφή στο... χειρόγραφο πρωτόκολλο ο "εκσυγχρονισμός" που υποσχόταν

η Λίνα Μενδώνη για τα πέντε μεγάλα δημόσια αρχαιολογικά Μουσεία!

 

Γίνεται να έχεις πέντε υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού που λειτουργούν άψογα, διοικητικά και επιστημονικά, και να καταφέρεις να τις διαλύσεις νομοθετώντας; 

Στο Υπουργείο Πολιτισμού αυτό ακριβώς συμβαίνει με τα αποτελέσματα του ανεφάρμοστου Ν. 5021/2023. Στην εμμονή της να καταργήσει τις Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες της ΓΔΑΠΚ, η πολιτική ηγεσία φτάνει να διαλύσει τα πέντε μεγάλα δημόσια αρχαιολογικά Μουσεία!

 

Από το διορισμό των ΔΣ και των Γενικών Διευθυντριών έως χτες, όσες πράξεις εκδόθηκαν ήταν άκυρες, καθώς αναρμοδίως τα όργανα των δήθεν Νομικών Προσώπων χρησιμοποιούσαν το ενιαίο ψηφιακό πρωτόκολλο του ΥΠΠΟΑ.

Όταν το συνειδητοποίησαν αυτό, εκ των υστέρων (ασφαλώς όχι μόνοι τους, αλλά κατόπιν καταγγελιών), ο Υπηρεσιακός Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ Εμμανουήλ Αντωνόπουλος, ενεργώντας για μία ακόμη φορά ως παρακολούθημα της πολιτικής ηγεσίας, έστειλε το απόγευμα της 2ας Μαΐου την συνημμένη εγκύκλιο με την οποία προτρέπει τα δοτά ΔΣ και τις δοτές Γενικές Διευθύντριες να χρησιμοποιούν... χειρόγραφο πρωτόκολλο ή φύλλο εργασίας του υπολογιστικού προγράμματος (excel)!

Σε εφαρμογή αυτής της εγκυκλίου του Υπηρεσιακού Γραμματέα, απροειδοποίητα σήμερα κόπηκε η πρόσβαση των υπαλλήλων των Μουσείων στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο.

Οι υπάλληλοι από σήμερα ενδεικτικά

  • δεν έχουν πρόσβαση στο αρχείο τους,
  • στις αιτήσεις που έχουν γίνει στο Μουσείο,
  • στην εξέλιξη διαγωνισμών,
  • στην εξέλιξη έργων ΕΣΠΑ,
  • δεν μπορούν τέλος να απαντήσουν ούτε ένα έγγραφο από τυχόν έγγραφα που εκκρεμούν!

Τα μουσεία από σήμερα δεν έχουν αλληλογραφία με το κοινό, με άλλες υπηρεσίες εντός ή εκτός ΥΠΠΟΑ, με επιστημονικούς ή άλλους φορείς με τους οποίους συνεργάζονται, με δικαστικές ή εισαγγελικές αρχές για τρέχουσες υποθέσεις.   

 

Τα δημόσια αρχαιολογικά Μουσεία γυρνάνε στην εποχή της χειροκίνητης διακίνησης εγγράφων, με αποκλειστική ευθύνη και πρωτοβουλία της Υπουργού που υποσχόταν "εκσυγχρονισμό και ανανέωση λειτουργίας" των Μουσείων!

 

Τα δημόσια αρχαιολογικά Μουσεία δεν θα μπορούν να πραγματοποιήσουν απλές δράσεις και εργασίες, από τις αστοχίες ενός απαράδεκτου νόμου τον οποίο μόνη η ΝΔ ψήφισε και τώρα προσπαθεί με πραξικοπηματικό τρόπο, με αλλοπρόσαλλες αποφάσεις και με κινήσεις πανικoύ και να επιβάλλει.

Η κυβέρνηση του "επιτελικού κράτους¨ και της "ηλεκτρονικής διακυβέρνησης", η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και όσοι συνεργάζονται μαζί της για την υλοποίηση ενός ανεφάρμοστου νόμου έχουν την πλήρη ευθύνη για την ντροπιαστική αυτή εξέλιξη. 

 

Δεν συμμετέχουμε στην προσπάθεια διάλυσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Παλεύουμε για δημόσια Μουσεία ανοιχτά σε όλους

και όχι μουσεία-κυβερνητικά υποχείρια, παραδομένα στην εμπορευματοποίηση και στην οικονομική ελίτ της χώρας.

Κάτω τα χέρια από τα Κρατικά Μουσεία! Συνεχίζουμε!

Ο ν. 5021/2023 θα μείνει στα χαρτιά!