ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.g
 

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων παραχώρησε την Δευτέρα 13/3/2023 συνέντευξη τύπου για το αδιανόητο περιστατικό μαφιόζικου ξυλοδαρμού αρχαιολόγου της ΕΦΑ Κυκλάδων, που χειριζόταν υποθέσεις της Μυκόνου.

Τη συνέντευξη μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=mqWSrfBqbtI

Μετά από διευρυμένη σύσκεψη με τους εργαζόμενους και εργαζόμενες στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, παρουσία του Ενιαίου Συλλόγου Αττικής-Στερεάς-Νήσων και της Πανελλήνιας Ένωσης Συντηρητών Αρχαιοτήτων, διαπιστώθηκε όχι μόνο

ο αποτροπιασμός και η ομόθυμη καταδίκη της μαφιόζικης επίθεσης, αλλά και η καθολική πεποίθηση πως μόνο η συλλογική αντίσταση των εργαζομένων μπορεί να θέσει τέρμα σε παρόμοιες πρακτικές.

Για την ανάδειξη του θέματος και την πίεση στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και υπηρεσίες, προχωράμε στις εξής ενέργειες:

1. Την Τρίτη 14 Μαρτίου, στάση Εργασίας μαζί με τον Ενιαίο Σύλλογο Αττικής-Στερεάς-Νήσων και την ΠΕΣΑ από τις 12.00 έως την λήξη της βάρδιας και συγκέντρωση στο κτίριο του ΥΠΠΟΑ στην Μπουμπουλίνας στις 13.00 , όπου ζητάμε συνάντηση με την Υπουργό και τον ΓΓ Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ

2. Συμμετέχουμε στην 24ωρη πανεργατική απεργία της 16/3/2023 και ζητάμε να μιλήσουμε για το θέμα από την εξέδρα της απεργίας στις 16/3 σε όλες τις πόλεις που θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις.

3. Απεργία-αποχή από συγκεκριμένα καθήκοντα που σχετίζονται με τα αιτήματα για οικοδομικές εργασίες στη Μύκονο από τις 20/3/2023 για ένα μήνα, σε συνεργασία με Ενιαίο Σύλλογο Αττικής-Στερεάς και Νήσων, με τα εξής αιτήματα:

-Να καταργηθεί τώρα το άρθρο 72, παρ. 1Α του ν. 5021/2023 (Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Κυκλάδων)

- Να κάνει μηνυτήρια αναφορά το ΥΠΠΟΑ με τις υποθέσεις του χειρίζεται ο συνάδελφος Μ. Ψαρρός και να ζητήσει να συσχετιστούν με την επίθεση

- Να σταματήσουν οι πιέσεις από κυβερνητικά και πολιτικά γραφεία στους συναδέλφους

- Να θεσμοθετηθούν τώρα όροι χρήσης γης και δόμησης στους αρχαιολογικούς χώρους (με ΚΥΑ όπως προβλέπει ο αρχαιολογικός νόμος)

- Άμεσα στελέχωση του προσωπικού με προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων. Ειδικά στην ΕΦΑ Κυκλάδων να προσλάβει το ΥΠΠΟΑ νέο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και έναν δικηγόρο με έμμισθη εντολή στην ΕΦΑ Κυκλάδων

- Να καταργηθούν όλες οι ειδικές διατάξεις που περιορίζουν τις προθεσμίες που ορίζει ο Κώδικας διοικητικής διαδικασίας (60 μέρες)

- Να γίνονται σεβαστές από όλες τις υπηρεσίες και άμεσα εκτελεστές οι ανακλήσεις αδειών λειτουργίας που εκδίδει η Αρχαιολογική Υπηρεσία.

4. Μετάβαση του ΔΣ του ΣΕΑ στη Μύκονο στις 27/3 για επαφές με φορείς (Δημοτικό Συμβούλιο, σύλλογοι ξενοδόχων κλπ) και απεργιακή κινητοποίηση στη Μύκονο στις 28/3.
5. Συνάντηση με τους βουλευτές Κυκλάδων όλων των κομμάτων για το θέμα.
6. Επιστολή σε για ενίσχυση του ΑΤ Μυκόνου για να συνοδεύει τους συναδέλφους στις αυτοψίες, σύσταση ειδικού κλιμακίου της αστυνομίας για τις υποθέσεις παραβίασης αρχαιολογικού νόμου.