Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για τη μετατροπή του Μουσείου Ακροπόλεως σε Ν.Π.Δ.Δ.

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για τη μετατροπή του Μουσείου Ακροπόλεως σε Ν.Π.Δ.Δ. Είναι φανερό ότι ο κ. Υπουργός επιλέγει συνοπτικές διαδικασίες για την ψήφιση του κρίσιμου αυτού νομοσχεδίου από το θερινό τμήμα της Βουλής. Επιπλέον εντελώς αιφνιδιαστικά εντάσσει στο νομοσχέδιο τροπολογία, με την οποία τα έσοδα του ΤΑΠΑ διατίθενται πλέον για τους σκοπούς του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων Εκτέλεσης Αρχαιολογικών Έργων (Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε.), του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού Α.Ε. (ΟΠΕΠ Α.Ε.) και της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθηνών Α.Ε. (ΕΑΧΑ Α.Ε.) (αναλυτική ενημέρωση στο ειδικό δελτίο τύπου που αποστέλλεται).

Το Υπουργείο Πολιτισμού προωθεί την διαφήμιση των εγκαινίων του μουσείου Ακροπόλεως με το ποσό των 6.000.000,00 €(!!!), τη στιγμή που η Αρχαιολογική Υπηρεσία ασφυκτιά λόγω έλλειψης πιστώσεων ακόμη και για τις απολύτως απαραίτητες δράσεις της.
Εξάλλου, ενώ στους υπαλλήλους οφείλονται οι αποζημιώσεις για τις εκτός έδρας μετακινήσεις που ανέρχονται στο ποσό των 2.000.000 €(!!!) και στις Υπηρεσίες δεν έχουν καταβληθεί οφειλές ύψους 10.000.000 €(!!!) για τις άμεσες ανάγκες, τα λειτουργικά έξοδα και τις σωστικές ανασκαφές, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΤΑΠ ανακοινώνει ότι το ταμείο διαθέτει αποθεματικό 60.000.000 €(!!!), το οποίο βεβαίως δεν διατίθεται για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του ΤΑΠ, μεταξύ των οποίων σημαντικότερες είναι η εκδοτική δραστηριότητα και οι απαλλοτριώσεις.

Το Δ.Σ. του ΣΕΑ σε συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα, κ. Θ. Δραβίλλα, στις19 Σεπτεμβρίου, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ότι η πολιτική ηγεσία παραμένει ανυποχώρητη στις θέσεις της σχετικά με το μείζον θέμα της μετατροπής του Μουσείου Ακροπόλεως σε Ν.Π.Δ.Δ και δεν αποσύρει καμία από τις ανακοινωθείσες ρυθμίσεις. Επίσης ο Γενικός Γραμματέας μας γνωστοποίησε ότι θα καταβληθεί ένα μέρος από τα οφειλόμενα για τις εκτός έδρας αποζημιώσεις, τα χρήματα δηλαδή που έχουμε στην κυριολεξία δανείσει στο ΥΠ.ΠΟ, ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία των Υπηρεσιών του και η εξυπηρέτηση των πολιτών. Αφήνουμε στην κρίση των συναδέλφων μας την αξιολόγηση αυτής της προσφοράς.

Επισημαίνουμε ότι τα μέλη του ΣΕΑ δεν πρόκειται να υποστούν άλλο τις συνέπειες αυτής της πολιτικής και δεν θα πραγματοποιούν πλέον καμία εκτός έδρας μετακίνηση καταβάλλοντας εξ ιδίων τα έξοδα που οφείλει να διαθέτει το ΥΠ.ΠΟ.

Το Δ.Σ. του ΣΕΑ πραγματοποίησε τη Δευτέρα 22-9-2008 συνέντευξη τύπου, στην οποία παρέστησαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν παρέστησαν εκπρόσωποι των κομμάτων της ΝΔ και του ΛΑΟΣ παρότι είχαν εγγράφως κληθεί. Στην εκδήλωση παρέστησαν και εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΣΥΠΠΟ καθώς και πολλά μέλη μας. Η μεγάλη επιτυχία της παρουσίασης και προβολής των θέσεών μας αντικατοπτρίζεται στα εκτενή δημοσιεύματα στον σημερινό Τύπο καθώς και σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

Συνάδελφοι 
Ενόψει αυτών των εξελίξεων και σε εφαρμογή των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων του ΣΕΑ δηλώνουμε ότι παραμένουμε αμετακίνητοι από τις θέσεις μας σχετικά με τις τελευταίες πρωτοβουλίες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΠΟ και προχωρούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις προκειμένου να αποτρέψουμε τις καταστροφικές συνέπειες των ενεργειών της πολιτικής ηγεσίας.

Σας καλούμε

  • την Τετάρτη 24-9-2008 σε στάση εργασίας, από τις 12.00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου και σεσυγκέντρωση στη Βουλή στις 13.00.
  • την Τετάρτη 1-10-2008 σε 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση στη Βουλή.

Κατά τις κινητοποιήσεις αυτές θα ορισθεί σε όλες τις εφορείες προσωπικό ασφαλείας, το οποίο θα ανταποκρίνεται μόνον στα επείγοντα αιτήματα. Είναι αυτονόητο ότι το προσωπικό ασφαλείας καταγράφεται στους απεργούντες και ότι κατά την διάρκεια της απεργίας κανένας συνάδελφος δεν συμμετέχει σε καμία υπηρεσιακή υποχρέωση (συνεδριάσεις συμβουλίων, επιτροπών κλπ.)

Συνάδελφοι,
η μεθόδευση της πολιτικής ηγεσίας που αποσκοπεί στην εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας σε τρίτους και η επαπειλούμενη διάλυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας δεν πρέπει να περάσει.

Σας καλούμε να έχετε ενεργή και δυναμική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις μας, για να εκφραστεί έτσι η αμετάκλητη απόφασή μας να υπερασπιστούμε τα δίκαια αιτήματά μας.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Ο Πρόεδρος

Δημήτρης Αθανασούλης

Η Γενική Γραμματέας

Άλκηστη Παπαδημητρίου