ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
 
Αθήνα,  10/3/2023
                                                                                                              
 
Καίτη Δημακοπούλου, 1937-2023
 
Την Τρίτη 9 Μαρτίου έφυγε από τη ζωή η Επίτιμη Έφορος των Αρχαιοτήτων Καίτη Δημακοπούλου. Σπούδασε αρχαιολογία στο ΕΚΠΑ, από το οποίο πήρε και το διδακτορικό της δίπλωμα, ενώ πραγματοποίησε και μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υπό την εποπτεία του αείμνηστου H. Catling. Ως μέλος της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας υπηρέτησε άξια και ακάματα σε θέσεις ευθύνης στις Εφορείες Αρχαιοτήτων Λακωνίας-Αρκαδίας, Βοιωτίας και Αργολίδας-Κορινθίας, όπου πραγματοποίησε ανασκαφές σε πολλές σημαντικές θέσεις (Σπάρτη, Θήβα, Κόκλα, Άργος κ.ά.), τις οποίες αμέσως δημοσίευε. Η θητεία της στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ως Εφόρου της Προϊστορικής Συλλογής και ως Διευθύντριας του Μουσείου σημαδεύτηκε από τη διοργάνωση επιτυχημένων περιοδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και από σημαντικές εργασίες για την αναδιοργάνωση και την επανέκθεση της προϊστορικής συλλογής.

Από το 1983 έως το 2009 ήταν διευθύντρια των συστηματικών ελληνοσουηδικών ανασκαφών στη μυκηναϊκή ακρόπολη της Μιδέας, στην έρευνα, τη μελέτη και την ανάδειξη της οποίας αφιέρωσε τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής της.
 
Το ερευνητικό της πεδίο επικεντρώθηκε στην προϊστορία του αιγαιακού χώρου και κυρίως στη μυκηναϊκή αρχαιολογία, με καίρια συμβολή που αναγνωρίστηκε διεθνώς. Το εκτεταμένο συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει βιβλία και πολυάριθμα άρθρα και μελέτες σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά διεθνών επιστημονικών συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
 
Η Καίτη Δημακοπούλου ανήκε στη γενιά εκείνη των αρχαιολόγων που υπηρέτησαν με όραμα, δίδαξαν τους νεότερους και άφησαν το στίγμα τους.
 
Συλλυπητήρια στους οικείους της και στην ομάδα της αγαπημένης της Μιδέας.
 
Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει τη Δευτέρα 13 Μαρτίου στις 12:30 στο νεκροταφείο του Βύρωνα.