ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr
 
 
Αθήνα,  14/11/2022
                                                                                                              
Αποχαιρετισμός στη Θεοδώρα Καράγιωργα.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αποχαιρετά μια από τις σημαντικότερες μορφές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τη  Θεοδώρα Καράγιωργα –Σταθακοπούλου, που έφυγε από τη ζωή την1η Νοεμβρίου 2022.

Η Θεοδώρα Καράγιωργα γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1936. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Tübingen και Βόννης. Αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1970.  Από το 1960 έως το 1995 υπηρέτησε, αρχικά ως Επιμελήτρια και ακολούθως ως Έφορος Αρχαιοτήτων της  Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, στις Εφορείες Αρχαιοτήτων Αρκαδίας-Λακωνίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηλείας-Μεσσηνίας, Κορινθίας-Αργολίδος και τέλος Αθηνών-Ελευσίνος-Μεγαρίδος. Το 1986 διατύπωσε προς την πολιτεία και υποστήριξε σταθερά το αίτημα της  ιδρύσεως Μουσείου της πόλεως των Αθηνών.
Διετέλεσε μέλος και Πρόεδρος της Επιτροπής για τα έργα συντήρησης του ναού του Επικουρίου Απόλλωνος στις Βάσσες της Φιγαλείας(1982-1997). Υπήρξε ισόβιο μέλος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και  αντεπιστέλλον μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.
Εκτός από το magnum opus της, τη μονογραφία με τίτλο Γοργείη κεφαλή Καταγωγή και νόημα της γοργονικής μορφής εν τη λατρεία και τη τέχνη των αρχαϊκών χρόνων,   στον εκτενέστατο κατάλογο των δημοσιεύσεών της περιλαμβάνονται μελέτες που αφορούν σε ειδικά θέματα τέχνης, θρησκείας, ιστορίας και μνημειακής τοπογραφίας.
Η Θεοδώρα Καράγιωργα  εμερίμνησε, προστάτευσε, ανέδειξε και δημοσίευσε τα μνημεία των περιφερειών που υπηρέτησε. Η Ελληνική αρχαιολογία της οφείλει πολλά. Για όσους είχαν την τύχη να συνεργαστούν μαζί της αποτελεί  ζώσα μνήμη και πρότυπο παράδειγμα για το ανεπίληπτο ήθος της, την αφοσίωσή της στο  καθήκον, την επιστημονική της γνώση, την παρρησία με την οποία υποστήριξε τα πιστεύω της.

Ο Σύλλογος εκφράζει τη λύπη του στους οικείους της.