ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
 
Αθήνα,   21/3/2023
 
Σχόλιο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων σχετικά με την ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών εκτός σχεδίου στη Μύκονο.
 
Η δήλωση του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σκρέκα ότι «στη Μύκονο θα εφαρμοστεί ο νόμος» είναι καλοδεχούμενη, ως καθυστερημένη παραδοχή ότι για πολλά χρόνια έχει, δυστυχώς, γίνει ανεκτή η αυθαιρεσία συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων εις βάρος του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος, τόσο στη Μύκονο όσο και σε άλλες περιοχές που δέχονται την πίεση της άναρχης τουριστικής ανάπτυξης. Η δήλωση του Υπουργού αποτελεί δικαίωση των παρεμβάσεων του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, με τη στοχοποίηση των προστατευτικών διατάξεων και των υπαλλήλων που τις εφαρμόζουν, με αποκορύφωμα τον άγριο ξυλοδαρμό συναδέλφου μας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.
 
Θυμίζουμε όμως στην κυβέρνηση ότι η εφαρμογή της νομοθεσίας επιβάλλει πρώτα από όλα να υπάρξουν άμεσα κατεδαφίσεις βεβαιωμένων αυθαίρετων κατασκευών, ώστε να σταματήσει η κερδοφορία συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων που λειτουργούν επιχειρήσεις σε αυθαίρετα, χωρίς άδειες λειτουργίας, θησαυρίζοντας εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Αναμένουμε, λοιπόν, να δούμε συνεργεία κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών να επιχειρούν στο νησί, με τη συνεργασία των συναρμόδιων υπηρεσιών και τη συνδρομή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. 
 
Καλοδεχούμενη είναι και η σαφής δήλωση του κ. Σκρέκα ότι θα τιμωρηθούν οι δράστες «της εγκληματικής και μαφιόζικης επίθεσης» εις βάρος του συναδέλφου μας. Σε συνέχεια της δήλωσης αυτής, αναμένουμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να κάνει μηνυτήρια αναφορά με τις υποθέσεις αυθαιρεσιών που χειρίζεται ο συνάδελφος Μ. Ψαρρός και να ζητήσει να συσχετιστούν με την επίθεση εναντίον του.
 
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων συνεχίζει τις κινητοποιήσεις του, με απεργία-αποχή από συγκεκριμένα καθήκοντα που σχετίζονται με τα αιτήματα για οικοδομικές εργασίες στη Μύκονο έως τις 23/4/2023, σε συνεργασία με Ενιαίο Σύλλογο Αττικής-Στερεάς και Νήσων και την Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων και μετάβαση του ΔΣ του ΣΕΑ στη Μύκονο στις 27/3 για συναντήσεις με φορείς και συλλόγους και κινητοποίηση στη Μύκονο στις 28/3, διεκδικώντας:
 
 - Να καταργηθεί το άρθρο 72, παρ. 1Α του ν. 5021/2023 (αλλαγή σύνθεσης Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Κυκλάδων).

- Να προχωρήσει το ΥΠΠΟΑ σε μηνυτήρια αναφορά για τις υποθέσεις αυθαιρεσιών που χειρίζεται ο συνάδελφος Μ. Ψαρρός και να ζητήσει να συσχετιστούν με την επίθεση εναντίον του.
 
- Να σταματήσουν οι πιέσεις από κυβερνητικά και πολιτικά γραφεία προς τους συναδέλφους.
 
- Να θεσμοθετηθούν τώρα όροι χρήσης γης και δόμησης στους αρχαιολογικούς χώρους (με Κ.Υ.Α. και Π.Δ. όπως προβλέπει ο Αρχαιολογικός Νόμος).
 
- Άμεση στελέχωση των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ με προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων. Ειδικά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων να ενισχυθεί με νέο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και έναν δικηγόρο με έμμισθη εντολή.
 
- Να καταργηθούν όλες οι ειδικές διατάξεις που περιορίζουν τις προθεσμίες που ορίζει ο Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας (60 μέρες) για τη διεκπεραίωση των αιτημάτων.
 
- Να γίνονται σεβαστές από όλες τις υπηρεσίες και άμεσα εκτελεστές οι ανακλήσεις αδειών λειτουργίας που εκδίδει η Αρχαιολογική Υπηρεσία.