ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
 
Αθήνα,   24/1/2023
                                                                                                              
 
 
Όχι στην ιδιωτικοποίηση των Νοσοκομείων και των Μουσείων. Υπερασπιζόμαστε όλα τα δημόσια αγαθά
 
Η κυβέρνηση διαλύει τα δημόσια νοσοκομεία: υποβαθμίζει τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, ξεδοντιάζει τις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ενισχύει την εμπορευματική λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Μετατρέπει την υγεία σε πανάκριβο εμπόρευμα και αναγκάζει το λαό μας να βάζει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη για φάρμακα, εξετάσεις, θεραπεία.
 
Η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να διαλύσει τα δημόσια Μουσεία: με το σχέδιο νόμου που έχει βγάλει στη διαβούλευση, τα μετατρέπει σε κυβερνητικά υποχείρια, με διορισμένα ΔΣ που θα αποφασίζουν για την διαχείριση των σπουδαίων θησαυρών των μουσείων μας, τα αποκόπτει από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας διαλύοντας την ενιαία προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στόχος είναι τα δημόσια Μουσεία να γίνουν μουσεία της ελίτ, να ιδιωτικοποιηθούν οι λειτουργίες τους και να βάζει το χέρι στην τσέπη ο εργαζόμενος λαός για να τα επισκεφτεί.
 
Τα Νοσοκομεία έχουν κυβερνητικά διορισμένες Διοικήσεις εδώ και πολλά χρόνια. Γνωρίζουμε τον ρόλο τους: προσπαθούν να περικόψουν δαπάνες ενάντια στην υγεία όλων μας, προσπαθούν να περάσουν την πολιτική της ιδιωτικοποίησης μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.
Τα αρχαιολογικά Μουσεία δεν χρειάζονται τοποτηρητές της κυβέρνησης. Χρειάζονται προσωπικό και πόρους για στήριξη της δημόσιας λειτουργίας τους για να προσφέρουν πολιτισμό για όλους και όλες.
 
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων συμμετέχει στην Παγκρήτια συγκέντρωση φορέων της Κρήτης την Πέμπτη 26/1, 9.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο Κρήτης, τη μέρα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού.
 
Για τη συμμετοχή των μελών μας προκηρύσσουμε διευκολυντική 4ωρη τάση εργασίας 9-13 μ.μ. για τα μέλη μας που υπηρετούν στις υπηρεσίες της Κρήτης.